2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/orban-viktor-bizalom-termeszete-hogy-pillanatok-alatt-elvesztheto-2335732/

Orbán Viktor: lehangoló a nagy, gazdag cégek kisszerűsége

MTI
Az európai gazdaság az egymás iránti bizalmon nyugszik, ez a kötőanyaga – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a pozsonyi várban, ahol európai uniós (EU-s) találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.
  • Közép-Európában a korábbi kommunista elnyomás érzékennyé tette az emberek szabadság- és igazságérzetét
  • Ezért reagáltunk egységesen és érzékenyen a kettős termékminőség témájára
  • A polcról levett termék valóban az legyen, mint aminek látszik
  • A gazdagság és a nagyvonalúság nem feltétlenül jár együtt
  • A kettős mérce gyakorlata nem elfogadható

Az Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek című rendezvényen a magyar miniszterelnök nyitóbeszédében azt mondta, a bizalom természete, hogy hosszú, kitartó, kemény munkával lehet megszerezni, ugyanakkor pillanatok alatt el lehet veszíteni.

Ez különösen igaz Közép-Európában, ahol a korábbi kommunista elnyomás érzékennyé tette az emberek szabadság- és igazságérzetét – hangoztatta, megjegyezve: sok ügy,

ami a kommunizmustól mentes térségekben egyszerű, napi, pragmatikus ügynek tűnik, „a mi világunkban” közvetlenül az igazságérzethez kapcsolódik.

Ezért reagált Közép-Európa egységesen és érzékenyen a kettős termékminőség témájára – mondta Orbán Viktor.

Szavai szerint az itt élő emberek nemcsak azt gondolják, hogy a pénztárcájukon esik csorba, hanem azt, hogy az igazságérzetükön is.

Azt szeretnék, hogy a polcról levett termék valóban az legyen, mint aminek látszik, valóban a címkén feltüntetett országból származzon, és biztosak lehessenek abban, hogy az árucikk ugyanolyan minőségű, mint ha bármely más európai országban vásárolták volna – mondta a kormányfő.

Fotó: MTI

Pozsonyban Orbán Viktor Robert Ficóval is találkozott

A nagy, nemzetközi cégek átverik a fogyasztókat

Lehangoló az a kisszerűség, amellyel a nagy, nemzetközi cégek átverik a közép-európai fogyasztókat – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy

a gazdagság és a nagyvonalúság nem feltétlenül jár együtt, hiszen Európa leggazdagabb cégei tévesztik meg a fogyasztókat.

A Magyarországon tavasszal végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az élelmiszeripari termékek minősége hetven százalékban eltért a nyugaton forgalmazott „verziók” minőségétől, a szezonális termékek egyharmadánál mutatták ki a kettős minőséget – tette hozzá.

SCHENGENT MEG KELL VÉDENI

Az egyeztetést követő pozsonyi sajtótájékoztatón Orbán Viktor a schengeni megállapodás megvédésére, betartására szólította fel az Európai Unió intézményeit. Néhány éve az európai külső határok zárva voltak, a belsők pedig nyitva, ma lassan fordítva van ez – emlékeztetett a kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy az ügy nem speciálisan csak magyar vagy közép-európai, Jean-Claude Juncker ezért hozta szóba az EU helyzetéről szóló beszédében.

Orbán Viktor üdvözölte az Európai Bizottság (EB) elnökének gondolatát, amely szerint nem lehetnek másodrendű fogyasztók Európában.

„Az irány jó, a szavak tetszenek, most tetteket várunk” – hangsúlyozta a kormányfő.

elfogadhatatlan a kettős mérce gyakorlata

Orbán Viktor aláhúzta, Magyarország csatlakozik Szlovákiához és Csehországhoz, amikor leszögezi, hogy a kettős mérce gyakorlata nem elfogadható.

Szavai szerint a közép-európaiak gyanakvóbbak, mint a nyugat-európaiak, kis jelekből is nagy dolgokat szoktak kiolvasni. Az ember úgy érzi, a kettős mérce tulajdonképpen nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése. És ha kétsebességes Európa van, „mi, közép-európaiak biztosan rosszul fogunk járni”.

Fotó: MTI

Orbán Viktort elkísérte Pozsonyba Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter és Gottfried Péter, a kormányfõ európai és külgazdasági fõtanácsadója is

Elmondta, van egy sajátos oka is a közép-európai érzékenységnek. Ezekben az országokban nagy hagyománya van a földművelésnek és az élelmiszeriparnak, azonban az elmúlt harminc évben kétszer is komoly piaci sokk érte a régiót. Először 1990-ben, a tervgazdaság összeomlását követően, amikor bekapcsolódott a világkereskedelembe, majd később akkor, amikor belépett az EU-ba – fejtette ki.

Hozzátette, mindkét esemény piacnyitással járt, a jó minőségű élelmiszereket előállító közép-európai országoknak kényszerűen tőke nélkül kellett versenyezniük a nagy, nemzetközi cégekkel, így nem csoda, ha sok esetben alulmaradtak. Most az emberek úgy érzik, hogy képesek lennének jobb minőségű termékeket előállítani, mint amilyeneket a boltokban kapnak – vélekedett a magyar kormányfő. Ebben van egy történelmi igazságtalanságérzés – jegyezte meg.

Orbán Viktor közölte,

ezért joggal képviselik a közép-európaiak azt az álláspontot, hogy ugyanolyan élelmiszereket kapjanak, mint a nyugat-európaiak.

Felidézte, hogy a visegrádi négyek már korábban elfogadtak Budapesten egy állásfoglalást, amelyben haladéktalan jogi megoldásokat kértek az EB-től. Magyarország a jövőben is támogatja majd a kettős termékminőség felszámolását – szögezte le Orbán Viktor, aki megköszönte a szlovák és a cseh miniszterelnöknek, hogy a visegrádi országok élére állt a küzdelemben.

Fotó: MTI

Felszámolnák a kettős élelmiszerminőséget a visegrádiak

A magyar kormányfő sok sikert kívánt Ausztriának és Csehországnak a soron következő parlamenti választásaikhoz.

meg kell tenni a szükséges lépéseket a probléma megoldására

A találkozóra Orbán Viktor magyar, Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök mellett a többi uniós tagállam kormányszintű képviseletét, Vera Jourová cseh politikust, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért is felelős biztosát, az Európai Parlament mezőgazdaságért és belső piacért felelős képviselőit, valamint néhány fogyasztóvédelmi egyesület képviselőjét is meghívták. Egy előzetes közleményben azt írták, a rendezvényen lehetőség nyílik megoldásokat keresve megvitatni azt a gyakorlatot, hogy két csoportra osztják a fogyasztókat. Fontos, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a probléma megoldására – fűzték hozzá. A kettős élelmiszer-minőségre – egyes multinacionális vállalatok ugyanazon márkanév alatt alacsonyabb minőségű termékeket értékesítenek a közép- és kelet-európai piacokon, mint Nyugat-Európában – az év elején hívták fel a figyelmet a visegrádi négyek kormányfői, akik csalásnak, veszélyes politikai üzenetnek nyilvánították a gyakorlatot, és a helyzet sürgős kivizsgálására szólították fel az EU illetékes szerveit. A magyarok mellett a csehek, a szlovákok, a szlovének, a horvátok, a románok, a bolgárok és a görögök szerint is elfogadhatatlan, hogy csaknem százmillió európai állampolgár juthat silányabb termékekhez, mert a nagy gyártók kettős mércét alkalmaznak.

 

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!