2016. augusztus 27., szombat, Gáspár napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/olcsobb-baromfihust-hozott-az-arverseny-388939/

Olcsóbb baromfihúst hozott az árverseny

Lépéskényszerbe kerültek az ágazat termelői
A sertéshúshoz hasonlóan a baromfi ára is csökkent a boltokban az év elején, itt azonban nem az alacsonyabb forgalmi adó, hanem a csökkenő kereslet áll az áresés hátterében – tudta meg a Magyar Idők. A baromfitartók szerint a lépéssel 15-ről 10 százalékra sikerült mérsékelni a fogyasztás visszaesését.

Jelentősen csökkent a csirkehús ára az év első öt hetében: az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint az egész csirke feldolgozói ára hat százalékkal, a csirkecombé 11 százalékkal volt alacsonyabb január végén, mint egy évvel korábban. A csirkemell ugyanebben az időszakban két százalékkal lett olcsóbb. Bárány László, a Baromfi Terméktanácson belül működő Magyar Broilerszövetség elnöke szerint az áresés a januártól öt százalékra csökkentett sertésáfa közvetett hatásának tudható be. Lapunknak elmondta: az alacsony forgalmi adónak köszönhetően olyan versenyelőnyre tett szert a sertéshús, amit csak az árak csökkentésével tudtak kompenzálni a baromfitartók. – Nem akartuk, hogy a baromfihúsok fele a raktárban kössön ki, ezért engedni kellett a kereskedői és a piaci nyomásnak. Olyan szintre kellett vinni a baromfi átadási árát, amelyen versenyben tudunk maradni a fogyasztók kegyeiért – tette hozzá.

Az előzetes számítások szerint a kezdeti 15 százalékos forgalomcsökkenést az alacsonyabb áraknak köszönhetően sikerült 10 százalékra szorítani. Ennek az árát azonban a feldolgozószektor és a termelők fizetik meg. A negatív árverseny miatt ugyanis a feldolgozók 20 forinttal csökkentették az élő csirke kilónkénti átvételi árát. Ha ez tartós marad – márpedig vélhetően a sertés fogyasztói ára nem fog emelkedni a boltokban –, hosszú ideig alacsony baromfihúsárra kell berendezkedni. – Ezt az árat azonban a fogyasztó nem az alacsonyabb áfának köszönhetően kapja meg, hanem a feldolgozók és a termelők kárára – jegyezte meg Bárány László. A szakember szerint ugyanakkor mindez azzal járhat, hogy középtávon egyre több termelő húzza le a rolót, és zárja be a gazdaságát. A leginkább veszélyeztetettek a pulyka- és a csirkehizlalók; az egy főre jutó évi 30-32 kilós hazai baromfifogyasztás jelentős részét, mintegy 25-26 kilót ez a két húsféle teszi ki.

Sikerült lassítani a baromfihús fogyasztásának visszaesését

Bárány László szerint az így meggyengült hazai piacra komoly veszélyt jelenthet az importnyomás. – Ha a visszaeső termelés miatt hiány alakul ki a belső piacon, a szlovák, a lengyel és a holland csirke pillanatok alatt eláraszthatja a boltokat – jelezte. A nyomott ár ez esetben is biztosított, a pecsenyecomb már ma is 240 forintért kerül a kereskedőkhöz, ami az élő csirke átadási áránál is alacsonyabb. A helyzetet nyilván enyhítené, ha a kormány a baromfi esetében is élne az áfacsökkentés lehetőségével, az intézkedésre azonban rövid időn belül a termelők sem számítanak. – Fontos lenne, hogy ismét egészséges verseny alakuljon ki a két termékcsoport között, a vásárlók pedig megérdemelnék, hogy ötödével olcsóbban jussanak hozzá a csirkehúshoz – hangsúlyozta. A hosszú távú megoldást azonban nem az áfacsökkentésben, hanem a fejlesztésekben látja a szakember. Olyan fejlesztési és támogatási politikát kellene kidolgozni a baromfiágazat számára, hogy képes legyen többlettermelését az exportpiacok felé irányítani.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

LugasA nyúlon túl

Jimi Hendrix nyert, majd a célban összeesett. Ez volt az első versenysérülés a Kincsem Parkban. Előfordul, hogy a világ második leggyorsabb állata, az angol agár is félrelép.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!