2016. július 1., péntek, Tihamér, Annamária napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/otmilliardos-fejlesztes-var-a-balaton-fly-ra-191407/

Ötmilliárdos fejlesztés vár a Balaton Fly-ra

Korszakos jelentőségű fejlesztés előtt áll a Balaton Fly, a következő években ötmilliárd forintból építik újjá a repteret, és négymilliárdért gyorsforgalmi út köti majd össze az M7-essel.

Jelentős összeget, összesen ötmilliárd forintot irányoz elő a 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklusban a hévíz–sármelléki repülőtér fejlesztésére a Balaton térség megújítását célzó csomag – tudtuk meg Papp Gábortól, Hévíz polgármesterétől. Ebből az összegből megújul a repülőtér külső és közvetlen belső része. Közművesítik a területet, meghosszabbítják a kifutópályát, korszerűsítik a repülést segítő technikai berendezéseket is, és fejlesztik a kargóképességeket. A fenti összegen kívül a fejlesztési terv négymilliárdot irányoz elő a Balatonszentgyörgy–Fenékpuszta–Keszthely elkerülőszakasz és az M7-es autópálya közötti szakaszának gyorsforgalmi úttá fejlesztésére.

A közúti kapcsolat révén a légikikötő elérhető lesz Nagykanizsa és Zalaegerszeg termelőüzemei számára, ami fontos beruházásokat hozhat ezeken a településeken. Papp Gábor utalt rá, hogy Zalaegerszegen előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy nagy ipari beruházás előkészítése érdekében.

A balatoni térség fejlesztésére több mint 300 milliárd forint jut, a kormány döntése nyomán nem uniós, hanem hazai költségvetési forrásból. A csomag stratégiai irányai a turisztikai, a közlekedési, a gazdasági és innovációs, valamint a területfejlesztés, továbbá az egészséges Balaton-termékek, a vízminőség, illetve a biztonság és a humánerőforrás-fejlesztések.

A Balaton Fly repülőtérnek jelenleg egy betonozott és egy füves kifutópályája van, illetve rendelkezik egy heliporttal is. A legfontosabb kifutópálya a betonozott, amely 2500 méter hosszú és 60 méter széles. Van éjszakai világítása és műszeres megközelítést segítő berendezése, így rossz látási viszonyok között és éjszaka is használható.

A Hévíz önkormányzatának százszázalékos tulajdonában álló Hévíz-Balaton Airport Kft. üzemeltette a repülőteret 2012 márciusától 2014 októberéig, amikor 700 millió forintért a Széles Gábor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Hungary Kft. 49 százalékos tulajdonrészt vásárolt. A fennmaradó rész, 49 százalék továbbra is a hévízi önkormányzat tulajdonában maradt, míg két százalék Zalavár önkormányzatának tulajdonába került.

Az ötmilliárdos fejlesztési összeg nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy a győri önkormányzat, az Audi és az állam közösen, kétmilliárd forintból fejlesztette a Győr–Pér repülőteret 2014-ben, amely ma már Boeing 737 és Airbuis A320 kategóriájú repülőgépeket is tud fogadni. Az 1450 méter hosszú kifutópálya 780 méterrel nőtt, és a teherbírását is jelentősen emelték. Megújult a repülőtér fényrendszere, valamint üzembe helyezték a műszeres leszállító rendszert, amely nagy arányban megnöveli a repülés biztonságát, és kedvezőtlen időjárási feltételek között is lehetővé teszi a fel- és leszállást.

A sármelléki Hévíz-Balaton Airport utasforgalma csaknem ötödével, 33 ezerre bővült tavaly a 2013-as évhez képest. Az érkezők és indulók nagyobb része, közel 28 ezer ember a charter- és menetrend szerinti járatokat vette igénybe, mintegy ötezer utas pedig a néhány utast szállítani képes kisgépeket.

Hirdetés

Kiemelt

Balog Zoltán az összetartozás fontosságáról beszélt

A miniszter a gyermekeknek azt mondta, számíthatnak a kormányra a felzárkózásban, az iskolában, a munkahelyteremtésben.

Poszt-trauma

Soros a bevándorlási kvóta ellen

A milliárdos a határvédelemre is költene.

Fityisz a politikai elitnek: egy véleményen Orbán és Sarkozy

A brüsszeli vezetőknek ideje lenne elgondolkodni a folytatásról és a demokrácia lényegéről.

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!