2017. december 18., hétfő, Auguszta napja
Életmód, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/november-esszenciai-forralt-bor-es-marton-nap-2426491/

A november esszenciái: forralt bor és Márton-nap

Tévhit, hogy a gyengébb minőségű ital jó alapanyagnak számít
Szent András havának beköszöntével az idő egyre hidegebbre fordul, és a napok is rövidebbek az óraátállítás miatt. A sötét és a hideg ellenére sem szabad azonban jókedvünket vesztenünk, hiszen a tél előtti utolsó hónap rengeteg lehetőséget tartogat. A közelgő Márton-nap alkalmából sok helyen lehet majd libából készült finomságokat fogyasztani. A hamarosan kezdődő karácsonyi vásárok pultjain pedig kapható lesz sokak kedvenc itala, a forralt bor is.

Most szombaton ünnepeljük Márton napját, amelyhez rengeteg népszokás kapcsolódik. Érdekesség, hogy a kilencvenes, valamint a kétezres években is kedvelt névnek számított a szülők körében, számos fiúgyermek kapta keresztnevéül a Mártont.

A Márton-napi szokások története közismert. A legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált meg elbújni, nehogy megtalálják, ám a libák gágogása elárulta rejtekhelyét. November 11. azonban nem csak emiatt különleges. A régiek ezt a napot tartották a mezőgazdasági munkák befejezésének. A világ számos helyén ünneplik Szent Mártont, többek között Németországban, Dániában, valamint Észtországban is.

De nem is kell ilyen messzire mennünk, hiszen hazánkban is számos rendezvényen és ünnepségen vehetünk részt ezen a hétvégén mind a fővárosban, mind vidéken.

Budapesten például már hatodik alkalommal tartják meg a Márton-napi libafesztivált, amelynek idén Óbuda ad otthont. A gasztronómiai különlegességekre vágyóknak lehetőségük lesz megkóstolni a hazai termelők legfinomabb borait és pálinkáit. Ezenfelül az egyre nagyobb teret hódító kézműves sörökből is nagy kínálat várja a kilátogatókat. A szervezők a gyermekekre is gondoltak, lesznek kézműves-foglalkozások, és az ünnep jelképévé váló libákat is meg lehet majd simogatni.

A kulináris élvezeteknek nem szab határt a főváros. Országszerte számos helyen lesznek programok – ezek főszereplői a libák, többféle módon elkészítve. A Hajdúságban például két helyszínen is várják a libahúsra éhes embereket. Debrecen Eger városával közösen a cívisváros Kossuth terén szervez ünnepséget. Az egri pincészet borai mellett a debreceni látványkonyhák fogásait is ki lehet próbálni. Hajdúszoboszlón zenés programokkal várják a vendégeket a libalakoma mellett.

A késő őszi, téli időjárás közeledtével beköszönt a forralt bor szezonja is. Ezt a klasszikusan télinek számító forró italt ma már minden ünnepi vásárban meg lehet kóstolni, de otthon is könnyen elkészíthető.

– Óvakodni kell azonban attól, hogy rossz minőségű alapanyagból készítsünk forralt bort, ami azonban nem jelenti azt, hogy prémium kategóriás nedűt kell vásárolnunk – hívta fel a figyelmet Frittmann Anita, a Frittmann Pincészet munkatársa. A szakember lapunk megkeresésére kifejtette: a testes, robusztus, karcosabb vörösborokat ajánlja a klasszikus forralt bor elkészítéséhez, hiszen fehér borból jóval ritkábban készítik el a karácsonyi vásárok közkedvelt italát. – A legfontosabb azonban az, hogy a nevével ellentétben ne forraljuk fel a bort teljesen, mert akkor elveszíti az alkoholtartalmát – hangsúlyozta.

Lázár Attila, a forralt borokat és sült gesztenyéket árusító Mizu Maroni munkatársa szavai szerint a forralt borok klasszikus ízesítőjeként tartják számon a fahéjat, a csillagánizst és a szegfűszeget, de a forralt bor készítését feldobhatjuk egy gyümölcsággyal is. Az üzletember elmondta, a forgalom nagyban függ az időjárástól is. – A túl enyhe idő, valamint a súlyos mínuszok sem kedveznek a forralt borok árusításának, hiszen ha meleg van vagy túl hideg az idő, az emberek nem állnak meg borozgatni. Kérdésünkre Lázár Attila hozzátette, a forralt bor általában népszerűbb, mint a puncs, az igazi vásári hangulatot pedig a forralt bor mellé egy kevés sült gesztenye fogyasztása adja meg igazán.

Kiemelt

Nyugodj békében, Csontos János!

A gyászoló család, a rokonok, az ismerősök és a Magyar Idők szerkesztőségének munkatársai vettek szombaton végső búcsút Csontos Jánostól.

Poszt-trauma

Erős pofonba szaladtak bele a ballibek

Indul a bakterház.

Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Luca-napi félhomály az ország leggazdagabb településén.

Ági néni, Ildi néni! Etye, petye, lepetye

Huncutkodás a Lukács-tanítványtól.

Nem fogják elhinni, ki veheti át Havas Henrik műsorát

Hajrá MSZP?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!