2017. szeptember 21., csütörtök, Máté, Mirella napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/regio-startupjai-osszefogjak-v4-eket-2154886/

A régió startupjai is összefogják a V4-eket

Számottevő versenyelőnyt jelenthet Magyarország számára az innováció

Bemutatkoztak tegnap a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) szervezésében a visegrádi országok innovatív startup vállalkozásai a V4 EYES – Emerging Young Entrepreneurs elnevezésű nemzetközi startupkonferencián.

Az egyedülálló rendezvényen Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia innovatív vállalkozásai vettek részt.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke megnyitóbeszédében kiemelte: ez az első V4-es startupkonferencia Budapesten, azonban a partnerekkel közös tárgyalásoknak köszönhetően a jövőben is lesznek hasonló rendezvények.

A BVK kuratóriumi elnöke azt hangsúlyozta, büszkék lehetünk a közép-európai makrogazdasági mutatókra, hiszen nemcsak Magyarországon, hanem a többi visegrádi országban is vannak olyan szegmensek, amelyek kiemelkedőek európai viszonylatban is. Ide tartoznak a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok, amelyek jóval kedvezőbbek a V4 országaiban, mint az uniós tagállamok nagy részében.

Szalai Piroska felidézte: Lengyelország a régió egyik legnagyobb gazdasága, Szlovákiában a legnagyobb az aránya a mikrovállalkozásoknak, Csehországban közel a teljes foglalkoztatottság, Magyarországon pedig a világ harmadik leggyorsabb 4G-s internet-hozzáférését élvezhetjük, emellett a lakosság 83 százaléka része a közösségi térnek. Közös a négy tagállamban a magas szintű innováció, amelyet a most bemutatkozó startup vállalkozások is alátámasztanak.

Fotó: BVK

A nemzetközi megméretésen bemutatkoztak a győztesek

A díjakkal kapcsolatban Szalai Piroska elmondta, a napokban megrendezett versenyen mindegyik V4-tagországból díjazták a leginnovatívabb cégeket.

A verseny csehországi nyertese, a FactorEasy elsősorban a vállalkozásoknak nyújt segítséget. Az alkalmazásnak köszönhetően modellezhetőek a különböző üzleti és egyéb vállalati kilátások, amelyek segítik a döntéshozatalt mind a stratégiai döntések, mind a kockázatvállalás területén.

Rendkívül ígéretes a lengyelek találmánya is, a DemosPlay elnevezésű alkalmazás a kormányzati, valamint egyéb állami konzultációt könnyíti meg, erősítvén az állampolgárok részvételét.

A szlovák Feedbacker segítségével a vásárlók a vevőszolgálatokkal tudnak aktívabban kapcsolatot tartani, az alkalmazás használatával visszajelzéseket is küldhetnek.

A hazai startupvilágból a Rendi nyerte el a mostani verseny díját. A Rendi online takarítóközvetítő vállalat, amely Magyarország mellett a külpiacokon is egyre ismertebbé válik.

A négy díjazott vállalkozás szakmai utat nyer: Pozsony, Prága és Varsó után Budapestre látogathatnak el ismét a győztesek, ahol a novemberi Startupok éjszakáján újabb szakmai programokon mutatkozhatnak be.

A rendezvényen részt vett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, aki beszédében az innováció fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte: a valós piaci igényekre reflektáló ötleteket, termékeket felvonultató tehetséges, innovatív vállalkozások számára lehetőségeket kell teremtenünk a régióban, ezzel is növelve versenyelőnyünket.

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese hangsúlyozta, a főváros célja, hogy a budapesti gazdasági innovációt és a vállalkozói kedvet erősítse, és egy olyan platformot biztosítson, ahol a startupok a megfelelő partnerekre és támogatókra találhatnak.

Hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor: Alapvető érdek a magyar nagyvállalatok számának növekedése

A Béres Gyógyszergyár kapacitásbővítő beruházásánál a kormányfő kiemelte: a szolnoki gyár bővítésének köszönhetően 60 új munkahely jön létre.

Poszt-trauma

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Alinda Katinkába rúg

Alföldivel természetesen jóban van.

Gyurcsány gyónásra szólított fel!

Sose hittük volna, hogy ez megtörténhet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!