2017. március 23., csütörtök, Emőke napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/sertespestistol-tartanak-magyar-gazdak-1319746/

Sertéspestistől tartanak a magyar gazdák

Egy Ukrajnából Magyarországra tévedt vaddisznó is járványt okozhat
A szigorú hatósági intézkedések ellenére csak a szerencsén múlik, hogy elkerüli-e hazánkat a pusztító erejű afrikai sertéspestisjárvány. Egy fertőzött ukrán vaddisznó magyarországi látogatása azonnal elindíthatja a lavinát, ami rövid időn belül milliárdokban mérhető kárt okozhat a sertéságazatnak. A hatóságok szerint a megelőzésben minden piaci szereplőnek, a vadászoknak és az átlagembernek is nagy felelőssége van.

Bár egyelőre sikerült elkerülni az afrikai sertéspestis megjelenését a hazai állományban, nem lehetnek nyugodtak az állattartók. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei mindent megtesznek a járvány megelőzéséért, a magyar–ukrán határ közelében észlelt fertőzés miatt szigorú intézkedések léptek hatályba, ám még így sem zárható ki, hogy egy fertőzött vaddisznó magyarországi sétája alatt nem hozza be a vírust az országba. Ha ez bekövetkezik, komoly károk jelentkezhetnek a sertéságazatban.

A Nébih a Magyar Időkkel közölte: a betegség emberre nézve nem, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, nem gyógyítható és védőoltás sincs ellene. A fertőzés megjelenése jelentős gazdasági kárral járhat. Egyrészt a betegséggel érintett állományt azonnal fel kell számolni, ami egy nagy létszámú telep esetében akár több ezer sertést is jelenthet. Bár a leölt állatokért az államtól kártalanítás jár, de az állategészségügyi szabályok megszegése esetén – például ha a gazda elmulasztja a bejelentést, vagy illegálisan szállított állatokat – a kártalanítás elmarad.

A közvetett hatások pedig ennél jóval szélesebb körben érinthetik az állattartókat. A fertőzött telep körül kijelölt védő- és megfigyelési körzetbe nem hozható be, illetve onnan nem vihető ki sertés, a tilalmat pedig szükség esetén akár más állatfajokra is kiterjeszthetik. Ugyancsak korlátozás alá kerülhet a sertéshús, a húskészítmények, valamint a szaporítóanyagok szállítása is.

A járvány megakadályozása érdekében hozott, hosszan tartó kereskedelmet korlátozó intézkedések miatt minden bizonnyal az exportpiacaink jelentős részét is elveszítenénk, a szállítási lehetőséget pedig csak nehézkesen lehetne visszaszerezni. A statisztikák szerint hazánk egy év alatt mintegy 30 ezer tonnányi élő sertést szállít a külpiacokra, az exportált hús mennyisége azonban meghaladja a 130 ezer tonnát.

Forrás: Havran Zoltán

Az állatokat fenyegető betegség gyógyíthatatlan

Az Európai Unió északkeleti területén először 2014 januárjában Litvániában, februárban Lengyelországban, majd júniusban Lettországban és szep­temberben Észtországban is megjelent a vírus. Az azóta eltelt három év alatt a balti tagállamok területének jelentős része, valamint Lengyelország északkeleti része a fertőzés miatt kereskedelmi korlátozás alá került. Ukrajnában 2012 óta tudnak a vírus jelenlétéről, a magyar határ menti esetről 2016. december 29-én tájékoztatta a beregszászi konzulátus a Földművelésügyi Minisztériumot.

A leginkább veszélyeztetett keleti országrészben különösen szigorú intézkedésekkel próbálják megelőzni a betegség megjelenését. A Nébih tájékoztatása szerint egy esetleges járvány megállítása nagyon nehéz feladat, a vírus ugyanis rendkívül ellenálló: az elhullott állatok tetemé­ben, környezetében, sertéseredetű termékekben hónapokig, vagy akár évekig is fertőzőképes marad. A hangsúly tehát a megelőzésen van, amiben az ágazat minden szereplőjére és a vadászokra is számít a hatóság.

Az ukrán határhoz közel eső településeken az állategészségügyi szolgálat munkatársai a napokban felkeresik az állattartókat és nyilvántartásba veszik az állományt, valamint ellenőrzik azt is, hogy kültéren kettős kerítés mögött vannak-e a sertések. Az elhullott állatokból mintát vesznek, amit letesztelnek sertéspestisre is. Emellett a pia­cokon fokozottan ellenőrzik a sertéseredetű termékek származását és forgalmazását, az Ukrajna felől érkezőktől a határátkelőkön pedig elkoboznak minden olyan ételt, ami sertésből készült.

Az erdőket folyamatosan járják a vadásztársaságok, és vaddisznótetemeket keresnek.

Hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor: erősíteni kell Európa védelmi rendszerét

A miniszterelnök felhívta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár figyelmét arra, hogy fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba.

Poszt-trauma

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Orbánt támadja Németország leendő diktátora

A német szoci bosszút forral.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!