2017. november 21., kedd, Olivér napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/sikeres-magyarorszagi-dohanyzasellenes-program-2207263/

Sikeres a magyarországi dohányzásellenes program

Megfelelő intézkedésekkel tovább csökkenhet a füstölgők száma

Fontos, a társadalom jövőjét nagyban befolyásoló harcba fogott korábban a kormányzat, a népegészségügyi akcióterv segítségével ma is küzdelem folyik a dohányzás és az egészségtelen élelmiszerek ellen – erről a miniszterelnök beszélt a hét elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottságának négynapos budapesti ülésének nyitányán.

Orbán Viktor felszólalásában kiemelte, hogy 2012 és 2013 között 28-ról 19 százalékra csökkent idehaza a rendszeresen dohányzók száma.

A WHO 2014-es tanulmánya egyértelműen elismeri a dohányzás visszaszorítására tett magyarországi intézkedéseket. A világszervezet megállapítása minden bizonnyal az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2014 elején közzétett tanulmányára is alapoz; a szakmai összegzésből számos más érdekesség is kiderül. Például az, hogy 2013-ban a felnőtt magyar lakosság 19 százaléka dohányzott naponta, két százalékot tettek ki az alkalmanként rágyújtók, a nemdohányzók táborához pedig 57 százalék tartozott.

A felmérés készítői ezen a ponton mutattak rá, hogy a naponta füstölgők aránya akkor 28 százalékról 19 százalékra csökkent. Minden vizsgált korcsoportban jelentősen csökkent a naponta dohányzók aránya a 2012-es évhez viszonyítva.

Az alkalmi bagósoknál viszont más volt a helyzet: a fiatalok és a középkorúak körében mindkét nemnél kismértékű emelkedést jegyeztek fel. Érdemes szót ejteni a leszokók csoportjának alakulásáról is: a dohányzással felhagyók aránya 2013-ra a korábbi 16 százalékról 22 százalékra ugrott, ami érzékelhető javulás.

Fotó: Kurucz Árpád

Az Egészségügyi Világszervezet elismeri hazánk akciótervét

A kutatás a dohányostársadalom összetétele kapcsán is több lényeges tényezőre mutatott rá. Figyelemre méltó pél­dául, hogy 2013-ban mind a férfiak, mind a nők köré­ben a középfokú iskolai végzettséggel rendelkezők dohányoztak a legtöbben: az ilyen végzettségű férfiak 31 százaléka, míg a nők egyötöde élt akkor a káros szenvedéllyel. A fogyasztási szokásokat a felmérésnek az a része mutatta be, amelyik az elszívott mennyiséget kutatta. Eszerint 2013-ban a dohányzók kevesebbszer gyújtottak rá, ellenben egyre többen készítették saját maguknak a cigarettát: a sodort füstölnivaló aránya a korábbi 31 százalékról 37 százalékra nőtt.

A felmérés készítői a nemdohányzókat védő szabályozásra is kitértek. A dohányzás korlátozásáról szóló passzusokkal a nemdohányzók túlnyomó többsége, míg a dohányosok igen nagy százaléka egyetértett, azonban azt csak nagyjából minden második dohányos tartotta jónak, hogy a bárokban, a diszkókban és a kocsmákban tilos a füstölés.

Lényeges volt ezek mellett a passzív dohányzás kérdése is. A nemdohányzók 2013-as tapasztalata szerint az idő tájt is gyakorta előfordult, hogy passzív dohányzásnak voltak kitéve a törvény által szabályozott zárt és nyílt helyeken. Érdekes módon akkoriban a dohányfüstnek való kitettség némileg emelkedett az egészségügyi intézményekben, azonban csökkenés volt tapasztalható a többi zárt légtérben.

Hirdetés

Kiemelt

Leváltják Robert Mugabét

A kormánypárt hivatalosan is értesítette a múlt heti katonai puccs nyomán házi őrizetbe helyezett Mugabét, hogy megfosztották pártelnöki tisztségétől.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!