2017. november 21., kedd, Olivér napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tartjak-korabbi-pozicioikat-magyarorszagi-biztositok-2199790/

Tartják korábbi pozícióikat a magyarországi biztosítók

A szolgáltatók tavaly jóval több díjat szedtek be, tovább bővült a piac
Bebetonozottnak tűnnek az erőviszonyok a hazai biztosítási pia­con. Az iparági szövetség legújabb évkönyve alapján tavaly éves összevetésben 50 milliárd forinttal nőttek a bruttó díjbevételek, viszont jelentős a szórás az egyes termékcsoportok között. A piacfelügyelet hamarosan a szektornak szóló ajánlásokkal áll elő.

Az elmúlt években jelentősen nőtt a biztosítói piac összesített díjbevétele, eközben viszont nem történt különösebb átrendeződés a piaci viszonyok között – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) évkönyvéből. Tavaly több mint 918 milliárd forint bruttó díjbevételt könyvelhettek el az ernyőszervezet tagvállalatai, ez nagyjából 50 milliárd forintos emelkedés 2015-höz képest; 2014-ben még valamivel 850 milliárd forint feletti volt az összesítés.

A látszólag élénkülő mozgás mellett nem történt érdemi változás az ismert piaci erőviszonyok között. A piacvezető szerepét 2015-ben elvesztő Allianz tavaly 0,46 százalékponttal növelte részesedését, ezzel tavaly 14,22 százalékos részesedéssel visszaszerezte elsőségét. Emellett a Generalinak, a Groupamának és az Aegonnak volt 10 százalékot meghaladó piaci részesedése 2016-ban. Néhány közepes méretű szereplőn túl megmaradt az eddig ismert kép, eszerint több olyan cég tevékenykedik, amelyek piaci részesedése nem éri el az egy százalékot.

Fotó: Havran Zoltán

2016-ban tízmilliárdokkal nőtt a kockázatviselés összege a magyarok befizetései miatt

Nagy eltérés mutatkozik az egyes termékkategóriák bevételei között. Az életbiztosítások piacán kisebb elmozdulás történt, 2016 végére meghaladta a 455 milliárd forintot az éves díjbevétel, ami tízmilliárddal magasabb, mint 2015-ben, és lényegében megfelel a 2014-es adatnak. A kiemelten értékes piaci szegmensben az NN Biztosító 17 százalékot meghaladó piaci részesedését a mezőny meg sem közelíti. Ehhez képest a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítások terén már jóval nagyobb eltérések vannak.

Ez a szegmens a múlt évet 130 milliárd forintot meghaladó díjbevétellel zárta, ez 25 milliárddal több, mint 2015-ben, 2014-hez képest a különbség pedig már csaknem 40 milliárd forint. Mint arról korábban beszámoltunk, a biztosítási piacot felügyelő Magyar Nemzeti Bank a tervei szerint előáll egy ajánlással, amelyben a bankpiachoz hasonlóan megfogalmazza, hogy milyennek képzelné el az optimális szerkezeti felépítést a biztosítók körében.

Úgy tudjuk, jelenleg még készül ez a tanulmány.

Hirdetés

Kiemelt

Leváltják Robert Mugabét

A kormánypárt hivatalosan is értesítette a múlt heti katonai puccs nyomán házi őrizetbe helyezett Mugabét, hogy megfosztották pártelnöki tisztségétől.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!