2017. május 24., szerda, Eszter, Eliza napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/raiffeisen-egyensulyban-gazdasag-1604935/

Raiffeisen: Egyensúlyban a gazdaság

A 3-as szám a meghatározó rövid távon a magyar gazdaságban – közölték csütörtökön a Raiffeisen Bank elemzői a pénzintézet negyedéves elemzésének bemutatásán.

Török Zoltán vezető elemző elmondta: a gazdasági növekedés a tavalyi 2 százalékot követően idén és jövőre is kismértékben 3 százalék fölött lehet. Az infláció az év második felében tartósan 3 százalék körüli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) középtávú céljának megfelelő szintre emelkedhet, jövőre pedig már várakozásaik szerint némileg fölötte is lehet.

Az államháztartás hiánya szintén a 3 százalékos szinthez közelít. Ne feledjük, mind 2018, mind pedig 2019 választási év lesz Magyarországon – mondta Török. Kiemelte: amennyiben minden felsorolt mutató tartósan 3 százalék körül tudna maradni, az kiegyensúlyozott makrogazdasági környezetet jelentene a gazdálkodók és a háztartások számára. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez megadatik a 2017–2019-es időszakban.

Mint azt Török a Magyar Idők kérdésére kifejtette, a Raiffeisen az euró–forint árfolyamban rövid távon változatlanul a 310–315-ös sávval számol, ami lassan átcsúszhat a 315–320-as tartományba, elsősorban nemzetközi hatásoknak köszönhetően. Török szerint nem valószínű, hogy az MNB változtatna a politikáján, mivel a jegybank tovább szeretné növelni a hazai a hitelezést. Amennyiben a kívánt szintet elérik, már nem lesz zavaró a magasabb kamatok ötlete, és jöhet a szigorítás.

Ez azonban bőven csak azután várható, hogy az Európai Központi Bank is kamatemelésbe kezd.

Hirdetés

Kiemelt

Törött ujjal a csodatevés jegyében

A Szeged 2012. október 28-án győzött legutóbb 7 góllal a Veszprém ellen, azaz nincs más hátra, mint lekopírozni a négy és fél éves mutatványt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!