2017. szeptember 19., kedd, Vilhelmina napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/szombaton-megtelhet-fogarasi-uti-parkolo-1917625/

Szombaton megtelhet a Fogarasi úti parkoló

A szakszervezetek szerint egészen Prágáig kell érjen a tiltakozásuk hangja
Óvatosan becsülnek a szakszervezetek a szombatra meghirdetett tescós demonstráció résztvevőinek számát illetően, a visszajelzések alapján mindenesetre már látni: komoly megmozdulás készülődik. Az áruházlánc képviselői együttműködőnek bizonyulnak a parkolóba tervezett békés tiltakozás kapcsán, a Fogarasi úti üzleten belül azonban okozhat zavarokat a tüntetők megjelenése.

– Nagyszabású demonstrációra készülünk, amelynek az a szándéka, hogy egészen Prágáig eljusson a hangunk, a Tesco régiós központjába, ahol a magyar bérekkel kapcsolatos döntések születnek. A magyarországi áruházlánc jelenlegi vezetése nincs felhatalmazva arra, hogy több pénzt csoportosítson át a béremelésekre, mivel arról az anyavállalatnál döntenek az egyes országokban teljesített forgalom és nyereség alapján.

A magyarországi eredményekkel, noha régiós szinten kiemelkedő a magyar kiskereskedelem bővülése, nincs megelégedve a multivállalat, aminek a dolgozók jövedelme látja a kárát, ezért muszáj összefognunk és megmutatnunk az ellenállásunk erejét – nyilatkozta Sáling József a Magyar Időknek a szombaton délben, a Fogarasi úti Tesco áruházláncnál tervezett munkavállalói demonstrációval kapcsolatban.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke ismertette, széles körű támogatást élvez a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közösen meghirdetett országos megmozdulás, melyre több vidéki városból is várják a résztvevőket, akik buszokkal, autóval, tömegközlekedéssel érkeznek majd szombaton.

– A szakszervezetek ma találkoznak a Tesco áruházlánc képviselőivel a helyszínen, ahol a másnapra tervezett esemény részleteit egyeztetjük. A cég együttműködőnek bizonyul, elvileg biztosítják a parkolót a demonstrálóknak. Úgy tűnik, hogy nem tesznek keresztbe azoknak a munkavállalóknak, akik részt vennének az eseményen. Látványos elemekkel is készülünk: flashmob, moderátor, beszédek, zene, zászlók, figyelemfelkeltő táblák is lesznek. A további részletek ezután derülnek ki, a szervezés az utolsó pillanatig tart. Még képlékeny a résztvevők száma, más szakmák képviselőit és civileket is várunk, reméljük, nagyon sokan leszünk – mondta Sáling József.

Fotó: Kurucz Árpád

A vásárlók szolidárisnak tűnnek az alkalmazottakkal, egy csoport például bojkottra szólít fel

Megemlítette, hogy több szakszervezet, így például a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete fejezte ki a szolidaritását, illetve a Kika bútoráruházlánc dolgozói is jelezték részvételi szándékukat a tescós tüntetésen. Emellett főként a közösségi médiában több civil szerveződés alakult, és rohamosan terjed a példaértékű demonstráció híre. – A vásárlók szolidárisnak tűnnek az áruházi alkalmazottakkal, alakult például olyan csoport is, mely a Tesco elleni bojkottra szólít fel addig, amíg nem rendeződik a bérhelyzet a láncnál – fogalmazott Sáling József.

A statisztikai mérés szerint eddig mintegy 750 ezer emberhez jutott el közvetlenül a szombati program híre a közösségi médián keresztül – ezt már a KDFSZ elnöke mondta. Bubenkó Csaba jelezte, pékek, boltvezetők, különféle áruházi pozíciókban dolgozók, vagyis maguk az érintettek is felszólalnak az eseményen. Mint mondta, még nem tudni, a magyarországi Tesco új operatív igazgatója elfogadja-e a meghívásukat, arra ugyanakkor egyébként sem kell számítani, hogy már szombaton döntés születik a bérfeszültség és a folyamatos munkaerő-elvándorlás következtében kialakult vitás helyzetben. Ismert, a szakszervezetek nem fogadják el a Tesco által erre az évre kínált, átlagosan mintegy 2,4 százalékos béremelés mértékét, mivel a legnagyobb kereskedelmi foglalkoztató cégnél adják a legalacsonyabb fizetéseket a magyar piacon.

A demonstráció végén felszólítjuk a megjelenteket, hogy békés módon közös vásárlásra induljunk a Fogarasi úti áruházba, noha ezzel kapcsolatban ellentmondásos hírek keringenek. A cég képviselői ugyan együttműködőnek tűnnek a parkoló biztosításában, de az üzletben várhatóan nem szívesen látják majd a tiltakozókat, mert az már valóban a tényleges működést akadályozhatja a hétvégi forgalmas bevásárlási napon – jegyezte meg a KDFSZ elnöke.

KORÁBBI CIKKEINK A TÉMÁBAN

Sztrájkra készülnek a Tesco áruházlánc munkavállalói – Példátlan összefogás a kiskereskedelemben: együttműködési megállapodást kötöttek az ágazati szakszervezetek annak érdekében, hogy kiharcolják a magyar munkavállalók számára méltó béreket a multinacionális áruházláncoknál – tudta meg a Magyar Idők.

Londonban is figyelik a magyar tescósokat – Már a Tesco áruházlánc londoni anyavállalatánál is tudomást szereztek a magyarországi leánycégnél kialakult bérfeszültségről.

Folytatódik a Tesco-saga – Nem elégedettek az érintett munkavállalók a Tesco áruházlánc által bejelentett, személyenként mindössze bruttó négyezer forintos bérfejlesztés mértékével.

Látványos demonstrációt szerveznek az egyik legforgalmasabb budapesti hipermarket parkolójában a Tescónál kialakult bérfeszültség miatt közösen fellépő szakszervezetek.

A kormány által elrendelt kötelező béremelés miatt nem fejleszti tovább a Tesco áruházlánc a jövedelmeket idén a fizikai munkavállalók körében.

A Magyar Időknek azt jelezték, a multicég már készül rá, hogy megakadályozza a több ezer munkavállalót képviselő akciót. Következő lépésként júliusban megalakulhat a sztrájkbizottság.

Politikai előnyt próbálnak kovácsolni az ellenzéki pártok a kiszolgáltatott áruházi munkavállalók ügyében jövő szombatra meghirdetett szakszervezeti demonstrációból.

Biztosítja a Tesco áruházlánc a meghirdetett szakszervezeti demonstrációt, mert tiszteletben tartja a dolgozók alkotmányos jogait – közölte lapunkkal a vállalat.

 

Hirdetés

Kiemelt

Ezen a héten indul a konvektorpályázat

Az 1,5 milliárd forintos keretet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lakásszám-arányosan osztotta fel, a tárca becslése szerint az összeg 12 500 gázkonvektor cseréjét teszi lehetővé.

Poszt-trauma

Sokan példát vehetnének az új magyar sportcsillagról

Új hős született.

Gyurcsány kíséretével a börtönbe

„Ártatlan ember” vonult be.

Van baj… és nincs baj

Egy nem kormány közeli médiummal.

Horn Gábort láthatóan nem zavarják a számok

A liberális politikus fogalomzavarban is szenved.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!