2017. október 24., kedd, Salamon napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/rekord-fel-ev-az-otp-nel-2071987/

Rekord fél év az OTP-nél

További térnyerést tervez meglévő piacain a tőzsdén jegyzett hitelintézet
Csúcsot döntő profitot ért el az év első felének végére az OTP Bank, elsősorban a legfőbb, hazai piacán javuló gazdasági körülményeknek köszönhetően. A pénzintézet több évre előretekintve is kiugró gazdasági növekedéssel számol, amivel együtt jár a még tovább élénkülő hitelezés a lakossági és vállalati ügyfélkörnél is.

Az elemzői várakozásokat jócskán meghaladó eredményeket tett közzé legújabb, félévi üzleti jelentésében az OTP Bank: a 80,7 milliárd forintos második negyedévi eredmény 12 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, ez 17 százalékkal múlta felül az elemzői konszenzust. Éves összevetésben az első félévi 145 milliárdos eredmény 26 százalékkal haladta meg a 2016-os értéket. Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese újságíróknak elmondta: a kimagasló eredmények leginkább az OTP elsődleges, magyar piacának köszönhetők. Itthon az első fél évben 31 százalékkal bővült a jelzálog-hitelezés, és 60 százalékkal több személyi hitelt folyósítottak.

Emellett kedvezően alakultak az OTP-nél a vállalati üzletág eredményei is. Bencsik szerint mindezt a látványosan javuló gazdasági teljesítmény indokolja, a növekvő foglalkoztatottság és az emelkedő bérek a lakosságnál és a fejleszteni kívánó cégeknél is megnövelik a hiteligényt. Az OTP idén 4 százalékot meghaladó bővülést vár a nemzeti össztermékben, és azzal számol, hogy a kedvező növekedési kilátások még a következő évekre is kitartanak. Bencsik kihívásként az alacsony kamatmarzsokat jelölte meg, amelyek folyamatosan csökkennek Magyarországon. Kiemelte, hogy bár itthon sokan drágállják a banki szolgáltatásokat, az OTP piacai közül csak Szlovákiában van alacsonyabb szint, az azonban egy különleges eset, lévén az ország az eurózóna tagja.

Fotó: Kurucz Árpád

Jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat a bank első hat havi eredménye

Bencsik elmondása szerint az OTP még idén szeretné befejezni a közelmúltban megvett újabb bankjainak csoportba való integrálásást. Azzal, hogy nemrég a görög National Bank of Greece-től megvette a Banca Romanescát és a Vojvodjanska bankát, az OTP Romániában a nyolcadik, Szerbiában a hetedik helyre lépett előre a piaci rangsorban.

Elmondása szerint az OTP-nek továbbra is célja, hogy újabb bankokat vegyen – ennek, látva a mostani pénzbőséget, különösebb akadálya nincs –, elsődlegesen azokban az országokban, ahol már amúgy is jelen van és erősítheti piaci pozícióit. Az OTP az idén vette meg a Splitska bankát, illetve még tavaly az AXA ügyfélállományát. Ezzel a négy ügylettel a bank teljesítő hitelállománya 26 százalékkal bővült.

– Egy szó mint száz, jó eredményt láthattunk – értékelte az OTP szereplését az Erste Befektetési Zrt. Várakozásuk szerint a részvény pozitívan fog reagálni, pedig az elmúlt hetekben a jó eredményvárakozásokra már amúgy is 600-700 forintot emelkedett az árfolyam. – Így a BUX index esetében a „világégés” közepette is enyhe emelkedést várunk – közölte az Erste.

Hirdetés

Kiemelt

A Fitch még javíthat idén a magyar osztályzaton

Még egy alkalom marad 2017-ben, hogy változzon hazánk hitelminősítői megítélése, miután legutóbb a Moody’s nem nyúlt Magyarország osztályzatához.

Poszt-trauma

Nagy Bandó András gyűlöletbeszéde

A Soros-kommandó szövegét Jóistennel mondatja ki.

Imre, te mit tennél?

Ez nem egy koncert, itt nincs esőnap, október 23. ma van.

Visszanyal a fagyi

A fake news és a baloldal.

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!