2016. július 28., csütörtök, Szabolcs napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/szamlarendszereket-bekotik-nav-hoz-162991/

A számlarendszereket is bekötik a NAV-hoz

Újabb intézkedéseket tervez a kormány a feketegazdaság visszaszorításáért – jelentette be tegnap Varga Mihály szakminiszter. A jövőben – mások mellett – például a taxisok, az edzőtermek és a pénzváltók is online pénztárgépeket állíthatnak üzembe, de napirenden van az elektronikus számlarendszer bevezetése is. Utóbbi lépés nyomán naprakésszé válhatnának az adóhivatal adatbázisai.

Számottevő eredményeket hoztak a közelmúlt feketegazdaság visszaszorítását célzó kormányzati intézkedései – erről beszélt tegnap egy szakmai konferencián a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály adatokkal is alátámasztotta kijelentését, felidézve, hogy az adóhatósággal állandó kapcsolatban álló online pénztárgépek tavaly 180-190 milliárd forinttal emelték az államkassza forgalmiadó-bevételeit. Áfából idén is több érkezett, mint az előző esztendőben, a 140 milliárdos többlet kialakulásában a tárcavezető szerint a közúti áruforgalom-ellenőrzés év eleje óta üzemelő elektronikus rendszerének is fontos szerepe volt.

Az eddigi tapasztalatok alapján a kormányzat azt fontolgatja, hogy újabb intézkedéseket vezet be a feketegazdaság visszaszorításáért. Egyrészt továbbra is szerepel a közeljövő tervei között az online kasszát használók körének bővítése. A miniszter ismertetése szerint a jövőben az autószervizek, az edzőtermek és a wellness-szolgáltatók az új típusú kasszával állíthatják ki a nyugtát, s hasonló készülékek kerülhetnek a hazai taxikba és a pénzváltókhoz is. Jelentős újításnak tűnik az elektronikus számlarendszer bevezetésének gondolata: a tervezett szisztéma révén az adóhatóság naprakész adatbázist vezethetne, s megakadályozhatná, hogy a rövid ideig működő, majd hamar eltűnő vállalkozások kárt okozzanak – elsősorban – a közkasszának.

Varga Mihály leszögezte, hogy a visszaélések jórészt függetlenek attól, milyen magasak az adókulcsok. Másfelől megjegyezte, hogy a nem kívánt jelenség másutt is komoly gondot okoz, a forgalmiadó-csalás így voltaképpen európai problémának tekinthető. Utóbbi szempontra a megoldások kialakításánál is figyelemmel kell lenni, az eredményes fellépéshez szerinte szükséges volna lerövidíteni a szomszédos államok adóhatóságai közötti információcsere idejét.
A miniszter arról is beszélt, hogy a nemzetközi áfacsalások visszaszorításának egyik leghatékonyabb módszere a fordított adózás intézménye. Ennek kapcsán megjegyezte: a cseh pénzügyminiszterrel sokat dolgoznak azon, hogy az egyes tagállamok szuverén döntésén múlhasson a fordított áfázás kiszélesítése.

Hirdetés

Kiemelt

Tusványos üzenete Európa jövőjéről

Az új uniónak a történelmi fejlődés hagyományai alapján, a nemzetállamok együttműködése révén kell kibontakoznia, az összehangolt nemzeti érdekek alapján.

Poszt-trauma

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!