2017. július 26., szerda, Anna, Anikó napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/rakapott-szlovakia-magyar-sertesre-egyre-nagyobb-az-export-1957726/

Rákapott Szlovákia a magyar sertésre, egyre nagyobb az export

Több sertést exportált Magyarország mintegy 11 százalékkal a január és április közötti időszakban az egy évvel korábbihoz képest – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. A hazai sertéskivitel elsősorban a környező országokba irányul: Románia 15 százalékkal, Ausztria 10 százalékkal kevesebb, míg Szlovákia 93 százalékkal több sertést vásárolt Magyarországtól az év első négy hónapjában a tavalyi esztendő azonos időszakához viszonyítva. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 17 százalékkal, értéke pedig 35 százalékkal emelkedett 2017 első négy hónapjában a 2016. január–áprilisihoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Kínába és

Japánba szállítottuk.

Az árak tovább emelkednek, a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül kilogrammonként 559 forint volt 2017 júniusában, ami 18 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús, tehát a karaj, a tarja és a comb feldolgozói értékesítési ára 10 százalékkal volt magasabb 2017 júniusában, mint 2016 azonos hónapjában. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 10 százalékkal, a sertéscombé 15 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban.

Forrás: Havran Zoltán

Az Európai Unió legnagyobb importőre továbbra is Kína

A magyarországi trendekkel ellentétben az európai uniós sertéskivitel csökkent a vizsgált időszakban, a közösség legnagyobb importőre továbbra is Kína. Az EU sertéshústermelése 23,3 millió tonna körül alakulhat az idén, nem változik jelentősen az előző évihez képest. A közösség sertéshúskivitele 3,1 millió tonna lehet 2017-ben, hasonlóan az egy évvel korábbihoz.

Az elmúlt egy évben a magyarországi sertésállomány 2,8 millió példány volt, 219 ezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az anyakocák száma 7 ezerrel csökkent a 2016. júniusi állományhoz hasonlítva. Jövőre további áfacsökkentést kap a sertéságazat, mivel a belsőségek áfakulcsa is 5 százalékra esik. A múlt évtől a sertéshús áfakulcsa 5 százalékra csökkent, a fogyasztók azonban mára nem tapasztalhatják az ebből adódó megtakarítást, ám ehhez a világpiaci folyamatok járultak hozzá elsősorban.

Kiemelt

Nyertesek nélküli történet

A kortárs irodalom sokszor hív női alakokat segítségül ahhoz, hogy a sorsukon keresztül az elhallgatásokat feloldjuk, meg- és kibeszéljük.

Poszt-trauma

Gigantikus tiltakozás madártávlatból

Az olaszok egyre határozottabbak migráns-ügyben.

Dermesztő titkokról libben fel a fátyol

Ezekkel a No-Go zónákkal csak a baj van...

Simicska lapja teljesen elrugaszkodott a valóságtól

Bagoly mondja verébnek.

Egyszeri bűnöző, vagy visszaeső

Etikus?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!