2017. június 26., hétfő, János, Pál napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tarolnak-az-orosz-piacon-magyar-konzervek-1815868/

Tarolnak az orosz piacon a magyar konzervek

A borsóra nem vonatkozik az embargó, folyamatosan bővül a kivitel
Szárnyal a hazai zöldborsóexport, a kivitel elsősorban az orosz piacra irányul. Bár a legtöbb európai uniós mezőgazdasági és élelmiszeripari terméket kitiltotta az országból az orosz kormány, a konzervborsó kivételt képez. A teljes orosz import közel kétharmada hazánkból származik.

Egyre több gazdálkodó lát fantáziát a zöldborsótermesztésben. A termény népszerűségében nagy szerepet játszik, hogy a konzervborsóra nem vonatkozik az orosz embargó, a kivitel így különösebb korlátozás nélkül folyamatosan bővülhet.

Az orosz piac jelentős részét a magyar készítménnyel látják el, az összes importált zöldborsókonzerv 61 százaléka Magyarországról származik. Tavaly az Oroszországba irányuló teljes magyar export mennyiségének 32 százalékát ez a termék adta, ami jelentős emelkedés a 2015-ös 27 százalékos arányhoz képest.

Forrás: MTI

A fagyasztott áru iránt is töretlen a kereslet

Bár a legtöbb készítményt az orosz piacra szállítják a hazai feldolgozók, emellett a Baltikumba, Franciaországba, Németországba és Olaszországba is kerülnek konzervek. Az eladások pedig egyre bővülnek, tavaly teljes kivitelünk 15 százalékkal, 65,3 ezer tonnára nőtt az elmúlt évben, értékben 10 százalékkal, 16,2 milliárd forintra emelkedett. A konzerv mellett a fagyasztott áru iránt is töretlen a kereslet. Mélyhűtött zöldborsóból a kivitelünk 18 százalékkal, 20,7 ezer tonnára bővült az elmúlt évben.

Bár a legnagyobb mennyiséget a feldolgozóipar vásárolja meg és különböző készítmények formájában kerül a külpiacokra, a friss zöldborsó iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. A legtöbb friss borsó Olaszországba kerül, az idei első három hónapban a kivitel 178 százalékkal, 341 tonnára nőtt.

A zöldségfélék közül a csemegekukorica mellett a zöldborsót termesztik a legnagyobb területen hazánkban. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet által vizsgált gazdaságok az idén öt százalékkal, 21,09 ezer hektárra növelték a termőterület nagyságát. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke lapunknak elmondta: vegyes termés várható az idén zöldborsóból.

Az április második felében elvetett növényeknek nem tett jót a húsvét után érkezett lehűlés, így a termésátlag is alacsonyabb lehet, a később vetett fajták esetében azonban kiváló hozamban bízhatnak a gazdák. A betakarítás május végén indult, fajtától és vetési időponttól kezdődően egészen július végéig tart a szezon.

A területek jelentős részét öntözik a termelők, a csapadékmennyiség nem befolyásolja a termést.

Hirdetés

Kiemelt

Arany János különleges műhelytitkai

Ritka az olyan tudósember, aki a szakterülete bolondja, de ki tud lépni, tanulmányaiban nem bennfenteskedik, de nem is szerénykedik vagy jópofizik, nem tetszeleg a civilek előtt.

Poszt-trauma

Fekete-Győr elárulta a Momentum valódi filozófiáját

Most már mindenki tisztán láthat.

Kanada meggenderedett!

Lehet, hogy Kanadában be kell majd tiltani az angolt (is).

Videó a jövőből

Elszólta magát a rektorhelyettes, ingyen reklám miatt bohóckodik a CEU.

Nobel-díjas összeesküvés-elmélet

Nyilvánosságra hozzuk a titkos akciók működő receptjét!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!