2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/roszatom-minden-biztonsagi-eloirasnak-megfelelnek-az-uj-paksi-blokkok-2476144/

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

MTI
Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amilyeneket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják. A legalább 60 évig működő paksi blokkok akár 60 milliárd dolláros nyereséget hozhatnak Magyarország számára, a befektetett összeg akár kétszeresen is megtérülhet – közölte.

Kirill Komarov ismertette, hogy a Roszatom 42 blokkot épít jelenleg világszerte, ebből 8-at Oroszországban, csaknem 15 ezer partnerrel dolgozik együtt, az orosz nukleáris ágazat kapcsolatai Európával is egyre erősebbek.

Az orosz vállalat jövőre Magyarországon várhatóan 15 nagy tendert bonyolít le 2 milliárd euró értékben többek között berendezések szállítására és építési munkálatokra, közbeszerzései nyitottak és átláthatóak, megfelelnek az Európai Unió törvényeinek – közölte.

Hangsúlyozta: a villamos energia iránti növekvő globális igény miatt – amely 2040-ig akár 30 százalékkal is nőhet – a zöld energia mellett szükség van az atomenergia széles körű felhasználására.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a blokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak.

A miniszter felidézte, hogy a projekttel kapcsolatos vitákat sikerült lezárni az Európai Bizottsággal, hogy az új blokkok rendelkeznek már többek között vízjogi és energiahivatali engedéllyel is. A beruházás mérföldkőhöz érkezett, a magyar vállalkozók a hétfői fórumnak köszönhetően már a beszállítói tevékenységükhöz is segítséget kaphatnak – tette hozzá.

Süli János szerint a 2 új blokk olcsó energiával biztosítja a fenntartható, hosszú távú gazdasági fejlődést, munkahelyeket teremt a fiatalok számára és a lakossági áramellátást is megfizethető áron biztosítja. Az új blokkok csaknem 90 százalékos kihasználtsággal működhetnek és segíthetnek csökkenteni Magyarország széndioxid-kibocsátását – tette hozzá.

Kiemelte, hogy az atomenergia nem a megújuló energiákkal szemben, hanem azok mellett játszik fontos szerepet, jelenleg a világ 30 országa 447 atomerőművet működtet. Természeti adottságai miatt Magyarország – Ausztriától eltérően – nem tud vízi erőművekből megújuló energiát nyerni, de a paksi blokkoknak köszönhetően alacsony szinten maradhat a széndioxid-kibocsátás.

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!