2017. április 30., vasárnap, Katalin, Kitti napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tobb-szaz-embert-vesz-fel-ge-1489876/

Több száz embert vesz fel a GE

Magyarország kifejezetten kedvező pozícióban van a versenyképesség szempontjából
Képzett pénzügyi szakemberek és informatikusok felvételével bővítené közel kétezres létszámát a GE Global Operations budapesti központja – mondta a Magyar Időknek Bjorn Bergabo, a GE szolgáltató központjának regionális vezetője. Közlése szerint nem okoz nehézséget megfelelő munkaerőt találni a magyar fővárosban, nálunk elsősorban a magasan képzett pénzügyi, gazdasági és informatikai szakértők iránt van fokozott kereslet.

Szakemberekkel bővítené közel kétezres létszámát a GE üzletágainak háttérműveleteit biztosító Global Operations Üzleti Szolgáltató Központ, míg a GE Digital üzletág 400, nagy hozzáadott értéket előállító informatikai pozí­ciót hoz létre Budapesten az év végéig – mondta a Magyar Időknek Bjorn Bergabo, a GE Global Opera­tions regio­nális ügyvezető igazgatója. Ez a szervezet látja el a GE pénzügyi, kereskedelmi, munkaügyi, jogi, beszerzési, logisztikai és más adminisztratív feladatainak közel felét. Bergabo felel Euró­páért, Oroszországért és a Független Államok Közösségéért, a budapesti központ pedig egyike a GE négy hasonló globális központjának.

A vállalat több mint tízezer embert foglalkoztat Magyarországon, ebből pedig közel kétezren a Global Operations munkavállalói.

A GE Global Operations eddig nem tapasztalta a sok más iparágban egyre kritikusabb problémaként felmerülő munkaerőhiányt, Bergabo szerint nincs gondjuk azzal, hogy új kollégákat találjanak. A cég elégedett azzal az alappal, amit a magyar munkavállalók elsajátítanak az oktatásban, de persze a vállalat működésének sajátosságait is meg kell tanulniuk. Az ügyvezető igazgató megállapította, hogy az erős magyar oktatási rendszer eredményeként bőven vannak a piacon magas szakmai tudású, nyelveket beszélő munkavállalók. Megjegyezte azt is: míg más országokban főként a pénzügyi szakemberek kelendők, nálunk elsősorban informatikusokra van szükség. Az általa vezetett központban számos pénzügyi elemzőmunkát már például robotok segítségével végeznek az informatikai ismeretekkel is rendelkező gazdasági szakemberek.

Bjorn Bergabo: Bőven vannak a piacon magas szakmai tudású, nyelveket beszélő munkavállalók

Forrás: Kurucz Árpád

Bjorn Bergabo: Bőven vannak a piacon magas szakmai tudású, nyelveket beszélő munkavállalók

Bergabo szerint Magyarország kifejezetten kedvező pozícióban van a versenyképesség szempontjából. A cég eddigi tapasztalatai szerint itt könnyű üzleteket kötni, az adórendszer transzparens és vállalkozásbarát, s ez a hozzáállás a kormányzatra általában is elmondható. Mára Budapest a szolgáltató központok városa lett, az évek során több nemzetközi cég hozott létre itt ilyen egységet. Bergabo konkrét eseményekhez nem tudta kötni, hogy miért alakult így, ettől függetlenül nagyon kedvezőnek tartja a városban a bővítési lehetőségeket.

Arra a felvetésünkre, hogy a szolgáltató központok kialakítását sokan szükségmegoldásnak tekintik, mivel az ilyen helyeken végzett munkában kevés a kreativitás, Bergabo azt mondta: ügyelnek arra, hogy az egyes alkalmazottaknak döntési felelősségük is legyen. Együtt dolgoznak a vállalat más üzletágaival, így fontos szerepet töltenek be egy integráltan működő rendszerben. Mindemellett ügyelnek arra is, hogy munkatársaik átlagon felüli bért és béren kívüli juttatásokat kapjanak, de emellett folyamatos képzést, tréningeket, jó munkakörülményeket és sportolási lehetőséget is biztosítanak számukra. Bergabo elmondása alapján többek között ennek köszönhető, hogy mindössze 15-18 százalékos a munkaerő-fluktuáció, ami a mostani pezsgő munkaerőpiacon meglehetősen alacsonynak számít.

A globális politikai átalakulások, a protekcionizmus várható terjedésének esetleges hatásáról még korainak találta nyilatkozni. – Bár a GE amerikai központú, mégis egy 180 országban működő globális, digitális iparvállalat, amely minden körülmények között arra törekszik, hogy beilleszkedjen azon országok gazdasági és társadalmi rendjébe, ahol jelen van, és ez így lesz a jövőben is – mondta Bjorn Bergabo.

Kiemelt

Eső, hó, jég, hideg, meleg nem számít

A jövőben a gumiabroncsok is intelligensek lesznek, mivel olyan szenzorokkal szerelik fel őket, amelyek közvetlen információt juttatnak el az érintkezési területről.

Poszt-trauma

Az afrikai bíboros az európai szélsőliberálisoknak üzent

Nekik is jobb lenne, ha megértenék.

Túltolta a béreket a Hír TV

Jól fizet Simicska tévéje, csak meddig?

Gyurcsány mégis megszerezte a dokumentumokat

Csak nem azokat.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 4.

A polip működése, nyomásgyakorlása a médián keresztül mutatható be legegyszerűbben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!