2017. november 21., kedd, Olivér napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/ritkabb-lehet-kemenyek-ellenorzese-jovoben-2260045/

Ritkább lehet a kémények ellenőrzése a jövőben

Nő az ingatlanhasználók felelőssége, de a szolgáltatás ingyenes marad
Ha az állampolgárokhoz nem érkezik automatikusan a kéményseprő, akkor valószínű, hogy nem rendelik meg a szolgáltatást időben a szakmai szervezetek szerint. Az Országgyűlés jóváhagyására váró jogszabálytervezet célja viszont az állampolgárok adminisztrációs terheinek csökkentése.

Ne fogadja el az Országgyűlés a kéményseprő-ipari tevékenységet szabályozó törvény módosítását – erre kéri a parlament tagjait pártállástól függetlenül a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége, egyetértve a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületével és a Kéményseprők Országos Szakszervezetével.

A szövetség közleményben jelezte: a törvénymódosítás értelmében az állampolgárok megrendelésétől függne a kéményseprés, ellentétben a több évtizedes gyakorlattal, amely kérés nélkül, sormunkában elvégzett szolgáltatást biztosított.

A kéményseprő-szervezetek szerint ez annyit jelent, hogy a hozzá nem értő állampolgárnak kellene megítélnie, hogy van-e szüksége a kéményseprésre, amennyiben családi házban lakik (ahová nincs bejelentve gazdálkodó szervezet). Ez pedig nagymértékben csökkenti az érintett több millió lakos élet- és vagyonbiztonságát, amit az elmúlt évek tapasztalatai is alátámasztanak. 2014 áprilisától ugyanis a szilárd tüzelőanyaggal és olajjal üzemeltetett tüzelőberendezések kéményeinek évi kétszeri ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását évi egyszerire csökkentették.

Ennek következménye a szakma szerint az lett, hogy 2014-ről 2016-ra 40 százalékkal emelkedett a kéménytüzek száma. Emellett a rendelet a gázüzemű tüzelőberendezések kéményeinek ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását a korábbi évi egyszeri ellenőrzéséről kétévenkéntire ritkította, emiatt 2016-ban a 2015-ös több mint kétszerese volt a szén-monoxid-mérgezéses halálesetek száma.

Fotó: Éberling András

A szakszövetség szerint félő, hogy a lakóházakban megnő a tűzesetek száma

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság fenti adatai alapján a szakmai szervezetek arra következtetnek, hogy ha az állampolgárokhoz nem érkezik automatikusan a kéményseprő, akkor valószínű, hogy nem rendelik meg a szolgáltatást időben. A módosító javaslat részletes indoklásában egyébként szerepel az, hogy az ingatlanhasználók felelőssége nagymértékben növekszik.

Egyúttal viszont csökkennek az adminisztrációs és időbeli terhek a jogalkotó szerint, amely szintén a több millió érintett állampolgár érdekében dolgozta ki javaslatát. A kéményseprés átalakítása a Belügyminisztérium korábbi közlése szerint azért történik, hogy biztosítható legyen az ellátás és a rezsicsökkentés megtartása. Így a lakosság számára a kéményellenőrzés és -tisztítás 2016. július 1. óta ingyenes, a költségeket az állam állja.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a nyáron úgy nyilatkozott, hogy a szakszervezet által sérelmezett tervezet nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely költséget növelne vagy új díjat vezetne be.

Hirdetés

Kiemelt

A szellemi háttér fontossága

Egy nép életképessége koroktól függetlenül jórészt a kor szellemi hátterétől függ. Ezt nevezhetjük népléleknek is. A régmúlt nemzeti felfogása jelentősen eltért a maitól.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!