2017. július 28., péntek, Szabolcs napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/stabil-labakon-honi-bankrendszer-1746511/

Stabil lábakon áll a honi bankrendszer

Az árfolyamgátasok közül sokaknak emelkedhet meg a havi törlesztőrészlete
Több európai országhoz képest is stabilabb helyzetben van a magyar bankrendszer, tavaly ráadásul az iparág jövedelmezőségében is nagy előrelépés volt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legújabb elemzéséből. A jó számok azonban részben csalókák, az eredményekben nagy szerepet játszottak egyszeri tételek, és a bankoknak még a költséghatékonyságban is nagyot kell fejlődniük.

A hazai bankrendszernek stabil a jövedelmezősége és a tőkehelyzete, kiemelkedő eredménnyel zárta a 2016-os évet – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közreadott jelentéséből.

A számok alapján történelmi magaslatokba, 17 százalékra emelkedett az iparág jövedelmezősége, ami 457 milliárd forint összesített eredményt jelentett. Egyúttal az is kimondható, hogy az európai piachoz mérten is sok szempontból jobb helyzetben vannak a hazai bankok, mivel az eurózónán belül több országban vannak bizonytalanságok.

Forrás: Kurucz Árpád

Az MNB szerint a bedőlt hitelek még mindig rizikót

Azonban a kedvező magyar eredmények némileg torzak. Mint arra Fábián Gergely MNB-igazgató a jelentés bemutatóján rámutatott, a kimagasló tavalyi eredményeket sok egyszeri tétel befolyásolta, amelyekre értelemszerűen nem lehet tartósan támaszkodni.

Ezek kiszűrésével egyből jóval alacsonyabb, 4-7 százalék körüli szintre kerül a bankrendszer jövedelmezősége. Fábián megjegyezte: a világ több részén tapasztalt nullaszázalékos kamatszintekhez képest ez még mindig jónak tekinthető, azonban további kockázatokat is kezelniük kell a hitelintézeteknek.

Egyrészről üdvözlendő, hogy több bank leépíti a rosszhitel-állományát, ezzel azonban nem szűnnek meg az adósságok, amelyek szociális szempontjait is kezelni kell. Továbbá a jegybank ezzel együtt is úgy látja, hogy a még mindig a pénzintézetek kezelésében lévő bedőlt projekthitelek is kockázatot jelentenek.

Az MNB változatlanul azt érzékeli, hogy a magyar bankrendszer nem képes elég költséghatékonyan működni, ebben még javulást kell elérniük a hitelezőknek. Ezt tekinti a jegybank egyik alapfeltételnek abban is, hogy fenntartható legyen a bankrendszer hosszabb távú jövedelmezősége, illetve az MNB elvárásainak megfelelő árazással nyújtsanak egyes hiteleket, amelyeknél jelenleg az indokoltnál magasabbak a felárak.
A jelentés külön kitér arra is, hogy az árfolyamgátba korábban belépők mire számíthatnak.

A statisztikák szerint még mindig sokakat érint hátrányosan a korábbi eladósodás, jelenleg is 120 ezer élő árfolyamgátas szerződés van, az érintett ügyfelek tartozása csaknem 830 milliárd forint.

Miután sok esetben idén jár le az öt év, ami után a bankok változtathatnak a törlesztőn, az átlagos ügyfélnek várhatóan az előírt maximális 10-15 százalékkal, havi 6-8 ezer forinttal nő a havi fizetési kötelezettsége. Az összes árfolyamgátas közül várhatóan 69 ezer esetben nő a tartozás, további majdnem 50 ezer szerződésnél pedig a futamidő meghosszabbítására lesz szükség.

Kiemelt

Politikacsinálás kerülő utakon

Egy sor szervezet és csoportosulás a tényleges civil szervezetek mögé húzódva tisztán pártpolitikai aktivitást fejt ki, pártpolitikai célok megvalósítására tör.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!