A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a 16. Napkori nemzetközi böllérversenyen elmondta, a javaslatok egyike például a tejföl és a túró adótartalmának mérséklésére irányult. – Mivel ezeket a termékeket friss magyar tejből készítik, így a fogyasztásuk élénkülését és piaci helyzetüket nagyban erősítené, ha az áfacsökkentés folyamatába ezek a termékek is bekerülhetnének – emelte ki. A tárca elfogadta az erre irányuló javaslatot, a tervek elkészítése folyamatban van. Emellett hasonló kérések érkeznek a hal és a kenyérfélék áfájának csökkentése kapcsán is.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az élelmiszerek áfacsökkentése egy folyamat része, amely – a gazdaság teljesítőképességének függvényében – folytatódhat a jövőben, egyszerre azonban minden termékkategóriában nem lehet bevezetni az ötszázalékos áfát. Emlékeztetett arra, hogy a folyamat tavaly a sertés tőkehús forgalmi adójának csökkentésével kezdődött, amit az idén a friss tej, a tojás és a baromfihús követett.
– Ha a következő években a gazdaság teljesítőképességének megfelelően minden alapvető élelmiszer esetében bevezethetnénk az ötszázalékos adókulcsot, azzal nagy segítséget kapnának a családok – fogalmazott. Majd hozzátette: az eddigi lépéseknek köszönhetően 35-40 ezer forinttal tudta segíteni a kormány a családokat.