2016. május 29., vasárnap, Magdolna napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/szamlarendszereket-bekotik-nav-hoz-162991/

A számlarendszereket is bekötik a NAV-hoz

Újabb intézkedéseket tervez a kormány a feketegazdaság visszaszorításáért – jelentette be tegnap Varga Mihály szakminiszter. A jövőben – mások mellett – például a taxisok, az edzőtermek és a pénzváltók is online pénztárgépeket állíthatnak üzembe, de napirenden van az elektronikus számlarendszer bevezetése is. Utóbbi lépés nyomán naprakésszé válhatnának az adóhivatal adatbázisai.

Számottevő eredményeket hoztak a közelmúlt feketegazdaság visszaszorítását célzó kormányzati intézkedései – erről beszélt tegnap egy szakmai konferencián a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály adatokkal is alátámasztotta kijelentését, felidézve, hogy az adóhatósággal állandó kapcsolatban álló online pénztárgépek tavaly 180-190 milliárd forinttal emelték az államkassza forgalmiadó-bevételeit. Áfából idén is több érkezett, mint az előző esztendőben, a 140 milliárdos többlet kialakulásában a tárcavezető szerint a közúti áruforgalom-ellenőrzés év eleje óta üzemelő elektronikus rendszerének is fontos szerepe volt.

Az eddigi tapasztalatok alapján a kormányzat azt fontolgatja, hogy újabb intézkedéseket vezet be a feketegazdaság visszaszorításáért. Egyrészt továbbra is szerepel a közeljövő tervei között az online kasszát használók körének bővítése. A miniszter ismertetése szerint a jövőben az autószervizek, az edzőtermek és a wellness-szolgáltatók az új típusú kasszával állíthatják ki a nyugtát, s hasonló készülékek kerülhetnek a hazai taxikba és a pénzváltókhoz is. Jelentős újításnak tűnik az elektronikus számlarendszer bevezetésének gondolata: a tervezett szisztéma révén az adóhatóság naprakész adatbázist vezethetne, s megakadályozhatná, hogy a rövid ideig működő, majd hamar eltűnő vállalkozások kárt okozzanak – elsősorban – a közkasszának.

Varga Mihály leszögezte, hogy a visszaélések jórészt függetlenek attól, milyen magasak az adókulcsok. Másfelől megjegyezte, hogy a nem kívánt jelenség másutt is komoly gondot okoz, a forgalmiadó-csalás így voltaképpen európai problémának tekinthető. Utóbbi szempontra a megoldások kialakításánál is figyelemmel kell lenni, az eredményes fellépéshez szerinte szükséges volna lerövidíteni a szomszédos államok adóhatóságai közötti információcsere idejét.
A miniszter arról is beszélt, hogy a nemzetközi áfacsalások visszaszorításának egyik leghatékonyabb módszere a fordított adózás intézménye. Ennek kapcsán megjegyezte: a cseh pénzügyminiszterrel sokat dolgoznak azon, hogy az egyes tagállamok szuverén döntésén múlhasson a fordított áfázás kiszélesítése.

Kiemelt

Kövér László: a magyarok nemcsak a hazát, Európát is védték

A háborúkban, a határon inneni és határon túli harctereken elesettek előtt tisztelgett Kövér László Vámosújfaluban vasárnap.

Poszt-trauma

Leszbikus nyomulás az ELTE klubnál

Ne várjunk jó modort a homoszexuális szervezetektől.

Kocsis Zoltán fején találta a szöget

A kultúránkat elsöprő jelenségekről beszélt.

Hozzánk menekülnek a németek a migránsok elől

Főleg a Balatonhoz.

Robit betámadták, Schiffer a …ba küldte a fideszeseket

A stílus maga az ember.

Hirdetés