2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/termekbemutatos-ceg-akadt-fenn-rostan-1956286/

Termékbemutatós cég akadt fenn a rostán

Törvénytelen lépés korlátozni a fogyasztó elállási jogát a vásárlástól
Tisztességtelenül próbálta korlátozni a fogyasztók vásárlástól való indoklás nélküli elállási jogát az egészségügyi, háztartási termékeket értékesítő Kővári Forrás Kft., ezért a bíróság megtiltotta a korlátozó feltételek alkalmazását a vállalkozásnak. A károsultak békéltető testülethez vagy bírósághoz fordulhatnak – közölte a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete.

A Fővárosi Törvényszék nemrégiben helytadott a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE) keresetének és megállapította, hogy valamennyi szerződő félre kiterjedő hatállyal érvénytelenek a termékbemutatókat szervező Kővári Forrás Kft. által használt tisztességtelen általános szerződési feltételek. A törvényszék megtiltotta ezeknek a feltételeknek az alkalmazását, valamint a vállalkozásnak saját költségén egy közleményt is közzé kell tennie egy országos napilapban.

Horváth György, a FOE elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a károsult ügyfelek a békéltető testület előtt vagy a bíróságon kezdeményezhetnek kártérítést. Vázolta, a cég által használt általános szerződési feltételek értelmében a vásárlóknak tudomásul kellett venniük, hogy a vásárlás az eladó fióktelepén történik, így az indokolás nélküli elállási jog nem illeti meg őket. A vállalkozásnak ugyanakkor a cégnyilvántartás szerint egyáltalán nem volt bejelentett fióktelepe, és a szerződésből a szerződéskötés helyszíne sem derült ki. A cég olyan jogszabályra hivatkozott a szerződésben, amely az internetes vásárlásra vonatkozik és nem az üzleten kívüli vásárlásra,
ráadásul már nem is hatályos.

– Ezenkívül azt is kikötötték, hogy a vásárló nem gyakorolhatja az elállás jogát olyan termék értékesítése esetén, amely a fogyasztó személyéhez kötött, illetve amelyet a fogyasztó utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő. Ez valóban megfelel a jogszabálynak, azonban a vállalkozás által értékesített áruk nem tartoznak ebbe a körbe, ennek ellenére a megrendelt termékek táblázata felett az „egyedileg megrendeli” szövegrészlet szerepelt, amely minden esetben egyedi rendelést feltételez. Ugyanakkor a cég által kínált termékek egyike sem egyedileg gyártott, illetve az alvásterápia-termékek alatt (például matracok), ahol lehetőség lenne egyedi méret megadására, ezt az adatot nem kell kitölteni – hangsúlyozta Horváth György.

A legkiszolgáltatottabbak a nyugdíjasok

Mint mondta, ezeken felül a vállalkozás azt is kikötötte, hogy ha a fogyasztó nem fizeti ki a teljes vételárat, a befizetett vételárrészlet foglalónak minősül és nem jár vissza a fogyasztónak, ráadásul a vásárló további 25 százalék kötbér megfizetésére is köteles.

Márpedig ez teljes mértékben jogszabályba ütközik, hiszen megfosztja a fogyasztót az indokolás nélküli elállási jog gyakorlásától, amikor is visszajárna a teljes befizetett összeg.

A Kővári Forrás Kft. elsősorban egészségügyi, háztartási termékeket kínál bemutatóin, kiemelten az idősebb, nyugdíjas, illetve beteg fogyasztóknak. Az egyes termékek értéke akár a több százezer forintot is elérheti, ezért kiemelten fontos, hogy a fogyasztók – amennyiben otthon, nyugodt körülmények között átgondolják a döntésüket– élni tudjanak a jogszabály biztosította indokolás nélküli elállási joggal – olvasható az egyesület közleményében.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!