2016. július 26., kedd, Anna, Anikó napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/sulyos-szabalytalansagok-korhazi-kozbeszerzeseknel-404800/

Súlyos szabálytalanságok a kórházi közbeszerzéseknél

Sokmilliós bírságot szabott ki eddig a hatóság az egészségügyi intézmények vásárlásai miatt
A naponta használatos gyógyszerek és gyógyászati eszközök beszerzése mellett némelykor a takarítás és az őrzés megrendelését, valamint az informatikai eszközök bérlését is közbeszerzési eljárások nélkül intézték korábban egyes nagyobb hazai kórházak. A Magyar Idők megtudta: tíz ellenőrzött egészségügyi intézmény közül kilencben súlyos szabálytalanságokra bukkant az Állami Számvevőszék, amikor a közpénzek elköltését vizsgálta.

Összesen tíz nagyobb kórház pénzügyeinek 2008 és 2013 közötti alakulását tekinti át az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a vizsgálódáshoz tavaly fogtak hozzá a szervezet szakemberei. Négy egészségügyi intézménynél már lezárult az ellenőrzés, másutt még kutakodnak a számvevők. A folyamat mostani állásáról lapunk megtudta, hogy a tíz vizsgált kórházból kilencnél súlyos közbeszerzési szabálytalanságokra bukkant az ÁSZ. Napvilágra kerültek például a korábbi idők olyan esetei, amikor alap nélkül mellőzték a közbeszerzési eljárásokat, máskor törvénybe ütköző módon változtatták meg a kórházi szerződéseket, megint máskor az összeszámítás maradt el.

13_korhaz_illusztracio_EA

Forrás: Éberling András

Informatikai eszközök bérlésénél is akadtak közbeszerzési gondok (képünk illusztráció)

A feltárt visszásságok miatt a számvevőszék a kilenc érintett egészségügyi intézmény több ügyét is a Közbeszerzési Döntőbizottság elé vitte. Az ÁSZ értesítései alapján a közbeszerzésügyi hatóság eddig 116 határozatot hozott meg, ezekben 7,3 millió forint bírságot szabott ki. A java azonban még csak most következhet, a döntőbizottság ugyanis nyolc kórház ügyeinek vizsgálatát még nem fejezte be teljes körűen.

Az Állami Számvevőszék által ellenőrzött tíz intézmény között megtalálható a Péterfy Sándor utcai kórház, a pesti Jahn Ferenc-kórház, valamint a Zala Megyei Kórház is – ezeken a helyszíneken már befejezték munkájukat a számvevők. A jelentésekből kiderül, hogy az érintett kórházak 2008 és 2011 között – állami tulajdonba kerülésüket megelőzően – sokszor nem folytatták le a szükséges közbeszerzési eljárást, nemegyszer pedig a jogszabályok előírásai ellenére hosszabbították meg szerződéseik időtartamát. A számvevőszék megállapította, hogy a szabálytalanságok egy része a napi feladatok ellátásához szükséges gyógyszerek és segédeszközök megvásárlásához kapcsolódott. Sérültek ugyanakkor a törvényi előírások például a takarító- és a tisztítószerek beszerzésekor, valamint az őrző-védő szolgáltatások igénybevételekor, s akadtak közbeszerzési gondok némelykor még az informatikai eszközök bérlésénél is.
Az egészségügyi intézmények 2012 elején állami tulajdonba kerültek, a fenntartás és irányítás feladatait a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) – mai nevén az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – vette át.

A számvevők a Gyemszi működésében is több kivetnivalót találtak, például azt, hogy a szervezetfejlesztési intézet nem ellenőrizte sem menet közben, sem utóbb a kórházak közbeszerzéseit. Az ÁSZ megállapításaiból – egyebek mellett – leszűrhető, hogy az egészségügyi intézmények vezetésének hibái és a tulajdonos, vagyis az állam kontrolljának hiá­nyosságai súlyos, sokmilliárdos következményekkel járhatnak. A számvevőszék szerint ezek miatt elengedhetetlen, hogy a kórházak gazdálkodásáért felkészült, pénzügyi-gazdasági szaktudású személyek feleljenek.

Hirdetés

Kiemelt

Megújulhat a 250 éve felszentelt váci ferences kolostoregyüttes

A váci kolostor története szorosan összefügg a magyar történelem eseményeivel, elsősorban a barokk kor magyar nyelvű művei megszületésének időszakával.

Poszt-trauma

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!