2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/szupergyorsan-epul-ki-szeles-savu-internet-1499269/

Szupergyorsan épül ki a széles sávú internet

A fejlesztések egy részét a piaci szereplők önerőből oldják meg, a többit kormányzati támogatással
A tervezettnél gyorsabban haladnak a szolgáltatók a magyarországi szupergyors internet elérését biztosító hálózat kiépítésével. A Digitális jólét program fejezete egyébként is ambiciózus céllal rajtolt el bő egy évvel ezelőtt, hiszen akkor a kormány azt vállalta, hogy 2018 végéig egymillió háztartásba juttatja el a másodpercenként legalább harminc megabites letöltési sebességű internetcsatlakozást.

Ez idáig a Szupergyors internet program részeként 230 ezer olyan háztartásba jutott el a másodpercenként legalább harminc megabites (Mbps) letöltési sebességű internetcsatlakozás, ahol korábban egyáltalán nem volt lehetőség a világhálóra kapcsolódásra, vagy csak jóval gyengébb jel volt elérhető – jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommuniká­cióért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Kara Ákos a múlt hétvégi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Digitális jólét program részeként tavaly indított kezdeményezés nemcsak a lakosságot segíti, hanem a vállalkozások versenyképességét is növeli. A hálózatfejlesztési program a vezetékes és mobilnetes infrastruktúrákat ötvöző, teljes körű internetes elérhetőséget teremt Magyarországon bő másfél éven belül.

Az államtitkár felidézte: a magyar kormány azt vállalta, hogy az Európai Unió által kitűzött 2020-as céldátum előtt, már 2018 végére körülbelül egymillió háztartásnak elérhetővé tegye az úgynevezett szupergyors internetkapcsolatot. A cél a minél szélesebb körű vezetékes fejlesztés elérése volt, de a mobiltechnológia is kiemelt fontosságú a programban. Magyarország ez utóbbi terén már most is az élvonalban van, ezért további cél az, hogy a világ egyik legfejlettebb 4G-hálózatának megvalósítása után az elsők között legyen az 5G kiépítése során is.

A programot megelőző felmérés kimutatta, hogy abban az időpontban már 2,9 millió háztartásban elérhető volt a széles sávú internetkapcsolat. Emellett csaknem egymillió végponton ennél csak gyengébb szolgáltatás volt igényelhető. Ezt követően a kormányzat a távközlési szolgáltatókkal megállapodott abban, hogy két csoportra bontja a felmerült feladatokat. Így a fejlesztések egy részét a piaci szereplők önerőből oldják meg, míg a másik részét kormányzati támogatással.

Jövő év végére egymillió háztartás eléri a korszerű világhálós kapcsolatot

Forrás: Kurucz Árpád

Jövő év végére egymillió háztartás eléri a korszerű világhálós kapcsolatot

Az NFM összesen 55 szolgáltatóval kötött szerződést az önerős vállalásokról, ami az egymilliós célszám fele. A másik mintegy ötszázezer háztartás elérése érdekében pályázatot írt ki a minisztérium, így 143 járás internetes fejlesztéséhez összesen 64 mil­liárd forint támogatás vált elérhetővé részben hazai, részben európai ­uniós forrásból. A munkák eredményeképp a Közép-Magyarország régió­ban sem marad fehér folt az internetelérés terén. A támogatás intenzitása tíz és száz százalék közötti, projekttől függően. A szolgáltatók tavaly év végéig összesen 180 ezer háztartás elérését vállalták, így a mára teljesített 230 ezres szám a tervezettnél intenzívebb ütemre utal.

Kara Ákos hangsúlyozta, hogy a harminc Mbps sávszélességre nem végcélként tekint a kormány, hanem úgy, mint a folyamatos fejlődés egyik állomására, ezért a tervek szerint 2018 után is folytatódik a program. Számos helyen már a mostani fejlesztésekkel is lehetőség nyílik száz-kétszáz Mbps gyorsaságú internetelérésre. Az infrastruktúra kiépítésétől komolyabb fogyasztói árverseny kialakulását is várja a kormány a szolgáltatóktól azokon a helyeken, ahol több cég is jelen van.

– A hazai, az uniós és a piaci forrásokkal összesen 150 milliárd forintos fejlesztési program során 18 megyében zajlik a hálózat kiépítése – ismertette a számokat Deutsch Tamás. A Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos elmondta azt is, hogy mintegy tízezer kilométernyi oszlopos vezeték és negyvenezer kilométer optikai szál biztosítja az új internetes kapcsolatok megvalósulását.

Kiemelt

Kettős győzelemmel négyes döntőben a Veszprém

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe azt követően, hogy vasárnap 30-25-re győzött a Montpellier vendégeként.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!