2017. november 22., szerda, Cecília napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/raharaptak-kulfoldiek-magyar-szojara-2450455/

Ráharaptak a külföldiek a magyar szójára

A zéró tolerancia továbbra is érvényes, egyetlen újabb GM-növény sem kaphat itthon engedélyt
Nagy az igény a Magyarországról származó, génmódosítás-mentes szójára a külpiacokon. Bár a kormány célja, hogy az itthon megtermelt fehérjeforrás elsősorban a hazai állatállomány takarmányozását szolgálja, egyelőre úgy tűnik, hogy a több fronton is hasznosítható termény jelentős része az exportpiacokra kerül.

Minden olyan génmódosított növény termesztésére tilalmat vezet be hazánk, amely engedélyt kap a közeljövőben Európában – közölte a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült: Magyarország elsőként ültette át azt az új irányelvet a nemzeti jogrendjébe, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok szuverén módon, szabadon dönthessenek arról, hogy akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön. Magyarország évekkel ezelőtt zéró toleranciát hirdetett a génmódosításra.

Így ma már több mint tíz éve tiltott az Európai Unióban engedélyezett, úgynevezett MON810 génmódosított kukorica termesztése, ahogyan hosszú pereskedés után sikerült elérni, hogy az Amflora névre keresztelt génmódosított burgonya nemcsak itthon, de az egész Európai Unióban tiltólistára kerüljön.

– Szigorú és rendszeres ellenőrzéseket végzünk annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges szennyeződést a vetőmagokban. Ugyanígy nagy hangsúlyt fektetünk az élelmiszerek és takarmányok ellenőrzésére, mert a magyar lakosság és az exportpiacaink is GMO-mentes termékeket kívánnak vásárolni – emelte ki a tárcavezető.

Az egyik legfontosabb törekvés, hogy a nagy mennyiségben hazánkba érkező import GM-szóját hazai, biztonságos forrásból származó fehérjetakarmánnyal tudják kiváltani az állattartók. Ennek érdekében a kormány 2013-ban elindította a Nemzeti fehérjeprogramot. Ennek keretében a növénytermesztő gazdaságokat arra ösztönzik – európai uniós többlettámogatásokkal is –, hogy minél több fehérjenövényt, köztük szóját termesszenek.

A kormány idén ősszel elfogadta a Nemzeti fehérjetakarmány programot, amely elsősorban a kutatásra helyezi a hangsúlyt. A cél, hogy megtalálják azokat az alternatív fehérjeforrásokat, amelyek felhasználásával biztosítható az állatok GMO-mentes takarmányozása. Fazekas Sándor válaszából kiderült, hogy jelenleg a legnagyobb kihívás az, hogy hogyan lehet az itthon megtermelt szóját az országban tartani.

Fotó: Reuters

Fontos, hogy a betakarított termény az országban maradjon

A GMO-mentes, kiváló minőségű magyar áru iránt ugyanis nemcsak itthon, hanem külföldön is nagy a kereslet. A gazdálkodók jelentős része pedig – a magasabb árak miatt – az exportpiacokon értékesíti a terményét. A magyar szóját rá­adásul nemcsak takarmánynak vásárolják a külföldiek, hanem sok esetben emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek készülnek a terményből. A program egyik kiemelt célja a hazai vásárlók tájékoztatása és a fogyasztás ösztönzése is.

A miniszter szerint a kereslet egyre nagyobb, a vásárlóerő bővülésével pedig tovább nőhet a génmódosított összetevőket nem tartalmazó áruk forgalma az országban.

Azzal pedig, hogy a fogyasztók hajlandók magasabb összeget kifizetni a GMO-mentes termékekért, a gazdálkodók is jól járnak, és biztosított lehet a magyar takarmányfehérjék hazai felhasználása is.

Hirdetés

Kiemelt

Antal Nimród: A Viszkis nem ítélkezik senki felett

A Viszkis egyetlen oldal mellett sem tűzi ki a zászlót, nem ítélkezik sem Ambrus Attila, sem a rendszerváltás utáni Magyarország viszonyai felett – mondta a rendező.

Poszt-trauma

Nemcsak trollkodik, manipulál is a Momentum

Az új SZDSZ és a kocsmai stílus.

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!