2016. augusztus 28., vasárnap, Ágoston napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tobb-szaz-milliard-forint-jut-az-agrarcegek-fejleszteseire-24673/

Több száz milliárd forint jut az agrárcégek fejlesztéseire

Nem készül külön felhívással a kormányzat a kisebb agrárcégek és a nagyvállalatok számára, a hamarosan megnyíló beruházási kiírásokon közös keretre pályázhatnak a kisgazdaságok és a nagyvállalkozások, a támogatások nyolcvan százalékát azonban a kisebb cégek kapják majd. Az új szemlélet szerint a termékek oldaláról kívánják ösztönözni az alapanyag-termelést.

Közel 1,4 milliárd euróval (434 milliárd forint) segítik a következő években a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezek 80 százaléka pedig kifejezetten a kis- és közepes gazdaságok fejlesztésére használható fel – közölte tegnap Mezei Dávid az OTP agrárgazdasági konferenciáján.

A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy nem készülnek külön felhívások a kisgazdaságok és a nagyobb társas vállalkozások számára, az irányító hatóság feladata lesz, hogy a pályázatok elbírálásakor érvényesítsék az úgynevezett nyolcvan-húszas arányszabályt, vagyis a rendelkezésre álló keret húsz százalékát a nagyobb gazdaságok kaphatják meg, míg a fennmaradó részben a kisebb vállalkozások, egyéni, családi gazdaságok pályázatait engedik érvényesülni. A helyettes államtitkár szerint erre azért van szükség, mivel az előző időszakban a támogatások jelentős részét a tőkeerős vállalkozások vitték el. Mint fogalmazott: nem fordulhat még egyszer elő, hogy az uniós források 50 százalékát a pályázók egy százaléka vigye haza. A következő időszak kiemelt területei a munkaigényes ágazatok lesznek – a kertészet és az állattenyésztés –, ugyanakkor a szántóföldi növénytermesztés az öntözésfejlesztési pályázatokon keresztül komoly forráshoz juthat majd. A beruházási pályázatok jelentős része egyébként az élelmiszer-feldolgozást célozza. A hazai élelmiszeripar a magyar gazdák egyik legfontosabb felvevőpiaca, ezért ők is akkor lesznek nagyobb biztonságban, ha ez az ágazat megerősödik – mondta.

A rendelkezésre álló keret 80 százalékát a kisebb vállalkozások, családi gazdaságok kapják

Forrás: Havrán Zoltán

A rendelkezésre álló keret 80 százalékát a kisebb vállalkozások, családi gazdaságok kapják

A kormány összefogásra szeretné ösztönözni az agrárcégeket, hiszen válságos helyzetben nagy előnyt jelent a termelői együttműködés. Nem biztos, hogy egy gazda maga el tud indítani egy élelmiszeripari beruházást, összefogva azonban már elég árualapot tudnak termelni ahhoz, hogy megjelenjenek a piacon.Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint a korábbi szemlélettel ellentétben az új támogatási rendszerben a piac oldaláról közelítenek az egyes ágazatokhoz, az alapanyag-termelést a termékek oldaláról kívánja ösztönözni a kormányzat. Hangsúlyozta, hogy 2017-ig megoldást kell találni az Európai Unió azon direktívájára, amely lehetetlenné teszi a nagy élelmiszer-ipari vállalatok támogatását.

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai főigazgató-helyettese elmondta: az elmúlt években olyan változások történtek a hazai agráriumban, amelyek gyökeresen felforgatták a gazdák eddigi megszokott életét. A bizonytalanságot csak megfelelő tájékoztatással lehet csökkenteni, ezért a NAK az új támogatási struktúra kapcsán több tájékoztató kiadványt készített a gazdáknak. A kormány azt tervezi, hogy a 2020-ig rendelkezésre álló európai uniós forrásokat még a jövő év végéig meghirdeti. Ezzel kapcsolatban Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke jelezte: nagy kihívás előtt áll a megújult hivatal, amelynek az előző időszak zárása mellett az új agrártámogatások rendszerével és az új vidékfejlesztési pályázatokkal is meg kell birkóznia. Megváltozott a szemlélet, amely partnerként tekint a gazdálkodóra, ugyanakkor segíteni fog abban, hogy a rendelkezésre álló források jó helyre kerüljenek. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint az MVH eddig jól vizsgázott az új agrártámogatások kapcsán, október 16-án pedig elindulhatnak az új jogcímek előlegkifizetései is. Meglátása szerint ekkor nemcsak az alaptámogatás és az úgynevezett zöldítés után járó előlegeket, hanem minden más lehetséges jogcím előlegét ki kell fizetni.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor audiencián találkozott Ferenc pápával

Orbán Viktor miniszterelnök a katolikus törvényhozók éves tanácskozásának keretében audiencián találkozott Ferenc pápával.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!