2016. augusztus 25., csütörtök, Lajos, Patrícia napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/otbol-negyszer-az-adohivatal-nyer-312100/

Ötből négyszer az adóhivatal nyer

Egyre nehezebb dolga van annak, aki győztesen szeretné elhagyni a tárgyalótermet az adóhivatal ellen indított perben: már néhány éve is a keresetek hetven százalékát megnyerte a hatóság, tavaly viszont száz ügyből átlagosan majdnem nyolcvanban az ügyfél ellen ítélt a bíróság. Az adófizetők a korábbi évekhez hasonlóan 2015-ben is tízmilliárdok miatt perelték be a hivatalt.

Az adófizetők tavaly sem hagyták magukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) szemben. A cégek és a magánszemélyek sok esetben nyújtottak be fellebbezést, bizonyos ügyek pedig a bíróságon kötöttek ki.
Mint azt a NAV-tól megtudtuk, az elmúlt évben összesen tizenötezer jogorvoslati kérelem futott be a hatósági határozatok és végzések miatt. Tavaly öt esetből átlagosan egyben a hatóság másodfokon problémákat talált az elsőfokú eljárás eredménye kapcsán, a döntés megváltoztatására, megsemmisítésére, esetleg új eljárás elrendelésére így nagyjából háromezer ügyben került sor.

Az adófizetők emellett több alkalommal is úgy döntettek, hogy nem elégszenek meg a hivatal határozatával, s panaszukat az igazságszolgáltatás elé terjesztik. Tavaly valamivel több mint 2500 adóügy került a hazai ítélkező fórumok asztalára. Azt nem lehet mondani, hogy az eljárások aprópénzről szóltak volna, a NAV ellen indított perek ugyanis összesen 56 milliárd forint sorsát rendezhetik. A legnagyobb horderejű eljárás egymaga több mint egymilliárd forint kapcsán vette kezdetét, mégpedig egy áfaügyben.

A magánszemélyek legtöbbször a vagyonosodási vizsgálatok eredményeit vitatták – Fotó: Bach Máté

A magánszemélyek legtöbbször a vagyonosodási vizsgálatok eredményeit vitatták – Fotó: Bach Máté

A gazdasági szereplők egyébként is legtöbbször a forgalmi adó miatt fogtak pereskedésbe, a magánszemélyek pedig főként a vagyonosodási vizsgálatok megállapításait vitték a bíróság elé. Ezek mellett sokszor adta jogvita alapját az is, hogy az illeték kiszabásánál a hatóság – az ügyfél szerint – helytelenül állapította meg az ingatlan forgalmi értékét.

Az elmúlt időkben évente rendre 2500 bírósági procedúra indult meg, a pereskedési kedv tehát nemigen lanyhul. Annak ellenére sem, hogy az adóhivatal az ügyek egyre nagyobb hányadát nyeri meg. Korábban az esetek nagyjából hetven százalékában hagyták el a tárgyalótermet győztesen a NAV képviselői, a múlt évben az arány már 78 százalék fölé szökött, azaz a tavaly lezárult ügyek túlnyomó többségében a hivatal érveit fogadta el az ítélkező fórum.

A bírósági eljárások kapcsán a NAV-nál rámutattak: évről évre átlagosan nagyjából hárommillió döntést hoz meg a hatóság, ezek mindössze 0,1 százaléka kerül az igazságszolgáltatás elé. Ám az összérték alapján feltehető, hogy főként a nagyobb ügyek járják meg a bírósági tárgyalókat. Kérdés, mit hoz a jövő. Az adózók jogorvoslati beadványainak alapos és szakszerű átvizsgálását ugyanis az év eleje óta új szervezeti egység, a fellebbviteli igazgatóság végzi el. Korábban ezt a teendőt – a már megszüntetett – regionális adó- és vámfőigazgatóságok látták el.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Története során először főtáblás a Rosztov a BL-ben

A szerda esti selejtező-visszavágók végeztével véglegessé vált a labdarúgó Bajnokok-ligája 2016-17-es kiírása csoportkörének mezőnye.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!