2017. október 19., csütörtök, Nándor napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/szolarpanellel-boviti-kinalatat-az-ikea-2073406/

Szolárpanellel bővíti kínálatát az IKEA

Napenergiát hasznosító paneleket fejlesztett ki és dob a lakossági piacra a svéd IKEA és a brit Solarcentury, azt ígérve, hogy a termék már meglévő panelekkel is működtethető, valamint használatával akár 70 százalékkal is csökkenthető a villanyszámla értéke. A találmány különlegessége, hogy nemcsak megtermeli az áramot, hanem lehetővé teszi annak tárolását is a felhasználók lakásában, házában. A Solarcentrury a Realista.hu szerint az egyik legrégebben működő napenergia-vállalkozás Nagy-Britanniában, és eddig közel 25 ezer háztartásban telepítettek megújuló technológiát. Az energiatárolós fejlesztéssel a Tesla hasonló, de drágább termékével versenyezne a két európai cég.

Fotó: MTI/Mészáros János

Egyelőre csak az Egyesült Királyságban árulják a terméket

Az IKEA napelemes oldala szerint ugyanis megközelítőleg 5000 angol fontot kell beruházni első lépésben, és az első évben már 350 fontot nyerhet a brit felhasználó az árammegtakarítással és az országos hálózatba táplálással együtt. Húszéves használat során pedig akár 4400 angol fontos haszon is keletkezhet a cég szerint.

A megoldás egyelőre csak az Egyesült Királyságban érhető el, ahol a napenergiát hasznosító házak a megtermelt energia 40 százalékát használják fel saját célra, és a fennmaradó 60 százalékot pedig az országos hálózatba táplálják. Az akkumulátorok révén viszont elérhető lehet az otthoni felhasználás arányának 80 százalékra emelése. Egyelőre nincs hír arról, hogy mikor kerül ki a termék a szigetországból a kontinensre.

Hirdetés

Kiemelt

Komoly ellenzéki tömb alakul Porosenko ellen

A Mihail Szaakasvili nevével fémjelzett keddi tiltakozó megmozduláson közel ötezren voltak. Felhívásához csatlakozott két parlamenti párt is.

Poszt-trauma

Megfenyegették a baloldali kis pártokat

Teddynek tele van a hócipője és van egy tuti tippje.

Propagandaméter

TASZ képlete objektív és világos.

Karácsonyi szemfényvesztés

Itt a baloldal, hol a baloldal?

Kunhalmi és a bolsevik tempó

Régi/új koktél Soros boszorkánykonyhájából.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!