2017. november 21., kedd, Olivér napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/senki-sem-tudja-mit-akar-jobbik-2206750/

Senki sem tudja, mit akar a Jobbik

Alaptalanul vádolja hazugsággal lapunkat a Jobbik, ugyanis a béruniós elképzeléssel kapcsolatos hétfői cikkünkben – állításukkal szemben – megemlítettük, hogy Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára fogadta Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselőt, a bérunió kezdeményezőjét. Azt is megemlítettük, hogy a találkozó eredménytelenül zárult. A Jobbik közlése szerint viszont eredményes volt a kétoldalú egyeztetés, habár az előrelépésről senki sem tud.

Az ETUC mellett a magyarországi szakszervezeti konföderációk, tehát a Munkástanácsok, a Liga Szakszervezetek, valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetség képviselői sem látják, a párt konkrétan milyen módon zárkóztatná fel a fizetéseket a nyugat-európai bérekhez. Az érdekképviseletek ugyan elismerik, hogy szükséges a bérrendezés, ám közlésük szerint az erre vonatkozó szakszervezeti, munkaadói, ­uniós iránymutatások már most is egyértelműen fogalmaznak. Az irányelv kimondja, az megegyezésén alapuló bérstratégiát kell meghatározni, mindezt tagállami szinten. A konföderációk viszont határozottan elutasítják, hogy akár Brüsszelből vezérelt, a szociális partnerek önállóságát felrúgó, kényszerített központi minimálbért vezessenek be.

Korábban arról számoltunk be az ETUC birtokunkba került, tagjainak kiküldött levele alapján, hogy a szövetség a Jobbiktól, valamint a többi, Európában szélsőjobboldaliként nyilvántartott párttól való elhatárolódásra szólít fel. Kiemelik, a bérpolitika tagállami hatáskör, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek megállapodásán alapuló autonóm döntés eredménye kell legyen.

Ez egybecseng az Európai Bizottság lapunknak küldött állásfoglalásával, amelyben Brüsszel arra figyelmeztet, Jean-­Claude Juncker nevével fémjelzett szociális jogok európai pillérének bérekkel kapcsolatos pontja szerint a tagállamoknak kell meghatározniuk azt a minimálbért, amely garantálja a szociális biztonságot, a magánszféra fizetései viszont a magánszféra szereplőinek döntésén alapul. Korábban szakértők is jelezték, a bérunió ötlete pusztán kampányfogás. A Jobbik által is kitüntetett neves közgazdász Csath Magdolna például úgy fogalmazott: nehezen értelmezhető a bér­unió ötlete, amelynek megvalósítása nem képzelhető el piacgazdasági körülmények között. Szerinte a bérunió mint ötlet, jól hangzik, de az „Európával az európai bérekért” szlogen meglehetősen képtelen gondolat.

Hirdetés

Kiemelt

Leváltják Robert Mugabét

A kormánypárt hivatalosan is értesítette a múlt heti katonai puccs nyomán házi őrizetbe helyezett Mugabét, hogy megfosztották pártelnöki tisztségétől.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!