2017. október 24., kedd, Salamon napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tobb-mint-tizmillio-forintert-vett-golyoallo-mellenyeket-nav-2323945/

Több mint tízmillió forintért vett golyóálló mellényeket a NAV

A most beszerzett felszereléseket a fináncok és a pénzügyi nyomozók használják majd
Lövedékálló mellényeket vásárolt a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, egyes darabok 120 ezer forintba kerültek, másokért negyedmillió forint körüli összeget fizetett a szervezet. A NAV a közelmúltban több hasonló beszerzést is elindított, azokban éleslőszerek és speciális muníciók szerepeltek a vásárlási listán. A hivatal emberei sokszor veszélyes, felfegyverzett adócsalókkal és csempészekkel kerülnek szembe, a fegyvereket, más eszközöket az ilyen helyzetek kivédésére, kezelésére használják fel.

Hetven lövedékálló mellényt vásárolt a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a szervezet három különböző típusú védőfelszerelést szerzett be. Egyes darabokat kívül lehet hordani, mások viszont rejtve védik viselőjüket, bizonyos mellényekre pedig extra kiegészítőket is szereltek, ilyen például a málhaöv. Az adóhatóság összesen megközelítőleg 14 millió forintot fizetett a felszerelésért. Némely darabok 120 ezer forintba kerültek, de akadtak negyedmilliós vételárúak is.

A beszerzéskor nemegyszer fontos szempont volt az úgynevezett ballisztikai betétek tömege, a repeszek elleni védelem, de a szövet kopásállóságára is figyelt a NAV, ahogy az egyik típusnál felmerült az is, hogy a mellényeket borító huzat légcsatornás-e, s így elvezeti-e viselőjének testhőjét. A három különböző típusú mellénynél egyébként – mint az a hivatalos kimutatásból kiderül – egyetlen érvényes ajánlat futott be.

Mint a szervezettől megtudtuk, a korábban megvásárolt lövedékálló mellények használhatósági ideje ötévente lejár, ezért kell időszakosan beszerezni új darabokat. A mellényeket a vám- és pénzügyőrök, illetve a NAV nyomozó hatóságának munkatársai használják majd. – A kollégák testi épsége minden akciónál elsődleges, ezért van szükség egyéni védőfelszerelések beszerzésére – jegyezték meg a hivatalban.

Forró helyzetekben hatékony védelemre van szükség (képünk illusztráció)

Fotó: MTI/EPA

Forró helyzetekben hatékony védelemre van szükség (képünk illusztráció)

Érdemes megemlíteni, hogy nem ez az első fegyverzeti jellegű beszerzés, amelyet a NAV az elmúlt hetekben, hónapokban lebonyolított vagy megkezdett. Az adóhivatal a nyáron például több mint hatszázezer lőszer megvásárlására tett közzé felhívást, akkor pisztolytöltények és gépkarabélyokba való muníció mellett sörétes lövedéket és vaktöltényeket is tartalmazott a lista. Ez a mennyiség a hatóság fegyvereseit egy évre láthatja el lőszerrel. Ennek kapcsán jó tudni, hogy a hatóságnál lőfegyvert a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók viselhetnek, a hatszázezer töltényt ők használják el nagyrészt gyakorlásra, lőkészségük szinten tartására.

Azóta újabb lőszerbeszerzési eljárást is elindított a hatóság, abban a procedúrában ezer darab festéklőszer szerepelt. A mennyiség nem tűnik különösebben nagynak, a szóban forgó muníció ugyanakkor különlegesnek számít. Ezek a töltények ugyanis olyan lőszerek, amelyek amellett, hogy a testnek csapódva kellemetlen, csípéshez hasonló érzést keltenek, festékfoltot is hagynak, így nyomon követhető, ki kit talált el. Az efféle lőszereket a világ számos pontján használják, és bizonyos helyeken olyan katonai egységek felkészítésekor is alkalmazzák, amelyek utóbb ellenséges területeken vesznek részt harcokban. A különféle lőszerbeszerzések mellett – korábban – bizonyos fegyveralkatrészeket is vett a hatóság.

A NAV feladatait, munkáját ismerve egyébként nem nevezhető különösebben meglepőnek, hogy a szervezet időről időre lőszert, fegyvert és lövedékálló mellényeket vásárol. A hivatalnak több olyan bűncselekményfajta feltárása is a feladata, amelyeknél könnyen megeshet, hogy agresszív, mindenre elszánt és ennek megfelelően felszerelt személyek vagy csoportok ellen kell fellépnie. Került már a hatóság látókörébe például olyan cigarettacsempész-banda, amely, ha kellett, fegyverrel is megpróbálta megvédeni illegális üzletét, ahogyan találtak a hivatal munkatársai lőfegyvert illegális szeszfőzdét üzemeltető személynél is. A hatóságnak időről időre drogcsempészekkel is dolga akad, közülük némelyek fegyvert is visznek magukkal, nem csak illegális szereket.

Hirdetés

Kiemelt

Ünnep, idézőjel nélkül

Olyan nap volt ez a mostani október 23-a, amilyennek lennie kellett. Benne volt minden, ami tükrözi, visszaadja a mai helyzetet.

Poszt-trauma

Nagy Bandó András gyűlöletbeszéde

A Soros-kommandó szövegét Jóistennel mondatja ki.

Imre, te mit tennél?

Ez nem egy koncert, itt nincs esőnap, október 23. ma van.

Visszanyal a fagyi

A fake news és a baloldal.

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!