2017. augusztus 22., kedd, Menyhért, Mirjam napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/szolarpanellel-boviti-kinalatat-az-ikea-2073406/

Szolárpanellel bővíti kínálatát az IKEA

Napenergiát hasznosító paneleket fejlesztett ki és dob a lakossági piacra a svéd IKEA és a brit Solarcentury, azt ígérve, hogy a termék már meglévő panelekkel is működtethető, valamint használatával akár 70 százalékkal is csökkenthető a villanyszámla értéke. A találmány különlegessége, hogy nemcsak megtermeli az áramot, hanem lehetővé teszi annak tárolását is a felhasználók lakásában, házában. A Solarcentrury a Realista.hu szerint az egyik legrégebben működő napenergia-vállalkozás Nagy-Britanniában, és eddig közel 25 ezer háztartásban telepítettek megújuló technológiát. Az energiatárolós fejlesztéssel a Tesla hasonló, de drágább termékével versenyezne a két európai cég.

Forrás: MTI/Mészáros János

Egyelőre csak az Egyesült Királyságban árulják a terméket

Az IKEA napelemes oldala szerint ugyanis megközelítőleg 5000 angol fontot kell beruházni első lépésben, és az első évben már 350 fontot nyerhet a brit felhasználó az árammegtakarítással és az országos hálózatba táplálással együtt. Húszéves használat során pedig akár 4400 angol fontos haszon is keletkezhet a cég szerint.

A megoldás egyelőre csak az Egyesült Királyságban érhető el, ahol a napenergiát hasznosító házak a megtermelt energia 40 százalékát használják fel saját célra, és a fennmaradó 60 százalékot pedig az országos hálózatba táplálják. Az akkumulátorok révén viszont elérhető lehet az otthoni felhasználás arányának 80 százalékra emelése. Egyelőre nincs hír arról, hogy mikor kerül ki a termék a szigetországból a kontinensre.

Kiemelt

Migráns támadások Németországban és Horvátországban

Marokkói migránsok támadtak rá emberekre a hétvégén a németországi Essenben és Zágrábban is. Az esseni gyanúsítottak jelenleg menekültügyi eljárás alatt állnak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!