2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tobb-halat-hoznak-az-unios-penzek-1717411/

Több halat hoznak az uniós pénzek

Népszerűek a tógazdaságok fejlesztését célzó pályázati felhívások, a fiatalok mégsem lelkesek
Jól eltalálta az ágazat igényeit a halgazdálkodási operatív program, a tógazdaságok a rendelkezésre álló 16 milliárd forintos keret egy részét már lekötötték. A szakmai szervezet szerint így is van még mit finomítani a rendszeren: a feldolgozói beruházásokat célzó kiírás esetében a nagyobb projektek helyett a kisebb összegű fejlesztésekre kellene koncentrálnia a pályázatnak.

Népszerűnek bizonyultak a halgazdálkodási operatív program pályázatai, a mintegy 16 milliárd forintos keret jelentős részére érkezett be eddig támogatási kérelem a hazai tógazdaságoktól. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a termelési célú beruházások megvalósítására irányuló, 5,7 milliárd forintos kerettel meghirdetett felhívásra eddig 30-an pályáztak, többségében vállalkozások. A benyújtott kérelmek összege meghaladja az 1,33 milliárd forintot. Még ennél is népszerűbb volt az induló tógazdaságok beruházásait támogató program, az 1,6 milliárd forintos keret jelentős részét már lekötötték az érdeklődők. A Miniszterelnökség adatai szerint eddig 1,17 milliárd forint értékben érkeztek be pályázatok.

Forrás: Kurucz Árpád

A feldolgozás korszerűsítésére szükség lenne, ugyanis egyre csökken az élő hús iránti vásárlói igény

Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Országos Szövetségének (Mahal) elnöke lapunknak elmondta: az ágazat fejlődését a következő öt évben önerővel együtt összesen 32-35 milliárd forint ösztönzi. Erre az összegre nagy szükségük van a termelőknek, az ágazat jövedelemtermelő képessége ugyanis nagyon alacsony. A tervek szerint a támogatott beruházásoknak köszönhetően 2023-ra csaknem négyezer tonnával bővül az étkezési haltermelés hazánkban, ami értékben 7,7 millió eurót jelenthet. A szakember szerint jól eltalált pályázat volt a fiatalok, az új szereplők bevonását célzó kiírás. Szükség is van a fiatalításra az ágazatban, az alacsony jövedelmezőség miatt a haltermelés önmagában nem vonzza vállalkozó kedvű fiatalokat. Az akvakultúra fejlesztését és az új tavak létesítését célzó pályázat is eltalálta az igényeket. A néhány hete megnyílt felhívásra még bőven van lehetőségük jelentkezni az érdeklődőknek.

Németh István szerint a halfeldolgozás fejlesztését szolgáló kiírás egyelőre nem nyerte el a gazdálkodók tetszését. Ennek oka, hogy nagyon magas a minimálisan igényelhető összeg. – A problémára a szakmaközi szervezetünk felhívta az irányító hatóság figyelmét, a 15 millió forint helyett ötmillió forintos alsó határérték bevezetését javasoltuk – emelte ki. A kisebb tógazdaságok beruházási igénye nem éri el az önerővel együtt 30 millió forintra tehető fejlesztéseket. Nagyon sokan kisebb vágópontokat szeretnének kialakítani, a gazdák a saját tógazdaságuk mellé szeretnének egy kisebb tisztítóüzemet létrehozni, vagy a meglévőt szeletelőgéppel, korszerű technológiával felszerelni. A feldolgozás fejlesztésére nagy szükség lenne, ugyanis egyre csökken az élő halak iránti vásárlói igény, a háziasszonyok többsége szeletelt, tisztított halat szeretne vásárolni.

A szakember szerint a rendelkezésre álló 16 milliárd forintos keretet a ciklus végéig biztosan felhasználják a vállalkozások, ahogyan az előző halászati operatív programban is minden forrás elkelt. Egyértelmű sikerként értékelte, hogy az utóbbi időszakban egyetlen fillért sem kellett visszafizetnünk Brüsszelnek. Ráadásul sikerült elérni, hogy – szemben más operatív programokkal – ebben a tervezési ciklusban egyedüliként nőtt az ágazat támogatottsága.

Sikeres áfacsökkentés

Minden fél jól járt az áfacsökkentéssel, a nyugdíjasok, a gyermeket nevelő családok mellett a termelők és a kereskedelem is profitált a kormányzat intézkedéséből – hívta fel a figyelmet tegnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón. A sertés-, a baromfihús, a tej és a tojás mellett jövőre a hal is bekerül a kedvezményes, ötszázalékos áfakörbe. A tárcavezető szerint a lépés az élelmiszeripar, a húsfeldolgozók szempontjából is számos előnnyel járt. A kormányzat pedig továbbra is szem előtt tartja az ágazat fejlesztését. Éppen ezért a jövő heti kabinetülésen tárgyalnak majd az élelmiszeripar 2050-ig szóló stratégiájáról. A kormány azt is megvizsgálja majd, hogy a magyar kézben lévő vállalkozások hogyan tudják felhasználni a rendelkezésre álló támogatásokat.

 

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!