2017. november 24., péntek, Emma napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tobb-idot-kell-szanni-lakaseladasra-manapsag-2210101/

Több időt kell szánni lakáseladásra manapság

Egyes ingatlantípusoknál szűkül a lehetséges vásárlói kör
Megnőtt a lakások értékesítési ideje az elmúlt két évhez képest, aminek egyik oka az általános drágulás. Az eladási adatokból viszont az is kirajzolódik, hogy egyre inkább a nagyobb városokra összpontosul a kereslet, vagyis a kis falvak ingatlanjaira alig van érdeklődés.

Lassabban kelnek el a lakóingatlanok, mint egy-két évvel ezelőtt: az Ingatlan.com adatai szerint idén országos átlagban 110 napra van szükség az értékesítéshez, miközben tavaly 84 nap, egy évvel azelőtt 76 nap is elég volt ehhez. – A válságot követő években a lakáspiacon hirtelen jelentek meg a vevők, mert sokan az elhalasztott vásárlásukat tudták le. Emiatt gyorsan túl lehetett adni a lakásokon.

Időközben már a vásárlók is egyre alaposabban megnézik, mit vesznek, a piaci drágulás ugyanis sok ingatlan árát olyan szintre emelte, amelyen már egyszerűen szűkül a lehetséges vásárlók köre – magyarázta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az év közben némileg rövidült az eladási idő, ami Balogh László szerint egyértelműen a lakáshitelezés felfutása miatt következett be.

Fotó: Havran Zoltán

A családi házakat átlagosan száznegyven napig hirdetik

Országosan hatalmas különbségek vannak, és nem meglepő módon a fővárosban lehet leggyorsabban eladni a lakásokat. Ehhez idén 80 napra van szükség jellemzően, szemben a tavalyi 66 és a tavalyelőtti 58 naphoz képest. Viszonylag hamar vevőre találnak a megyei jogú városokban lévő lakóingatlanok is. Ezeknél nagy változás nem is történt az előző évekhez képest, nagyjából most is három hónapon belül elkelnek.

Nagyon kitolódott viszont a hirdetési idő a községekben. Az ottani lakóingatlanoknál jelenleg átlagosan 225 napot kell várni a vevőre, míg két éve alig több mint 4 hónapba telt eladni őket. Balogh László szerint ezek a változások jól mutatják, hogy az utóbbi években a kereslet egyre inkább a nagyobb városokra összpontosult.

Az értékesítési időt az ingatlan típusa is jelentősen befolyásolja, a leggyorsabban mindenhol a panellakásokat lehet eladni. Budapesten ezeket átlagosan 55 napig kell hirdetni, a téglaépítésű lakásokat 83, míg a családi házakat 140 napig. A megyei jogú városokban az értékesítési idő ugyanezeknél a típusoknál 57, 86 és 152 napot tesz ki.

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!