2017. szeptember 21., csütörtök, Máté, Mirella napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/rakapott-szlovakia-magyar-sertesre-egyre-nagyobb-az-export-1957726/

Rákapott Szlovákia a magyar sertésre, egyre nagyobb az export

Több sertést exportált Magyarország mintegy 11 százalékkal a január és április közötti időszakban az egy évvel korábbihoz képest – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. A hazai sertéskivitel elsősorban a környező országokba irányul: Románia 15 százalékkal, Ausztria 10 százalékkal kevesebb, míg Szlovákia 93 százalékkal több sertést vásárolt Magyarországtól az év első négy hónapjában a tavalyi esztendő azonos időszakához viszonyítva. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 17 százalékkal, értéke pedig 35 százalékkal emelkedett 2017 első négy hónapjában a 2016. január–áprilisihoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Kínába és

Japánba szállítottuk.

Az árak tovább emelkednek, a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül kilogrammonként 559 forint volt 2017 júniusában, ami 18 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús, tehát a karaj, a tarja és a comb feldolgozói értékesítési ára 10 százalékkal volt magasabb 2017 júniusában, mint 2016 azonos hónapjában. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 10 százalékkal, a sertéscombé 15 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban.

Fotó: Havran Zoltán

Az Európai Unió legnagyobb importőre továbbra is Kína

A magyarországi trendekkel ellentétben az európai uniós sertéskivitel csökkent a vizsgált időszakban, a közösség legnagyobb importőre továbbra is Kína. Az EU sertéshústermelése 23,3 millió tonna körül alakulhat az idén, nem változik jelentősen az előző évihez képest. A közösség sertéshúskivitele 3,1 millió tonna lehet 2017-ben, hasonlóan az egy évvel korábbihoz.

Az elmúlt egy évben a magyarországi sertésállomány 2,8 millió példány volt, 219 ezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az anyakocák száma 7 ezerrel csökkent a 2016. júniusi állományhoz hasonlítva. Jövőre további áfacsökkentést kap a sertéságazat, mivel a belsőségek áfakulcsa is 5 százalékra esik. A múlt évtől a sertéshús áfakulcsa 5 százalékra csökkent, a fogyasztók azonban mára nem tapasztalhatják az ebből adódó megtakarítást, ám ehhez a világpiaci folyamatok járultak hozzá elsősorban.

Hirdetés

Kiemelt

Szijjártó Péter: Minden eddiginél fontosabb a nukleáris kísérletek tilalma

Szijjártó Péter azt kérte azoktól az országoktól, amelyeknek jelentős nukleáris kapacitásai vannak, hogy írják alá és ratifikálják az egyezményt.

Poszt-trauma

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Alinda Katinkába rúg

Alföldivel természetesen jóban van.

Gyurcsány gyónásra szólított fel!

Sose hittük volna, hogy ez megtörténhet.

Sokan példát vehetnének az új magyar sportcsillagról

Új hős született.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!