2016. június 25., szombat, Vilmos napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tobb-szaz-fogadooldalt-blokkol-a-hazai-adohivatal-452257/

Több száz fogadóoldalt blokkol a hazai adóhivatal

A letiltott szolgáltatók eddig eredménytelenül indítottak pert a NAV ellen
Kevesebb mint két év alatt 342, engedély nélkül működő sportfogadási és játékoldalt tett elérhetetlenné az adóhivatal. A különféle szabályszegések miatt a hatóság több száz millió forintos büntetést szabott ki az érintettekre. A folyamat eddig kiállta a jog próbáját: számos ügy került már az igazságszolgáltatás elé, de vagy a bíróság adott igazat a hivatalnak, vagy a letiltott szolgáltatók álltak el attól a pertől, amit ők indítottak meg.

Lassan két éve folytat küzdelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerencsejáték-felügyeleti részlege az idehaza engedély nélkül működő internetes sportfogadási és szerencsejáték-oldalakkal. Ahogyan azt a szervezettől megtudtuk, ez idő alatt a hatóság nem kevesebb mint 342 ilyen honlapot tett ideiglenesen elérhetetlenné, s volt olyan fogadási weblap, amelynél többször is kezdeményezték a kilencven napra szóló letiltást.

A hatályos jogi előírások szerint ugyanis elektronikus csatornán elérhető szerencsejátékot csak a magyar állam tulajdonában álló Szerencsejáték Zrt. kínálhat idehaza a játékosoknak. Lóversenyre a szintén állami Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. vehet fel téteket az interneten, online kaszinójátékot pedig a honi kaszinók üzemeltethetnek. Vagyis az összes többi, Magyarországon is elérhető, jellemzően külföldi cég üzemeltette honlap a letiltás sorsára juthat. Az adatok szerint az adóhivatali határozatok igazán az utóbbi egy évben sokasodtak meg.

A NAV-nál folyamatosan ellenőrzik azt is, hogy egy-egy érintett szolgáltató nem próbálkozik-e meg a tiltó rendelkezés kikerülésével. A hatóság emberei szemmel tartják, hogy a játékoldalak a blokkolás ideje alatt nem élednek-e újra. Ha igen, újabb eljárás és újabb szankció jöhet szóba. Az internetes fogadóoldalak ügyében ugyanis a NAV szerencsejáték-felügyeleti bírságot is kiszabhat – erre az utóbbi időben számos példa akadt. Két évvel ezelőtt, 2014-ben hetvenmillió forintnyi büntetés befizetését várta a hatóság, tavaly pedig az engedély nélküli játékoldalak ügyeiben további 670 milliós szank­cióról született NAV-döntés.

Az online sportfogadási piac jellemzőivel az utóbbi időben a hazai igazságszolgáltatásnak is meg kellett ismerkednie, több érintett honlap üzemeltetője ugyanis a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon megtámadta a blokkolásról szóló határozatot. Mégpedig legtöbbször arra hivatkozva, hogy az adóhivatal megsértette a közigazgatási eljárás szabályait és nem tisztázta a tényállást. Az érvek között felmerült az is, hogy az időszakos letiltás miatt sérült a szolgáltatásnyújtás szabadságának uniós elve. Mint azt az adóhatóság a Magyar Idők kérdésére közölte, eddig 34 per vette kezdetét. Ezek közül háromban a NAV pernyertességét mondta ki az ítélkező fórum, tizenegy esetben pedig a fogadóoldal üzemeltetője elállt az általa megindított eljárás folytatásától. Húsz per még folyamatban van.

Hirdetés

Kiemelt

Gera gólja lett a csoportkör legszebb találata

A magyar klasszis portugáloknak lőtt csodagólja az UEFA holnapjának látogatói által leadott szavazatok 74 százalékát gyűjtötte be.

Poszt-trauma

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Emiatt a dal miatt zárhatnak ki minket az Eb-ről

Kering egy rigmus a magyar drukkerek között, amelyet jó lenne tartalékolni a lyoni mérkőzésen.

Így alázza a média a cigányokat

A szokásos pozitív diszkrimináció.

Farkasházyt ketten is leköpték cikkünk miatt

Gyalázatos orgánumok hazudnak milliárdokért.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!