2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért, Mercédesz napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tobb-idot-kell-szanni-lakaseladasra-manapsag-2210101/

Több időt kell szánni lakáseladásra manapság

Egyes ingatlantípusoknál szűkül a lehetséges vásárlói kör
Megnőtt a lakások értékesítési ideje az elmúlt két évhez képest, aminek egyik oka az általános drágulás. Az eladási adatokból viszont az is kirajzolódik, hogy egyre inkább a nagyobb városokra összpontosul a kereslet, vagyis a kis falvak ingatlanjaira alig van érdeklődés.

Lassabban kelnek el a lakóingatlanok, mint egy-két évvel ezelőtt: az Ingatlan.com adatai szerint idén országos átlagban 110 napra van szükség az értékesítéshez, miközben tavaly 84 nap, egy évvel azelőtt 76 nap is elég volt ehhez. – A válságot követő években a lakáspiacon hirtelen jelentek meg a vevők, mert sokan az elhalasztott vásárlásukat tudták le. Emiatt gyorsan túl lehetett adni a lakásokon.

Időközben már a vásárlók is egyre alaposabban megnézik, mit vesznek, a piaci drágulás ugyanis sok ingatlan árát olyan szintre emelte, amelyen már egyszerűen szűkül a lehetséges vásárlók köre – magyarázta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az év közben némileg rövidült az eladási idő, ami Balogh László szerint egyértelműen a lakáshitelezés felfutása miatt következett be.

Fotó: Havran Zoltán

A családi házakat átlagosan száznegyven napig hirdetik

Országosan hatalmas különbségek vannak, és nem meglepő módon a fővárosban lehet leggyorsabban eladni a lakásokat. Ehhez idén 80 napra van szükség jellemzően, szemben a tavalyi 66 és a tavalyelőtti 58 naphoz képest. Viszonylag hamar vevőre találnak a megyei jogú városokban lévő lakóingatlanok is. Ezeknél nagy változás nem is történt az előző évekhez képest, nagyjából most is három hónapon belül elkelnek.

Nagyon kitolódott viszont a hirdetési idő a községekben. Az ottani lakóingatlanoknál jelenleg átlagosan 225 napot kell várni a vevőre, míg két éve alig több mint 4 hónapba telt eladni őket. Balogh László szerint ezek a változások jól mutatják, hogy az utóbbi években a kereslet egyre inkább a nagyobb városokra összpontosult.

Az értékesítési időt az ingatlan típusa is jelentősen befolyásolja, a leggyorsabban mindenhol a panellakásokat lehet eladni. Budapesten ezeket átlagosan 55 napig kell hirdetni, a téglaépítésű lakásokat 83, míg a családi házakat 140 napig. A megyei jogú városokban az értékesítési idő ugyanezeknél a típusoknál 57, 86 és 152 napot tesz ki.

Hirdetés

Kiemelt

Martin Schulz vádaskodni kezdett a bukás után

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!