2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/regio-startupjai-osszefogjak-v4-eket-2154886/

A régió startupjai is összefogják a V4-eket

Számottevő versenyelőnyt jelenthet Magyarország számára az innováció

Bemutatkoztak tegnap a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) szervezésében a visegrádi országok innovatív startup vállalkozásai a V4 EYES – Emerging Young Entrepreneurs elnevezésű nemzetközi startupkonferencián.

Az egyedülálló rendezvényen Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia innovatív vállalkozásai vettek részt.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke megnyitóbeszédében kiemelte: ez az első V4-es startupkonferencia Budapesten, azonban a partnerekkel közös tárgyalásoknak köszönhetően a jövőben is lesznek hasonló rendezvények.

A BVK kuratóriumi elnöke azt hangsúlyozta, büszkék lehetünk a közép-európai makrogazdasági mutatókra, hiszen nemcsak Magyarországon, hanem a többi visegrádi országban is vannak olyan szegmensek, amelyek kiemelkedőek európai viszonylatban is. Ide tartoznak a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok, amelyek jóval kedvezőbbek a V4 országaiban, mint az uniós tagállamok nagy részében.

Szalai Piroska felidézte: Lengyelország a régió egyik legnagyobb gazdasága, Szlovákiában a legnagyobb az aránya a mikrovállalkozásoknak, Csehországban közel a teljes foglalkoztatottság, Magyarországon pedig a világ harmadik leggyorsabb 4G-s internet-hozzáférését élvezhetjük, emellett a lakosság 83 százaléka része a közösségi térnek. Közös a négy tagállamban a magas szintű innováció, amelyet a most bemutatkozó startup vállalkozások is alátámasztanak.

Fotó: BVK

A nemzetközi megméretésen bemutatkoztak a győztesek

A díjakkal kapcsolatban Szalai Piroska elmondta, a napokban megrendezett versenyen mindegyik V4-tagországból díjazták a leginnovatívabb cégeket.

A verseny csehországi nyertese, a FactorEasy elsősorban a vállalkozásoknak nyújt segítséget. Az alkalmazásnak köszönhetően modellezhetőek a különböző üzleti és egyéb vállalati kilátások, amelyek segítik a döntéshozatalt mind a stratégiai döntések, mind a kockázatvállalás területén.

Rendkívül ígéretes a lengyelek találmánya is, a DemosPlay elnevezésű alkalmazás a kormányzati, valamint egyéb állami konzultációt könnyíti meg, erősítvén az állampolgárok részvételét.

A szlovák Feedbacker segítségével a vásárlók a vevőszolgálatokkal tudnak aktívabban kapcsolatot tartani, az alkalmazás használatával visszajelzéseket is küldhetnek.

A hazai startupvilágból a Rendi nyerte el a mostani verseny díját. A Rendi online takarítóközvetítő vállalat, amely Magyarország mellett a külpiacokon is egyre ismertebbé válik.

A négy díjazott vállalkozás szakmai utat nyer: Pozsony, Prága és Varsó után Budapestre látogathatnak el ismét a győztesek, ahol a novemberi Startupok éjszakáján újabb szakmai programokon mutatkozhatnak be.

A rendezvényen részt vett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, aki beszédében az innováció fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte: a valós piaci igényekre reflektáló ötleteket, termékeket felvonultató tehetséges, innovatív vállalkozások számára lehetőségeket kell teremtenünk a régióban, ezzel is növelve versenyelőnyünket.

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese hangsúlyozta, a főváros célja, hogy a budapesti gazdasági innovációt és a vállalkozói kedvet erősítse, és egy olyan platformot biztosítson, ahol a startupok a megfelelő partnerekre és támogatókra találhatnak.

Hirdetés

Kiemelt

Távozik a Sinn Féin éléről Gerry Adams

A világszerte ismert északír politikus 1983 óta áll a brit fennhatóság ellen küzdő radikális mozgalom élén. Rövid időn belül a republikánus mozgalom második vezető figurája távozik már.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!