2016. június 26., vasárnap, János, Pál napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/otodevel-nott-a-gazfogyasztas-281281/

Ötödével nőtt a gázfogyasztás

A karácsony utáni nagy lehűlés alatt érzékelhetően, mintegy ötödével több földgáz fogyott országszerte. Azonban hagyományosan – épp az év végi ünnepek miatt – nem a december a legtöbb gázt fogyasztó hónap, a hidegebb január és február még előttünk van. Ellátási problémára ennek ellenére nem kell számítani, tavaly nagyobb volt az orosz–ukrán helyzet miatt kialakult pánik.

Az év első hetének lehűlése növelte a földgázfogyasztást, a Magyar Földgáztároló Zrt. adatai alapján a leghidegebb napokon mintegy kétszer annyi gázt vételeztek ki, mint az enyhébb időszakokban. Ez nem jelenti azt, hogy megduplázódott volna a lakóépületek fűtésére eltüzelt gáz, a lakossági fogyasztók a Magyar Idők által megkérdezett szakértők szerint nagyjából ötödével többet használtak el az energiahordozóból. Jóval többet fogyasztanak az ipari létesítmények, közintézmények, irodaházak, és exportra is mehetett földgáz, valamint a folyamatos import is árnyalja a képet.

A közel 1100 településen 1,2 millió fogyasztót kiszolgáló Tigáz szolgáltatási területén – Pest megye, Északnyugat-Magyarország és az Alföld északi része – a 2015. december havi átlaghőmérséklet csupán 0,4 Celsius-fokkal maradt el a 2014. december havi átlaghőmérséklethez képest. Ugyanakkor 1,8 Celsius-fokkal meghaladta az elmúlt öt évben tapasztalt decemberi átlagot, vagyis viszonylag enyhe decemberről beszélhettünk – tájékoztatta a Magyar Időket a társaság. Ezen a területen január első öt napja jelentős lehűlést hozott, ekkor átlagosan csaknem hat fokkal volt hidegebb, mint az előző év ugyanezen időszakában, és hét fokkal kevesebb, mint az elmúlt ötéves átlag. Ez a lakossági fogyasztáson is meglátszott, hiszen az év első napjaiban húsz százalékkal több gáz fogyott, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A lakossági felhasználás egyébként a téli időszakban átlagosan 10-15-szöröse is lehet a nyári felhasználásnak.

MAGYARI_TEMP

A január elején tapasztalt igazán fagyos napon pedig a nyári minimális gázfogyasztáshoz képest akár hússzor több gáz is fogyhat. A Tigáz lakossági fogyasztói 2015 decemberében körülbelül annyi földgázt használtak fel mint tavaly decemberben, viszont hat százalékkal kevesebbet, mint 2013 decemberében, és 17 százalékkal kevesebbet, mint 2012 decemberében, ami betudható az utóbbi évek decemberi enyhe hőmérsékletének. Az ünnepek alatt jött a lehűlés, így nem érintette az összes gázfogyasztót – tette hozzá a társaság, amely 2016 októberétől már csak szabadpiaci fogyasztóit látja el, egyetemes szolgáltatást nem végez. A lakossági kört az országos engedéllyel rendelkező Főgáz veszi át az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. irányítása alatt.

Egy lapunknak nyilatkozó iparági szakértő is megerősítette, hogy a hidegebb napokon ötödével nőhet a hazai gázfogyasztás, de gyorsan vissza is áll a korábbi szintre, ahogy melegszik az idő. Az utóbbi pár év téli hónapjaiban rendre a december a legenyhébb, és január-február az igazán fagyos. A képet tovább árnyalja az, hogy az ünnepek környékén számos üzem, munkahely leáll, ezek pedig jóval nagyobb földgázfogyasztók fajlagosan is, mint egy-egy család.

Idén az energiapiaci szakértők nem érzik annyira veszélyeztetettnek az Ukrajnából érkező hazai gázellátást, mint tavaly, amikor még csak kialakulóban volt az újabb orosz–ukrán krízis. Tavaly, a betárolás idején és jelenleg is jó ütemben érkezik a földgáz hazánkba.

Harminc százalék felett

A magyarországi bruttó villamosenergia-felhasználás 43,75 terawattóra volt 2015-ben, ebből 31,28 százalék volt az import, aránya csaknem megfelelt a 2014. évinek – ismerteti honlapján a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir). A villamosenergia-felhasználás 2,7 százalékkal emelkedett tavaly a tavalyelőtti 42,56 terawattóráról. (MTI)

 

Hirdetés

Kiemelt

FRISSÜLTovább álmodna Magyarország – a világranglista-második ellen immár a negyeddöntő a tét

Az Európa-bajnokságon eddig minden előzetes várakozást felülmúlóan szereplő magyar labdarúgó válogatott vasárnap este immár az egyenes kieséses szakaszban lép pályára. Bernd Storck együttesének ellenfele az aktuális FIFA világranglista második helyezettje, Belgium együttese lesz. A kezdőcsapatunk egyik érdekessége, hogy ismét helyet kapott benne centerposzton az osztrákok elleni meccs első góljának szerzője, Szalai Ádám. A mérkőzés 21 órakor kezdődik Toulouse-ban és természetesen folyamatosan frissülő cikkben számolunk be róla.

Poszt-trauma

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Emiatt a dal miatt zárhatnak ki minket az Eb-ről

Kering egy rigmus a magyar drukkerek között, amelyet jó lenne tartalékolni a lyoni mérkőzésen.

Így alázza a média a cigányokat

A szokásos pozitív diszkrimináció.

Farkasházyt ketten is leköpték cikkünk miatt

Gyalázatos orgánumok hazudnak milliárdokért.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!