2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/par-kattintassal-megtudhato-merre-futnak-kozmuvezetekek-1840327/

Pár kattintással megtudható, merre futnak a közművezetékek

A korábbi lassú és költséges eljárást a szolgáltatók kötelező regisztrációjával válthatták ki
Jelentősen egyszerűsödik július elsejétől a közműegyeztetési folyamat a rendszer egyablakossá és elektronikussá tételével. A tervezőknek az eddigiekkel szemben már nem üzemeltetőnként külön-külön, személyesen kell igényelniük a tervezéshez szükséges térképi adatokat. De akár egy családi házat építtető házaspár is rá­kereshet a közműhálózatok pontos elhelyezkedésére.

Kizárólag az E-építés.hu portál elektronikus közműnyilvántartó rendszerén (e-közmű) keresztül, ügyfélkapus bejelentkezéssel indítható el július elsejétől az úgynevezett közműegyeztetési folyamat. A tervezők a rendszerből tölthetik le a közművezeték-üzemeltetőktől származó térképi adatokat, valamint az egyesített közműnyilatkozatot is – közölte a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpont. Mint arról korábban beszámoltunk, a közművezetékek üzemeltetőinek június elsejéig volt lehetőségük rá, hogy az E-építés.hu adatbázisába regisztráljanak. Noha az e-közmű jelenlegi formájában már 2013 novembere óta elérhető volt, az azt létrehozó kormányrendelet hároméves felkészülési időszakot adott az üzemeltetőknek az adatszolgáltatásra. A kötelezővé tett regisztrálás részeként a közművezeték-üzemeltetőknek közzé kellett tenniük hálózataikra vonatkozó téradataikat a központi, államilag üzemeltetett rendszerben.

Forrás: Bach Máté

Elkerülnék, hogy a kivitelezők károkat okozzanak a hálózatban

Az adatok elérhetővé tétele adja az alapját az év második felében életbe lépő új eljárásrendnek. Ennek nagy előnye, hogy a tervezőknek nem üzemeltetőnként külön-külön, személyesen kell igényelniük a tervezéshez szükséges térképi és egyéb adatokat, hanem az egyablakos információs pontként működő E-építés.hu/e-közmű oldalon tehetik ezt meg. A tervezéshez szükséges ismereteket csak a tervezői jogosultsággal rendelkező, az e-közmű-rendszerben regisztráló tervező vagy az általa képviselt vállalkozás igényelheti.

A tervezőknek a kérelmek benyújtása ügyenként egyszeri rendszerhasználati díj megfizetéséhez kötött, ami a közműnyilatkozat-kérelmek esetében is igaz. Ez utóbbi igénylése ugyanakkor nincs kötve a tervezői jogosultsághoz. Az egyesített közműnyilatkozat hat hónapig érvényes, amit elektronikusan hitelesített dokumentum formájában állít ki a rendszer, a közművezeték-üzemeltetők által szolgáltatott adatok alapján. Mindamellett egy családi házat építtető házaspár is rákereshet a közműhálózatok pontos elhelyezkedésére helyrajzi szám vagy cím alapján.

Fontos, hogy július elsejétől a tervezőknek csak egyszer kell megadniuk az adott kérelem adatait. – Az elektronizáció célja, hogy az adott építmény létesítéséhez, átalakításához, felújításához és karbantartásához szükséges közműegyeztetés teljes körűen, áttekinthetően, gyorsan és hatékonyan legyen megoldható. A cél az, hogy a tervezett kivitelezés még véletlenül se okozzon elkerülhető károkat a már meglévő közműhálózatban – olvasható a tudásközpont közleményében. A korábbi költséges és lassú eljárás kiváltása a széles sávú internethálózatok kiépítési munkálatainak is kedvez.

Kiemelt

Lázár János: Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké

Ezeréves államiságunk kötelességünké teszi azt, hogy az Európa jövőjéről szóló vitákban hallassuk hangunkat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Poszt-trauma

Hátborzongató dolgot hallott a muszlim nőtől a világhíres magyar

Nem a félelemtől dermedt jéggé.

Kálmán Olga megtalálta az iszlamista terror fő felelősét

A magunk részéről ehhez csak gratulálni tudunk.

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Politikamentesen Szent László ereklyéjéről

Csúcstechnológiával is maradt titok a kutatás után.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!