2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/stabil-labakon-koltsegvetes-2551693/

Stabil lábakon a költségvetés

Idén is változatlanul az Európai Unió 3 százalékos tűréshatára alatt alakulhat az államháztartás hiánya, úgy is, hogy emellett a korábbiaknál jóval többet tud költeni az állam fejlesztésekre. Eközben fogyasztási oldalon pótolja bevételeit, mivel a munkát terhelő adók csökkenését helyettesíti a tervek feletti áfabevétel. A gazdasági kormányzat azzal együtt bizakodó, hogy teljesül az eltervezett 2,4 százalékos éves cél, hogy – bevett gyakorlatként – megelőlegezi az uniós pályázatokon nyert pénzeket, és abban rendre van bizonytalanság, hogy ezek az összegek mikor folynak be Brüsszelből.

A szak­értői vélemények szerint most annyira erősek a pozíciók, hogy akár a távlati célként kitűzött egyensúlyi vagy nullás költségvetés is megvalósítható lenne, azonban a kormányzat inkább a növekedésre koncentrál a többletlehetőségekkel.

A magyar költségvetési politika egyik legnagyobb elismerése volt, amikor az ország 2013-ban kikerült az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól, amiben gyakorlatilag 2004-es csatlakozásunk óta voltunk, és pár éve már konkrét pénzmegvonással fenyegették az államot, ha nem teszi rendbe a költségvetést.

Kiemelt

Álommérkőzés a legendával

Fucsovics Márton idei három melbourne-i győzelmét követően hétfő hajnalban gyerekkori példaképével, Roger Federerrel játszik az Australian Open negyedik fordulójában.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!