2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/oktoberben-magyar-epitoipari-erte-el-legnagyobb-eves-novekedest-az-eu-ban-2595820/

Októberben a magyar építőipari érte el a legnagyobb éves növekedést az EU-ban

MTI
A várakozásokkal ellentétben csökkent októberben az euróövezet építőiparának teljesítménye az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden kiadott kimutatása szerint, ugyanakkor a magyar építőipar havi bázison a második legnagyobb, éves összevetésben a legnagyobb teljesítménynövekedést érte el az uniós tagok közül.

Októberben az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye az euróövezet 19 tagállamában és 0,7 százalékkal csökkent az Európai Unió 29 tagállamában az Eurostat első becslése szerint.

Az egy évvel korábbival összevetve mindkét országcsoportban 2,0 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye októberben.

Elemzők a csökkenés helyett 0,1 százalékos havi növekedést vártak októberben az euróövezetben, illetve a tényleges 2,0 százaléknál kisebb, 1,1 százalékos éves növekedést.

Havi összevetésben a legnagyobb csökkenést Svédországban regisztrálták októberben, 2,1 százalékosat. Az Egyesült Királyságban 1,6 százalék, Németországban és Romániában pedig 1,3 százalék volt az építőipar teljesítményének a csökkenése havi bázison októberben.

A legnagyobb havi teljesítménynövekedés Szlovéniában volt, 8,5 százalékos, illetve Magyarországon 5,9 százalékos és Szlovákiában 5,7 százalékos.

Éves összevetésben Magyarországon nőtt az építőipar teljesítménye októberben a legnagyobb mértékben, 38,1 százalékkal. Szlovéniában 29,5 százalék, Lengyelországban 18,0 százalék volt az éves növekedés.

Romániában 14,3 százalékkal, Spanyolországban 1,2 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye októberben az egy évvel korábbihoz képest.

Az előző hónapban, szeptemberben 0,1 százalék volt a teljesítmény havi növekedése az euróövezetben, míg az EU-ban 0,2 százalékos volt a csökkenés. Éves összevetésben szeptemberben az euróövezet építőiparának teljesítménye 3,5 százalékkal nőtt, az EU-ban pedig 2,9 százalék volt a növekedés.

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!