2016. június 28., kedd, Levente, Irén napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/sztrajk-keszul-a-tesconal-382519/

Sztrájk készül a Tescónál

Összeomolhat a Tesco áruházlánc online bevásárló szolgáltatása, amennyiben a szakszervezetnek nem sikerül megállapodnia a vállalattal a bérek versenyképes emeléséről – értesült lapunk. Noha a házhoz szállítós üzletághoz érkezett megrendelésekkel tavaly a multilánc megduplázta előző évi internetes eladásait, akkorára nőtt a bérfeszültség a cégnél, hogy egységes munkabeszüntetésre készülnek az alkalmazottak.

Egyszerre tagadná meg a munkavégzést a Tesco online bevásárló szolgáltatásában foglalkoztatott több száz dolgozó márciusban, amennyiben nem sikerül olyan béremelést kiharcolni, amely arányban áll a napi fogyasztási cikkek internetes értékesítésében tavaly rekorderedményeket elért vállalat nyereségnövekedésével, és amely megállítja a mostanra drasztikussá vált munkaerő-elvándorlást – tudta meg a Magyar Idők. Emiatt több egyeztetés után ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a lánc dolgozóit képviselő szakszervezet és a Tesco képviselői.

Értesüléseink szerint a vállalat londoni központja az online eladások ugrásszerű növekedése miatt nemrégiben az egész közép-európai régióban a bérek 14 százalékos emelését írta elő az online rendelések kiszállítását végző gépkocsivezetőknek. A hazai Tescónál azonban nem egységesen, csupán azokban az áruházakban tervezik növelni a béreket március elsejétől, ahol a dolgozók elvándorlása már az online kiszállítás napi működését veszélyezteti. Holott a fővárosi, szegedi és győri központokból irányított internetes értékesítés becslések szerint mintegy 300–400 millió forinttal haladta meg 2015-ben az online üzletágban korábban várt forgalmat, aminek köszönhetően hazánkban a tervezett öt év helyett már a harmadik év után nyereségessé vált a Tesco online bevásárló szolgáltatása.

Információink szerint az üzletág értékesítése a február végén záruló, 2015-ös üzleti évben 9 milliárd forint körül alakul, ami 10-15 százalékos forgalomnövekedést jelent az előző évhez képest. Az internetes Tesco eladásainak 80 százalékát Budapestről bonyolítják le, ahol a leginkább problémát okoz a dolgozók elvándorlása más, jobban fizető állások felé.

– A magas fluktuáció és a létszámhiány miatt folyamatosan nő a dolgozók túlterheltsége, aminek következtében a betegállományban töltött órák száma is egyre több. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy mára akkora a bérfeszültség a vállalatnál, hogy az online kiszállításban részt vevő gépkocsivezetők és az áru összecsomagolását végző áruházi alkalmazottak kilátásba helyezték az országosan szervezett munkabeszüntetést – mondta lapunknak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba szerint a fő gond az, hogy a központilag elrendelt béremelés ellenére a Tesco csupán Budapesten és Győrben növelné kizárólag a sofőrök fizetését, míg Szegeden nem, mondván, hogy ott nincs annyi, jobban fizető munkalehetőség a távozást tervezőknek.

– Ez számunkra elfogadhatatlan, főként, hogy a bruttó 160-180 ezer forintot kereső fővárosi gépkocsivezetőkhöz képest Szegeden eleve mintegy 10-12 százalékkal alacsonyabbak a bérek. Márciustól így közel harmincszázalékos bérkülönbségek lesznek az azonos munkakörben dolgozók között, ráadásul a házhoz rendelt áruk összecsomagolását végző dolgozók 130 ezer forint körüli bruttó bérén sem kívánnak változtatni a jövőben. Már tavaly is sokan hagyták el az internetes üzletágat, mostanra viszont a tűrőképességük határára érkeztek az alkalmazottak – jelezte a szakszervezet vezetője. Mint mondta, a működés fenntartása érdekében legkevesebb 15 százalékos béremelést tartanak elfogadhatónak a sofőrök esetén, emellett szükséges az online értékesítésben részt vevők juttatásainak emelése is.

A Magyar Idők megkeresésére a Tescónál azt közölték: mindent megtesznek azért, hogy valamennyi munkavállaló számára, így a Tesco online bevásárlás szolgáltatásban foglalkoztatottaknak is versenyképes bérezést tudjanak biztosítani.

Hirdetés

Kiemelt

„Akkor se mennék el sehová, ha rugdosnának”

Noha kapuinak megnyitása óta folyamatos támadások kereszttüzében állt az Ócsa mellett megépült lakópark, nyolcvan család otthonra lelt itt.

Poszt-trauma

Homoszexuális rendőrök és az Unió válsága

Ne csodálkozzunk, hogy az angolok kiléptek.

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Emiatt a dal miatt zárhatnak ki minket az Eb-ről

Kering egy rigmus a magyar drukkerek között, amelyet jó lenne tartalékolni a lyoni mérkőzésen.

Így alázza a média a cigányokat

A szokásos pozitív diszkrimináció.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!