2016. augusztus 30., kedd, Rózsa napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/sztrajk-keszul-a-tesconal-382519/

Sztrájk készül a Tescónál

Összeomolhat a Tesco áruházlánc online bevásárló szolgáltatása, amennyiben a szakszervezetnek nem sikerül megállapodnia a vállalattal a bérek versenyképes emeléséről – értesült lapunk. Noha a házhoz szállítós üzletághoz érkezett megrendelésekkel tavaly a multilánc megduplázta előző évi internetes eladásait, akkorára nőtt a bérfeszültség a cégnél, hogy egységes munkabeszüntetésre készülnek az alkalmazottak.

Egyszerre tagadná meg a munkavégzést a Tesco online bevásárló szolgáltatásában foglalkoztatott több száz dolgozó márciusban, amennyiben nem sikerül olyan béremelést kiharcolni, amely arányban áll a napi fogyasztási cikkek internetes értékesítésében tavaly rekorderedményeket elért vállalat nyereségnövekedésével, és amely megállítja a mostanra drasztikussá vált munkaerő-elvándorlást – tudta meg a Magyar Idők. Emiatt több egyeztetés után ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a lánc dolgozóit képviselő szakszervezet és a Tesco képviselői.

Értesüléseink szerint a vállalat londoni központja az online eladások ugrásszerű növekedése miatt nemrégiben az egész közép-európai régióban a bérek 14 százalékos emelését írta elő az online rendelések kiszállítását végző gépkocsivezetőknek. A hazai Tescónál azonban nem egységesen, csupán azokban az áruházakban tervezik növelni a béreket március elsejétől, ahol a dolgozók elvándorlása már az online kiszállítás napi működését veszélyezteti. Holott a fővárosi, szegedi és győri központokból irányított internetes értékesítés becslések szerint mintegy 300–400 millió forinttal haladta meg 2015-ben az online üzletágban korábban várt forgalmat, aminek köszönhetően hazánkban a tervezett öt év helyett már a harmadik év után nyereségessé vált a Tesco online bevásárló szolgáltatása.

Információink szerint az üzletág értékesítése a február végén záruló, 2015-ös üzleti évben 9 milliárd forint körül alakul, ami 10-15 százalékos forgalomnövekedést jelent az előző évhez képest. Az internetes Tesco eladásainak 80 százalékát Budapestről bonyolítják le, ahol a leginkább problémát okoz a dolgozók elvándorlása más, jobban fizető állások felé.

– A magas fluktuáció és a létszámhiány miatt folyamatosan nő a dolgozók túlterheltsége, aminek következtében a betegállományban töltött órák száma is egyre több. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy mára akkora a bérfeszültség a vállalatnál, hogy az online kiszállításban részt vevő gépkocsivezetők és az áru összecsomagolását végző áruházi alkalmazottak kilátásba helyezték az országosan szervezett munkabeszüntetést – mondta lapunknak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba szerint a fő gond az, hogy a központilag elrendelt béremelés ellenére a Tesco csupán Budapesten és Győrben növelné kizárólag a sofőrök fizetését, míg Szegeden nem, mondván, hogy ott nincs annyi, jobban fizető munkalehetőség a távozást tervezőknek.

– Ez számunkra elfogadhatatlan, főként, hogy a bruttó 160-180 ezer forintot kereső fővárosi gépkocsivezetőkhöz képest Szegeden eleve mintegy 10-12 százalékkal alacsonyabbak a bérek. Márciustól így közel harmincszázalékos bérkülönbségek lesznek az azonos munkakörben dolgozók között, ráadásul a házhoz rendelt áruk összecsomagolását végző dolgozók 130 ezer forint körüli bruttó bérén sem kívánnak változtatni a jövőben. Már tavaly is sokan hagyták el az internetes üzletágat, mostanra viszont a tűrőképességük határára érkeztek az alkalmazottak – jelezte a szakszervezet vezetője. Mint mondta, a működés fenntartása érdekében legkevesebb 15 százalékos béremelést tartanak elfogadhatónak a sofőrök esetén, emellett szükséges az online értékesítésben részt vevők juttatásainak emelése is.

A Magyar Idők megkeresésére a Tescónál azt közölték: mindent megtesznek azért, hogy valamennyi munkavállaló számára, így a Tesco online bevásárlás szolgáltatásban foglalkoztatottaknak is versenyképes bérezést tudjanak biztosítani.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Merkel: egy évvel ezelőtt mély meggyőződésemnek adtam hangot

A német kancellár 2015. augusztus 31-én mondta először nyilvánosan a menekültválsággal kapcsolatban, hogy „sikerülni fog, megoldjuk”.

Poszt-trauma

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!