2016. augusztus 24., szerda, Bertalan napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tobb-szaz-fogadooldalt-blokkol-a-hazai-adohivatal-452257/

Több száz fogadóoldalt blokkol a hazai adóhivatal

A letiltott szolgáltatók eddig eredménytelenül indítottak pert a NAV ellen
Kevesebb mint két év alatt 342, engedély nélkül működő sportfogadási és játékoldalt tett elérhetetlenné az adóhivatal. A különféle szabályszegések miatt a hatóság több száz millió forintos büntetést szabott ki az érintettekre. A folyamat eddig kiállta a jog próbáját: számos ügy került már az igazságszolgáltatás elé, de vagy a bíróság adott igazat a hivatalnak, vagy a letiltott szolgáltatók álltak el attól a pertől, amit ők indítottak meg.

Lassan két éve folytat küzdelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerencsejáték-felügyeleti részlege az idehaza engedély nélkül működő internetes sportfogadási és szerencsejáték-oldalakkal. Ahogyan azt a szervezettől megtudtuk, ez idő alatt a hatóság nem kevesebb mint 342 ilyen honlapot tett ideiglenesen elérhetetlenné, s volt olyan fogadási weblap, amelynél többször is kezdeményezték a kilencven napra szóló letiltást.

A hatályos jogi előírások szerint ugyanis elektronikus csatornán elérhető szerencsejátékot csak a magyar állam tulajdonában álló Szerencsejáték Zrt. kínálhat idehaza a játékosoknak. Lóversenyre a szintén állami Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. vehet fel téteket az interneten, online kaszinójátékot pedig a honi kaszinók üzemeltethetnek. Vagyis az összes többi, Magyarországon is elérhető, jellemzően külföldi cég üzemeltette honlap a letiltás sorsára juthat. Az adatok szerint az adóhivatali határozatok igazán az utóbbi egy évben sokasodtak meg.

A NAV-nál folyamatosan ellenőrzik azt is, hogy egy-egy érintett szolgáltató nem próbálkozik-e meg a tiltó rendelkezés kikerülésével. A hatóság emberei szemmel tartják, hogy a játékoldalak a blokkolás ideje alatt nem élednek-e újra. Ha igen, újabb eljárás és újabb szankció jöhet szóba. Az internetes fogadóoldalak ügyében ugyanis a NAV szerencsejáték-felügyeleti bírságot is kiszabhat – erre az utóbbi időben számos példa akadt. Két évvel ezelőtt, 2014-ben hetvenmillió forintnyi büntetés befizetését várta a hatóság, tavaly pedig az engedély nélküli játékoldalak ügyeiben további 670 milliós szank­cióról született NAV-döntés.

Az online sportfogadási piac jellemzőivel az utóbbi időben a hazai igazságszolgáltatásnak is meg kellett ismerkednie, több érintett honlap üzemeltetője ugyanis a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon megtámadta a blokkolásról szóló határozatot. Mégpedig legtöbbször arra hivatkozva, hogy az adóhivatal megsértette a közigazgatási eljárás szabályait és nem tisztázta a tényállást. Az érvek között felmerült az is, hogy az időszakos letiltás miatt sérült a szolgáltatásnyújtás szabadságának uniós elve. Mint azt az adóhatóság a Magyar Idők kérdésére közölte, eddig 34 per vette kezdetét. Ezek közül háromban a NAV pernyertességét mondta ki az ítélkező fórum, tizenegy esetben pedig a fogadóoldal üzemeltetője elállt az általa megindított eljárás folytatásától. Húsz per még folyamatban van.

Kiemelt

Szakértő: tavaly 32 milliárd dollárt hajtott az embercsempészet

2015-ben 32 milliárd dollár hasznot hajtott a szervezett emberkereskedelem, vagyis „eszeveszett” nagy üzletet jelent – közölte Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!