2016. július 24., vasárnap, Kinga, Kincső napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/otodevel-nott-a-gazfogyasztas-281281/

Ötödével nőtt a gázfogyasztás

A karácsony utáni nagy lehűlés alatt érzékelhetően, mintegy ötödével több földgáz fogyott országszerte. Azonban hagyományosan – épp az év végi ünnepek miatt – nem a december a legtöbb gázt fogyasztó hónap, a hidegebb január és február még előttünk van. Ellátási problémára ennek ellenére nem kell számítani, tavaly nagyobb volt az orosz–ukrán helyzet miatt kialakult pánik.

Az év első hetének lehűlése növelte a földgázfogyasztást, a Magyar Földgáztároló Zrt. adatai alapján a leghidegebb napokon mintegy kétszer annyi gázt vételeztek ki, mint az enyhébb időszakokban. Ez nem jelenti azt, hogy megduplázódott volna a lakóépületek fűtésére eltüzelt gáz, a lakossági fogyasztók a Magyar Idők által megkérdezett szakértők szerint nagyjából ötödével többet használtak el az energiahordozóból. Jóval többet fogyasztanak az ipari létesítmények, közintézmények, irodaházak, és exportra is mehetett földgáz, valamint a folyamatos import is árnyalja a képet.

A közel 1100 településen 1,2 millió fogyasztót kiszolgáló Tigáz szolgáltatási területén – Pest megye, Északnyugat-Magyarország és az Alföld északi része – a 2015. december havi átlaghőmérséklet csupán 0,4 Celsius-fokkal maradt el a 2014. december havi átlaghőmérséklethez képest. Ugyanakkor 1,8 Celsius-fokkal meghaladta az elmúlt öt évben tapasztalt decemberi átlagot, vagyis viszonylag enyhe decemberről beszélhettünk – tájékoztatta a Magyar Időket a társaság. Ezen a területen január első öt napja jelentős lehűlést hozott, ekkor átlagosan csaknem hat fokkal volt hidegebb, mint az előző év ugyanezen időszakában, és hét fokkal kevesebb, mint az elmúlt ötéves átlag. Ez a lakossági fogyasztáson is meglátszott, hiszen az év első napjaiban húsz százalékkal több gáz fogyott, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A lakossági felhasználás egyébként a téli időszakban átlagosan 10-15-szöröse is lehet a nyári felhasználásnak.

MAGYARI_TEMP

A január elején tapasztalt igazán fagyos napon pedig a nyári minimális gázfogyasztáshoz képest akár hússzor több gáz is fogyhat. A Tigáz lakossági fogyasztói 2015 decemberében körülbelül annyi földgázt használtak fel mint tavaly decemberben, viszont hat százalékkal kevesebbet, mint 2013 decemberében, és 17 százalékkal kevesebbet, mint 2012 decemberében, ami betudható az utóbbi évek decemberi enyhe hőmérsékletének. Az ünnepek alatt jött a lehűlés, így nem érintette az összes gázfogyasztót – tette hozzá a társaság, amely 2016 októberétől már csak szabadpiaci fogyasztóit látja el, egyetemes szolgáltatást nem végez. A lakossági kört az országos engedéllyel rendelkező Főgáz veszi át az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. irányítása alatt.

Egy lapunknak nyilatkozó iparági szakértő is megerősítette, hogy a hidegebb napokon ötödével nőhet a hazai gázfogyasztás, de gyorsan vissza is áll a korábbi szintre, ahogy melegszik az idő. Az utóbbi pár év téli hónapjaiban rendre a december a legenyhébb, és január-február az igazán fagyos. A képet tovább árnyalja az, hogy az ünnepek környékén számos üzem, munkahely leáll, ezek pedig jóval nagyobb földgázfogyasztók fajlagosan is, mint egy-egy család.

Idén az energiapiaci szakértők nem érzik annyira veszélyeztetettnek az Ukrajnából érkező hazai gázellátást, mint tavaly, amikor még csak kialakulóban volt az újabb orosz–ukrán krízis. Tavaly, a betárolás idején és jelenleg is jó ütemben érkezik a földgáz hazánkba.

Harminc százalék felett

A magyarországi bruttó villamosenergia-felhasználás 43,75 terawattóra volt 2015-ben, ebből 31,28 százalék volt az import, aránya csaknem megfelelt a 2014. évinek – ismerteti honlapján a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir). A villamosenergia-felhasználás 2,7 százalékkal emelkedett tavaly a tavalyelőtti 42,56 terawattóráról. (MTI)

 

Hirdetés

Kiemelt

Szakértő: a V4-ek lehetnek Németország ellenpólusai

Kiszelly Zoltán politológus szerint Orbán Viktor miniszterelnök a tusványosi beszédében a feltett kérdésekre válaszkísérleteket adott, de továbbgondolnia az embereknek kell.

Poszt-trauma

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

11 éves gyereket fejeztek le az USA támogatottjai

Nem az ISIS tette.

Fel kéne fogni: nem fognak integrálódni!

A liberális sajtónak még nem esett le.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!