2017. május 25., csütörtök, Orbán napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/sztrajkbizottsag-alakulhat-dunakeszin-1604323/

Sztrájkbizottság alakulhat Dunakeszin

A járműjavítóban ebben az évben a fizikai dolgozók, a későbbi években mindenki bére növekszik
Elfogadhatatlannak tartja a szakszervezet, hogy a Dunakeszi Járműjavítónál csak a fizikai dolgozók fizetése lesz magasabb idén, miközben a szellemi foglalkoztatottak kimaradnak a béremelésből – értesült a Magyar Idők. Ezért a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete kollektív munkaügyi vitarendezést kezdeményezett, amely – ha a folyamat nem hoz eredményt – akár sztrájkbizottságot is alakíthat. A vállalat ügyvezető igazgatója kérdésünkre kiemelte: minden dolgozó bére emelkedik a kormányzati iránymutatásnak megfelelően.

Akár sztrájkbizottság felállításával, ezt követően pedig munkabeszüntetéssel is tiltakozhat a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) az ellen, hogy a Dunakeszi Járműjavító Kft.-nél idén csak a fizikai dolgozók fizetése lesz magasabb, ugyanakkor a szellemi dolgozók kimaradnak a béremelésből – hívta fel a Magyar Idők figyelmét Buzásné Putz Erzsébet, az érdekképviselet elnöke.

Emlékeztetett: nemcsak a fizikai dolgozók, hanem a mérnökök és egyéb, magasabb bérért foglalkoztatott munkavállalók megtartása is fontos annak érdekében, hogy a vasútijármű-gyártás megfelelően működjön.

Forrás: Kurucz Árpád

A kormány februárban döntött az állami vállalatoknál dolgozók fizetésemeléséről

Mivel a bértárgyalásokon a szakszervezet és a munkaadó álláspontja nem közeledett, ezért kollektív munkaügyi vita rendezését kezdeményezte az MTSZSZ. Amennyiben ezen a fórumon sem sikerül érvényesíteni álláspontjukat, akkor sztrájkbizottságot is szervezhetnek, amit munkabeszüntetés is követhet. Buzásné Putz Erzsébet emlékeztetett: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az állami vállalatok béremeléséhez világos iránymutatást fogalmazott meg.

– Teljes mértékben megfelel az NFM iránymutatásának a Dunakeszi Járműjavítónál a szakszervezetekkel már megkötött bérmegállapodás – tájékoztatta lapunkat Szepessy Tamás, a cég ügyvezető igazgatója. Felidézte: a bérmegállapodás a munkáltató és az érdekképviseletek között megszületett, amelyben a béremelés hároméves, 30 százalékos mértékét a szakszervezetek is elfogadták.

A fejlesztési tárca iránymutatása nem jelöli meg a munkavállalói kört, amelynek emelést kell adni, de javaslatként egyértelműen megfogalmazza a differenciált béremelés szükségességét, valamint a legalacsonyabb keresetűek mielőbbi bérfelzárkóztatását, ezen belül is különös figyelmet fordítva a hiányszakmákban foglalkoztatottakra. Ezeknek az elvárásoknak a vállalat eleget tett. Jövőre, valamint 2019-ben is emelkedik az összes dolgozó bére, beleértve a szellemi munkakörökben dolgozókat is – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A kormány még februárban, hosszas szakszervezeti egyeztetést követően döntött arról, hogy az állami vállalatoknál dolgozók három év alatt 30 százalékos bérfejlesztésben részesülnek. A MÁV-nál, a postánál, a Volánoknál, valamint a vízügynél dolgozók az idén átlagosan 10-13 százalékos emelést kapnak, az alacsonyabb keresetűeknek jut a legnagyobb mértékű felzárkóztatás. Jövőre és 2019-ben is jelentősen nő a dolgozók bére.

A magánszektorban szintén jelentős béremeléseket tapasztalhatunk, a fokozódó szakemberhiány miatt a kisebb vállalatok többsége is kigazdálkodott legalább 10-12 százalékos bérfejlesztést.

Egyeztetnek a munka törvénykönyvéről

Széles körű egyeztetést szorgalmaz Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a munka törvénykönyvének módosításáról a szakszervezeti, valamint a munkaadói oldal bevonásával – közölte tegnap a miniszter a Kormányinfón újságírói kérdésre. Ugyanakkor leszögezte: a módosítás a munkavállalók érdekeit szolgálná, a javaslat pedig egyéni képviselői indítvány alapján került az Országgyűlés elé. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Liga Szakszervezetek, valamint a Munkástanácsok vezetője egyeztetett Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárral, aki ígéretet tett arra, hogy a törvényalkotáshoz a szakszervezetek, valamint a munkaadók véleményét is meghallgatják a május elején esedékes versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának ülésén. Az érdekképviseletek szerint a jelenlegi, Országgyűlés előtt lévő módosítás lehetőséget adna a munkavállalónak arra, hogy lazább korlátok között, akár túlfoglalkoztassa a dolgozókat, továbbá a pihenőidőre vonatkozó paragrafusok is egyértelműsítésre szorulnak.

 

Hirdetés

Kiemelt

Szörényi Éva születésének centenáriumát ünneplik

A Kossuth-díjas színésznő 1956-ban a Nemzeti Színház forradalmi bizottságának tagja volt, a szabadságharc után Ausztriába ment, majd az Egyesült Államokban telepedett le.

Poszt-trauma

Az agresszió bármikor megismétlődhet!

Olga néni karjaiban kötnek ki, pedig egy gyermekpszichológus többet érne.

Újabb dermesztő Soros-akta került nyilvánosságra

800 millió dollárral fogad a spekuláns.

Liberálisék már kezdik: nem is volt terrorizmus Manchesterben

Majd ők megmondják.

A fal adta a másikat Fekete-Győrnek

Saját párttársa ismerte be az igazságot.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!