2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/selejtert-tobbet-kernek-multik-1503022/

A selejtért is többet kérnek a multik

Internetes oldalon tájékozódhatnak a vásárlók a silányabb minőségű élelmiszerekről
Drágábban juthatnak a nagy élelmiszergyártók gyakran silányabb minőségben forgalmazott termékeihez a régiós fogyasztók – ez derült ki egy csehországi felmérésből. Eszerint Prágában ugyanazon termékek összértéke 14 százalékkal haladta meg a drezdai bevásárlás összegét. A mintegy száz terméket tartalmazó hazai vizsgálat eredményei várhatóan a jövő héten látnak napvilágot; a hatóság szakemberei a minőség mellett az árakat is összehasonlítják.

Nemcsak a multik által forgalmazott élelmiszerek minőségében, hanem az árakban is jelentős különbségek mutatkoznak a nyugati és a kelet-európai tagállamokban. A magasabb árhoz nem minden esetben társul jobb minőség. Egy csehországi felmérés rámutatott arra, hogy míg a nagy élelmiszergyártók azonos márkanév alatt kínált termékei Csehországban alacsonyabb minőségűek, mint Németországban, az árakban a csehek vezetnek.

A 2015-ös kutatás eredményeire a hét végén Gabriela Matecná szlovák földművelésügyi miniszter hívta fel a figyelmet. A TASR hírügynökség szerint vérlázítónak nevezte, hogy miközben a keleti tagországokban silányabb minőségű élelmiszert forgalmaznak, ugyanazért a termékért nagyobb összeget kérnek, mint a gazdagabb nyugat-európai fogyasztóktól. Az említett felmérésről korábban a cseh állami televízió híroldala is beszámolt: eszerint Drezdában és Prágában vásárolt termékeket hasonlítottak össze az ellenőrök. A minőségbeli eltérések mellett a két kosár ára közt is mérhető volt az eltérés, a Prágában beszerzett termékek végösszege 14 százalékkal magasabb volt a német nagyvárosban fizetettnél.

A szlovák miniszter asszony elmondta azt is, hogy az országonként eltérő minőségű termékekre vonatkozó vizsgálatok kapcsán a visegrádi négyek munkacsoportot hoznak létre, amelynek része lesz egy weblap is. Ennek segítségével a fogyasztók mindent megtudhatnak arról, hogy mely termékek kerülnek silányabb minőségben a régió piacára.

Ahogyan arról a Magyar Idők többször is beszámolt, mintegy száz termék összehasonlító vizsgálata hazánkban is folyamatban van. A minőség mellett az egyes élelmiszerek árát is összevetik majd az ellenőrök. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt elmondta: az említett ellenőrzés eredményei várhatóan a jövő héten válnak ismertté. A részben laboratóriumi, részben jelölési, illetve érzékszervi vizsgálatot magában foglaló ellenőrzés során a fűszerek, az alkoholos és alkoholmentes italok, a fagyasztott termékek, a konzervek, valamint édesipari áruk és tejtermékek minőségét hasonlítják majd össze a szakemberek. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nem szubjektív tesztelés zajlik, a képzett ellenőrök akkreditált laboratóriumokban végzik a munkát.

Forrás: MTI

Az eddigi vizsgálatok után sorra kerülnek a fagyasztott termékek, a konzervek és a tejtermékek is

Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke jelezte: támogatják, hogy a kormány a kérdést Szlovákiával közösen az Európai Bizottság elé vitte. Az unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának legutóbbi ülésén pedig nyolc ország képviselője csatlakozott a kezdeményezéshez. – A magyar–szlovák beadványhoz csatlakozott országok együtt százmillió embert képviselnek. Az unió lakosságának egyötödét érintő kérdés mellett nem mehet el szó nélkül Brüsszel – emelte ki.

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő a bizottsági ülésen elmondta, véleménye szerint nem számíthatunk átfogó sikerre az Európai Bizottság elé terjesztett beadványtól, mivel most azoktól várjuk az igazságtételt, akik működtetik ezt a gépezetet.

Vĕra Jourová igazságügyi, fogyasztóvédelmi és nemi egyenlőségért felelős uniós biztos pénteki pozsonyi látogatása során elmondta, felkérte a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy térképezzék fel a helyzetet az egész unió­ban. Nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy ha a multinacionális gyártók folytatják ezt a gyakorlatot, szankciókkal találhatják szemben magukat.

A Pravda.sk szlovák hírportál tudósítása szerint ugyanakkor az uniós biztos elismerte azt is: elképzelhetetlennek tartja, hogy jogszabályalkotással tiltsák meg az országonként eltérő minőségű termékek forgalmazását. Szerinte az unióban ma is érvényben lévő, szigorú fogyasztóvédelmi szabályok betartásával kell felvenni a kesztyűt a tisztességtelen gyártókkal szemben.

Kiemelt

Kettős győzelemmel négyes döntőben a Veszprém

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe azt követően, hogy vasárnap 30-25-re győzött a Montpellier vendégeként.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!