2016. augusztus 27., szombat, Gáspár napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/sztrajk-lehet-tesconal-455602/

Sztrájk lehet a Tescónál

A gazdasági tárca adatai szerint kiugróan alacsonyak a bérek az ágazatban
Továbbra is sztrájkkészültségben vannak a Tesco alkalmazottai, a munkát beszüntetik, amennyiben a multilánc nem fogadja el a szakszervezet 15 százalékos béremelési javaslatát – értesült a Magyar Idők. A Tescónál akadna fedezet az emelésre: mérlegadataik szerint 2014-ben 13 milliárd forint nyereséget értek el a külföldi kintlévőségeik.

A külföldre kihelyezett pénzeszközök hozamából mintegy 13 milliárd forintnyi az az összeg, amely a Tesco magyarországi vállalatának szabad pénzforrásként a rendelkezésére áll a multivállalat 2014. évi üzleti évéről szóló, nyilvános beszámolókban levezetett adóalap-számítás szerint. Ez az összeg bőven fedezné a munkavállalók béremelési követelését – közölte lapunkkal a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Bubenkó Csaba ezt annak kapcsán mondta, hogy tegnapelőtt lezajlott az első bértárgyalás a vállalatnál, aminek során a KDFSZ egységes, 15 százalékos fizetésemelést kért a dolgozóknak, különben sztrájkot hirdetnek az érintettek. Az áruházlánc üzleteiben ugyanis jelenleg 15-20 százalékos eltérések vannak a jövedelmekben munkakörönként, sőt a bérek városonként is eltérnek: Budapesten például magasabb fizetést kapnak a sofőrök, mint Szegeden.

– A vállalat egyelőre nem zárkózott el a javaslatainktól, a tárgyalások tíz nap múlva folytatódnak – jelezte a KDFSZ vezetője, hozzátéve: az egyeztetésen részt vett a munkavállalókat képviselő másik szakszervezet is. – A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete konkrét javaslattal nem állt elő, a vállalattól várták a tárgyalás alapját képező feltételeket. Mi kiszámoltuk: a külföldi kintlévőségek hozamán kívül is akadna még forrás az emelésekre – mondta Bubenkó Csaba. A vasárnapi bezárás miatt tavaly százmilliós nagyságrendben spórolta meg a cég a munkavállalók pótlékait, míg a bérfejlesztésre a tavaly 5,6 százalékos bővülést elérő hazai kiskereskedelemben a folyamatosan növekvő forgalomból származó többletbevétel is alapot adhat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium országos tarifafelmérése szerint kiugróan alacsonyak a bérek az ágazatban. Egy nagyáruházban alkalmazott fizikai munkavállaló fizetése – például az árufeltöltőké, raktárosoké – más szakmákban foglalkoztatott fizikai dolgozók jövedelméhez képest átlagosan 30 százalékkal kisebb. – Ennek az az oka, hogy a vállalatok egymás bérpolitikáját figyelve eddig mesterségesen alacsonyan tartották a fizetéseket, ám mostanra éppen emiatt nem versenyképesek az áruházak által kínált állások – hívta fel a figyelmet a KDFSZ elnöke.

A Magyar Idők megkeresésére a Tesco sajtóosztályán azt közölték: megkezdődtek a tárgyalások, annak részleteiről azonban csak a megállapodást követően nyilatkoznak. – Mindent megteszünk azért, hogy valamennyi munkatársunknak a jövőben is versenyképes juttatási csomagot tudjunk biztosítani – jelezte a vállalat, emlékeztetve rá, hogy tavaly egy átfogó, egymilliárd forint feletti bérfejlesztést hajtottak végre Magyarországon.

Civil szervezetek is a vasárnap mellett

Gyűlnek az aláírások a kötelező vasárnapi pihenőnap szociális előnyeit hangsúlyozó munkavállalói kezdeményezésben, eddig több százan csatlakoztak az akcióhoz – közölte a KDFSZ elnöke. Mint mondta, a dolgozók üdvözlik az érdekükben indított aláírásgyűjtést, sőt, már civil szervezetek is jelezték csatlakozási szándékukat a vasárnapi zárva tartást támogató kampányhoz. – A jövő héten új szintre emelkedhet a kezdeményezés, amelyről úgy látjuk, annál is nagyobb érdeklődés övezi, mint amire első körben számítottunk, illetve ahogy azt a vasárnapi bezárást ellenzők várták – jegyezte meg Bubenkó Csaba.

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Ezerháromszáz gyorshajtót bírságolt meg a rendőrség

A járőrök kilenc sofőrrel szemben bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást, és egy körözött embert is elfogtak.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!