2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/ovatosak-az-idei-hitelezesi-varakozasaikkal-bankok-1500814/

Óvatosak az idei hitelezési várakozásaikkal a bankok

A támogatási rendszer átalakulásával áremelkedésre lehet számítani
Az idén is aktív vállalati hitelezést terveznek a hazai piacon a bankok, azonban elsősorban a jegybanki ösztönzők átalakulása miatt mérsékeltebb kihelyezésre számítanak. Az eddigi jelek alapján a hitelezési költségekben is emelkedésre kell felkészülniük a fejleszteni vágyó cégeknek.

Lassan lezárul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja (nhp), ez pedig jelentős hatással lesz az idei hitelezési piacra. Mint arról korábban beszámoltunk, a hitelintézetek sikerrel teljesítették a jegybanki célkitűzést, nyolc százalék körüli bővülés volt tavaly a kis- és középvállalati (kkv) hitelezésben és a jegybank piaci hitelprogramjában (php) tett vállalásaikat is többnyire teljesítették vagy túlteljesítették a hitelintézetek. A program folytatásaként a bankok további 170 milliárd forintnyi kkv-hitelnövekményt vállaltak 2017-re.

Korábban az MNB részéről elhangzott, hogy a tavalyi bővülési ráta stabilan, így 2017-ben is tartható, vagyis a kkv-k hitelezésének bővülése a meghatározott öt és tíz százalék közötti sávban lehet. Ezt némileg árnyalják azok a banki fenntartások, amelyek piaci felmérésünkből kirajzolódnak, noha többnyire pozitív előrejelzéseket kaptunk. A Budapest Bank 2017-es vállalása megegyezik a 2016-ossal, az Erste idei terveiben szintén jelentős növekedéssel számol. – Tovább visszük korábbi vállalásainkat, és nem csökkentettük a 2017. évre vonatkozóan a hitelezési elvárásainkat – mondta a Magyar Időknek Takács Zoltán, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Az MKB 2017-es évi vállalása megegyezik a 2016-ban megfogalmazottakkal. A Gránit Bank a lehetséges maximális mértékben tett vállalást 2017-re is, és azzal számol, hogy ismét jelentős mértékben túl fog teljesíteni, az UniCredit célja hasonlóan az, hogy a php-hoz kapcsolódó vállalásait 2017-ben is teljesítse.

Kedvező kamatfeltételek mellett jutottak pénzhez a cégek

Forrás: MTI

Kedvező kamatfeltételek mellett jutottak pénzhez a cégek

A válaszokból azonban az óvatosság is kitűnik. – A növekedési hitelprogram lezárása és a piaci verseny élesedése összbanki szinten mérsékeltebb hitelnövekmény-vállalásra ösztönözte a részt vevő intézményeket 2017-re – mondták kérdésünkre a K&H Banknál. Ezzel összhangban a K&H némileg alacsonyabb összegű vállalást tett az idei évre. Az OTP is azzal számol, hogy az nhp kivezetése miatt a vállalkozói hiteleknél némi áremelkedés mindenképpen várható, hiszen a bankoknak eltérő költségeik vannak, de a piaci versenyhez vélhetőleg minden szereplő igyekszik igazodni. Az MKB is az nhp kivezetésének várható keresletcsökkentő hatásairól számolt be.

Hamarosan a gyakorlatban is megtapasztalhatja a hazai bankrendszer és a gazdaság egésze, milyen változásokat jelent az, hogy nem áll rendelkezésre az nhp, amelyből az MNB „ingyenpénzt” adott a bankrendszernek, amit a hitelintézetek szabályozott, kedvező kamatfeltételekkel adhattak a kkv-knak. – Az nhp-t fontos, a magyar gazdaság növekedésére nagyon jó hatást gyakorló programnak tartjuk – mondták lapunknak az OTP-nél. Az nhp harmadik, kivezető szakaszában elérhető forintforrásokat az OTP-nél teljeskörűen lekötötték, és információik szerint ez a teljes bankszektorra is igaz.

A kormányzat négy százalékot meghaladó gazdasági bővülést vár idén, és a szkeptikusabb elemzők is három százalék fölötti növekedéssel számolnak a bruttó nemzeti termékben, lévén idén számos új beruházás indulhat meg, és uniós pénzek is újból rendelkezésre állnak. Ezek alapján a mostani körkép egy óvatos hozzáállást mutat a hazai bankrendszer részéről, az intézményi várakozások alapján ezeket a visszafogott célokat bőven túlteljesíthetik a hitelezők.

Kiemelt

Kettős győzelemmel négyes döntőben a Veszprém

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe azt követően, hogy vasárnap 30-25-re győzött a Montpellier vendégeként.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!