2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/oktoberben-felgyorsult-az-epitoipari-termeles-2581417/

Varga Mihály: húzóágazat maradhat az építőipar jövőre is

MTI
Az építőipar a következő évben is várhatóan a gazdasági növekedés egyik húzóágazata marad – kommentálta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legújabb statisztikai adatokat pénteken reggel az M1 aktuális csatornán. Októberben az építőipari termelés 38,1 százalékkal nőtt éves szinten, ami az idei év legnagyobb ütemű bővülése.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölte: októberben az építőipari termelés 38,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Varga Mihály szerint a kedvező számok mögött az húzódik meg, hogy az építőipari vállalkozások mind a magyar, mind az uniós forrásokból megrendelésekhez jutottak. A megrendelések állománya száz százalék feletti növekedést mutat – tette hozzá.

A tavalyi év végihez képest eddig másfél-kétszer annyi lakásépítési engedélyt adtak ki – mutatott rá a miniszter, aki arra is kitért, hogy idén tízezer lakás épülhet meg, miközben jövőre elérhetőnek tűnik a 14-15 ezres szám is.

Ötvenezerrel többen dolgoznak az építőiparban most az egy évvel korábbihoz képest, azonban az ágazatban néhány területen jelentős a munkaerőhiány – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

 

Fotó: Teknős Miklós

Felpörgött az építőipari termelés

Idei leggyorsabb ütemű bővülését produkálta a szektor, amely éves szinten 38,1 százalékkal, havi szinten 6 százalékkal nőtt. Az év első tíz hónapjában 28,4 százalékkal volt magasabb a kibocsátás. Az épületek építésének volumene 27,3, az egyéb építményeké, amely főleg uniós infrastrukturális beruházásokat takarja, 51,7 százalékkal nőtt. Az épületek építésében az ipari épületek mellett a lakóépületek, iroda és oktatási épületek építése is szerepet játszott, az egyéb építményeknél pedig a gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák táplálták a növekedést.

A növekedés folytatását jelzi a növekvő rendelési állomány. Az októberben megkötött új szerződések volumene 15,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbiakhoz képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 42,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 2,5 százalékkal nőtt. Az épületek közül elsősorban lakóépületekre, kisebb mértékben az ipari épületekre, oktatási és szálloda épületekre kötöttek új szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya október végén 113,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 39,3, az egyéb építményeké 156,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

 

Kiemelt

A magyar kultúra napjaBalázs Péter kapta az idei Bessenyei-díjat

Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester adták át a Kossuth-díjas színész-rendezőnek.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!