2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/omek-megnyitottak-legnagyobb-magyarorszagi-agrar-szakkiallitast-2240926/

OMÉK: megnyitották a legnagyobb magyarországi agrár-szakkiállítást

Európai sikerágazat lehet a magyar mezőgazdaság – fogalmazott Kövér László az OMÉK szerdai megnyitóján. A házelnök szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy az ágazat a mainál is jobban kihasználja az egészséges és minőségi élelmiszer-termelésben rejlő lehetőségeket. A gazdaünnepre minden korábbinál több, közel ezer kiállító érkezett, ahogyan a látogatók száma is rekordot dönthet a következő napokban.

A mintegy kétszázezer magyar gazda értékteremtő munkájának köszönhetően vált az agrárium a nemzetgazdaság húzóágazatává – jelentette ki az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitóján Kövér László. Az Országgyűlés elnöke elmondta, az elmúlt hat évben nemcsak a növénytermesztés, hanem az állattenyésztés és az agrárexport is növekedési pályára állt, az ágazat értékteremtő képessége folyó áron 55,3 százalékkal nőtt.

A statisztika azt mutatja – hívta fel a figyelmet –, hogy a magyar állam sem volt rest az utóbbi években. Míg a 2007–2013 közötti támogatási ciklusban 10,4 milliárd euró állt az ágazat rendelkezésére, a mostani, 2020-ig tartó időszakban 12,3 milliárd forint támogatást fizethetnek ki a termelőknek. – Az elmúlt hat évben kiderült: ha a termelők és a kormány elvégzi a tőlük elvárható munkát, a külső tényezők ellenére sem maradnak el az eredmények – emelte ki. Az elért sikerek ellenére azonban nem érdemes hátradőlni, számos kiaknázatlan lehetőség van még az ágazatban. – A természeti feltételek, a gazdálkodók tudása és munkája, valamint a kormányzati szándék is adott ahhoz, hogy a mezőgazdaság európai sikertörténet legyen – fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

Fotó: Fotó: Teknős Miklós

A házelnök szerint húzóágazattá vált az agrárium

A kiállítással kapcsolatban jelezte: az idén kiemelt figyelmet kapnak a határon túli gazdálkodók. Mivel a külhoni magyarság mintegy hetven százaléka a mezőgazdaságból él, az Országgyűlés elnöke szerint az erős agrárium a Kárpát-medencei magyar közösségek megmaradásának záloga is.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a megnyitón elmondta: 2010-ben a nemzeti ügyek kormánya a mezőgazdaság talpra állítását tűzte ki célul, azóta a termelők lelki és anyagi megbecsültségét is növelték. Míg korábban demonstrálni kellett azért, hogy a gazdák az őket megillető támogatást élvezzék, ma már a munkájukat elismerve tudnak boldogulni. A miniszter szerint a célok változatlanok: hagyományos, egészséges, GMO-mentes, minőségi termékeket kell előállítani, ezt keresik ugyanis a hazai vásárlók és a külföldi partnereink is.

Gazdaünnep hagyományosan

Az agrárkormányzat hosszú szünet után 2011-ben ismét megrendezte az ­OMÉK-ot, azóta pedig minden második évben gazdaünnepet tartanak a fővárosban. A 78. kiállítás partnerországa Japán, a távol-keleti delegációval állategészségügyi kérdésekről, valamint a kereskedelmi kapcsolatok élénkítéséről is tárgyalt tegnap a magyar tárcavezető. A kiállítás keretében a visegrádi országok találkozójára is sor kerül. Az idén minden eddiginél több látogatóra számítanak a szervezők, a több tízezer négyzetméteres vásáron összesen 988 kiállító mutatkozik be, közülük 122 az országhatárokon túlról érkezett. A hagyományokhoz híven a megnyitón idén is átadták az OMÉK-díjakat. A miniszteri elismerést számos kategóriában kistermelők, közepes és nagyvállalatok, szövetkezetek, valamint az agrárkutatások terén működő szervezetek vehették át.

 

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!