2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért, Mercédesz napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/stabil-marad-gazdasagi-novekedes-2204512/

Stabil marad a gazdasági növekedés

Továbbra is jellemző a fegyelem, nem készül jövőre választási költségvetés
Az idei 3,7 százalék körüli gazdasági növekedés és 2,4 százalékos infláció mellett a következő évben az euró árfolyama változatlanul 303–318 forint között mozoghat. Az Equilor legújabb előrejelzése szerint még jövőre is folytatódhat az általános nemzetközi hangulattal szemben a laza jegybanki politika, így alacsonyan maradhatnak a kamatok. A tőzsde további jó teljesítménye előtt nem látszik akadály.

Nem lesz jövőre választási költségvetés; a GDP bővülése 2017-ben 3,7, jövőre pedig 3,3 százalék lehet, miközben folytatódik a fegyelmezett gazdálkodás, és az államháztartási hiány is bőven tűréshatárok belül marad – hangzott el az Equilor tegnapi sajtóbeszélgetésén. Az év hátralevő részében a növekedést a beáramló uniós források segítik, ami az idei 2239 milliárd forint után jövőre 2418 milliárd forint lehet. Az infláció az idén 2,4, jövőre 2,8 százalék lehet, amelynek ütemét a rendkívül alacsony importált infláció és a jövő évi áfakulcscsökkentések lassíthatják.

Eközben az euró–forint árfolyam változatlanul „unalmas” kereskedési terep marad: 303–318 között alakulhat az árfolyam, jelenleg az erősödés tűnik valószínűbbnek. Az eddigi folyamatok alapján a tervezettnél kedvezőbben alakulhat az idei költségvetés helyzete, ami részben hozzájárulhatott a Standard & Poor’s augusztusi döntéséhez, amikor a hitelminősítő pozitívra módosította a magyar kilátásokat.

Szántó András, az Equilor lakossági üzletágának igazgatója elmondta, a legutóbbi adatok szerint emelkedő infláció ellenére nem várható, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) változtasson eddigi politikáján. Ennek megfelelően 2018-ban is marad a 0,9 százalékos alapkamat, illetve további lazítások is várhatók az eddig megismert nem hagyományos eszközök útján.

Szántó várakozása szerint az MNB irányadó három hónapos betétéjének jelenleg még 300 milliárdos keretét szeptemberi ülésén a monetáris tanács 100-200 milliárddal mérsékli. Kérdésünkre kifejtette, ebből az következik, hogy – más elemzőkkel szemben – nem számít arra, miszerint a jegybank végleg megszüntetné mostani irányadó eszközét, akkor sem, ha ideiglenesen minimálisra csökkenti a piaci likviditás élénkítése érdekében a keretet.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint a magyar tőzsdén az idei nyáron látott fellendülés folytatódhat. Fordulatra utaló jelek egyelőre nincsenek, azonban kisebb-nagyobb árfolyamesés bármikor jöhet, így érdemes a meglévő részvénypozíciókat aktívan kezelni és csökkenteni a kockázatokat. A vezető részvények közül a Mol és a Magyar Telekom részvényei vételre ajánlottak a jelenlegi szinten, míg a Richter és OTP esetében inkább a tartás, korrekciókban felhalmozás javasolt.

Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója elmondta, a korábban valószínűsített konszolidációs folyamat a hazai befektetési piacon lezajlott, miután több kisebb, specializált szolgáltatásokat nyújtó cég kénytelen volt bezárni vagy beolvadni erősebb versenytársaiba. Szécsényi hangsúlyozta: visszatért, illetve mostanra már meg is erősödött az a bizalom, amit a korábbi évek brókerbotrányai megingattak, ebben jelentős szerepe volt a piacfelügyeletet ellátó MNB határozott fellépésének is.

 

Hirdetés

Kiemelt

Martin Schulz vádaskodni kezdett a bukás után

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!