2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/szemetelok-szamara-nincs-unnep-es-hetkoznap-2629123/

A szemetelők számára nincs ünnep és hétköznap

A hulladékvadászok két éve cserkészik be az illegális lerakókat
A két ünnep között is újabb illegális szemétlerakókra hívta fel a figyelmet a Hulladékvadász.hu. A két éve indított internetes oldalon már több mint ezer bejelentést tettek önkéntesek fotókkal, felhíva a hatóságok, döntéshozók figyelmét a hulladékkal szennyezett területekre.

December 24. és december 30. között is több, újabb illegális szemétlerakót jelentettek be az önkéntesek a Hulladékvadász.hu oldalon. Karácsony ide vagy oda, a XV. kerülettel határos zuglói Vezseny utca árkában nagy mennyiségű PET-palackra és egyéb szemétre lett figyelmes az arra sétáló XIV. kerületi hulladékvadász.

A szisztematikus lerakást mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a döntően egynemű szemét jelentős része egy árokban, elterítve feküdt. A zuglói helyszín határos Újpalotával, ami kérdéseket vetett fel, hogy vajon melyik önkormányzathoz tartozik a bejelentés helyszíne. Elsőre egyértelműnek tűnt a helyzet a szintén zuglói Csömöri út 34/B-vel szembeni hulladéklerakóról érkezett bejelentés esetében. Azonban a közút és az üzemen kívüli villamosvágányok közötti sáv a valóságban senki földjének bizonyult, a bejelentések ellenére sem történt semmi a lerakattal.

A X. kerületből is érkezett a két ünnep között több bejelentés. A kőbányai Gyógyszergyári utca–Fehér út kereszteződésénél évek óta gyűlik a szemét, ami már eltömíti az utca vízelvezető árkait is. A Vaspálya utca illegális hulladéklerakatáról a honlap szerkesztőinek pedig csak az a kifejezés jutott eszébe, hogy ez egy igazi „szemétség”. A MÁV vonalai mentén tapasztalható áldatlan állapotokról már több cikkben is írtunk.

Szintén akut problémát jelent a számtalan tulajdonos „kezeletlenségében” leledző Népliget. A Városligetnél kétszer nagyobb közparkban vizelde és PET-palack-temető terül el az Üllői út és a Borbás Vince sétány kereszteződésénél. A helyszínen hajléktalanok kunyhói és mocsok minden mennyiségben.

Fotó: Havran Zoltán

Az önkéntesek eddig több mint ezer környezetvédelmi károkozást dokumentáltak és jelentettek be

Még mielőtt azt hinné az olvasó, hogy Budán minden rendben van, innen négy helyről érkezett bejelentés napokon belül. A XI. kerületi Kamaraerdei út óvszerrel és szeméttel tarkított nyomvonalán évek óta megoldatlan a prostitúcióval is kapcsolatos hulladékszennyezés. A bejelentő szerint a III. kerületi Ország út Budapest és Budakalász átvezetőszakasza mentén is folyamatosan gyűlik a szemét. Egy szintén III. kerületi helyszínen, Budakalász–Üröm–Budapest határában többtonnányi kommunális hulladék és építési törmelék halmozódik hosszú ideje.

A szomszédos II. kerületben a vitorlázórepülés egykori fellegvárát, a hármashatárhegyi repülőteret a sportolók helyett az illegális szemetelők lepték el.
Vidéken sem jobb a helyzet. Szegeden, a Szövetkezeti utca 29. garázssorán illegális lerakó jelleggel gyűlik a szemét. A szekszárdi Palánki híd mellett is gyűlik a hulladék, szinte állandó tájelemmé válva a környéken. Miskolc környékén hasonló a helyzet: itt a nyékládházai Galagonya utca hulladéklerakatáról, illetve a miskolci Pingyom városrészben szétszórt szemétről kerültek fel a honlapra beszédes képek.

A Hulladékvadász.hu honlap két éve indult el. Az oldal 2016 januárja óta sokat fejlődött, mára környezetvédelmi hírportállá, egyben országos mozgalommá vált. A hulladékvadászokhoz naponta több bejelentés érkezik. A honlapon egyéni rovatokat, cikkeket, saját kép- és videóanyagokat olvashatnak-nézhetnek meg a téma iránt érdeklődők.

Kiemelt

Izgalmak a Műcsarnokban

Az elmúlt négy évben kialakult gyakorlat szerint a Műcsarnok építészeti adottságaira idén is nagy figyelmet fordítottak.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!