2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/rekordnyar-a-turizmusban-2199796/

Rekordnyár a turizmusban

Budapest szállodái júliusban Bécs és Prága hoteleit is megelőzték
A legfrissebb piaci adatok szerint kiugró nyarat zárt a magyar turizmus, júliusban például több bevételt termeltek a szállodáink, mint a bécsiek vagy a prágaiak. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint immár látszik, hogy a turisztikai szektor és a kormányzat összefogásával elérhető, hogy Budapest turisztikai eredményei megközelítsék vagy meghaladják az osztrák főváros eredményeit.

Rekordnyarat zárt a magyar turizmus, ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint júliusban 30 százalékkal több pénzt költöttek a külföldiek a szálláshelyeinken, mint egy évvel korábban – közölte tegnap Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Ismertette, az év első hét hónapjában a vendégéjszakák száma 8 százalékkal, a szállásdíjbevételek pedig mintegy 20 százalékkal emelkedtek. Ugyanezek az adatok 2010-hez képest 53, illetve 118 százalékos növekedést mutatnak.

A vezérigazgató elmondta: hasonló rekorderedményekről számoltak be a budapesti fürdők is, amelyek júliusban 12 százalékkal több vendéget fogadtak a korábbiakhoz képest. A fővárosi Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre pedig július után augusztusban is több mint 1,3 millió utas érkezett. A repülőtér főszezoni forgalma 15 százalékkal múlta felül a tavalyi adatokat, a látogatottsága majdnem 50 százalékkal nőtt a 2010-es nyári forgalomhoz képest – tette hozzá a távirati iroda.

Fotó: Havran Zoltán

Guller Zoltán a kedvező piaci eredményeket sorolva beszámolt az úgynevezett STR- (Smith Travel Research) riport adatairól is, amelyek világszerte 50 ezer szálloda, 6,8 millió szállodai szoba forgalmát vizsgálják évente. Az STR a 4 és 5 csillagos szállodai kategóriába sorolt szálláshelyeket figyeli, ebben a szegmensben a budapesti szállodák 60 százalékára rálátással van. Az STR-riport adatait összeállító turisztikai piackutató cég Pennsylvaniában található – ismertette a vezérigazgató.

Mint mondta, az új STR-adatok szerint júliusban Budapesten a 4 és 5 csillagos szállodákban a nettó szobaárak átlaga elérte a 111,5 eurót, ezzel a magyar főváros a vizsgált időszakban drágább volt és több bevételt termelt, mint Bécs vagy Prága. Júliusban az STR adatai alapján Bécsben 89, Prágában 85 euró volt a szobák átlagára. Ráadásul a jelentés szerint a budapesti 4 és 5 csillagos szálláshelyek átlagárai 2016 júliusához képest 42 százalékkal nőttek.

A turisztikai ügynökség saját adatai pedig arról szólnak, hogy nyár közepén a vizes világbajnokságra elsősorban a magas költésű turisták érkeztek, akik a szokásos 2-3 helyett 7-8 napot töltöttek Balatonfüreden vagy Budapesten. Az MTÜ azt is felmérte, hogy a hazánkban nyaraló turisták elégedettsége egy 10-es skálán 8,73 pontos volt az idei szezonban.

– A magyar turizmus júliusban mért kiemelkedő eredménye azt mutatja, hogy a turisztikai szektor és a kormányzat összefogásával elérhető az MTÜ egyik legfontosabb célkitűzése, miszerint Budapest turisztikai eredményei közelítsék vagy haladják meg Bécs eredményeit – fogalmazott a vezérigazgató.

Kiemelt

Havast védi Vonáék lapja

Baukó Éva és Molnár Anikó után Gesztesi Károly is megszólalt Havas Henrik ügyében, a színész szerint a televíziós rendszeresen zaklatta Liptai Claudiát, amikor közösen vezettek műsort.

Poszt-trauma

Magyar szívvel: Big Mac-index

A Big Mac reklámarca lesz Vona Gábor?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!