2017. október 24., kedd, Salamon napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/novelik-az-allattartoknak-szolo-tamogatast-2327419/

Növelik az állattartóknak szóló támogatást

A tervezettnél is több szarvasmarhatelep újulhat meg a következő hónapokban. A Miniszterelnökség közel tízmilliárd forinttal emelte meg az erre a célra elkölthető keretet.

Jó hírt kaptak a napokban az állattartók, a Miniszterelnökség jelentősen megemelte a szarvasmarhatelepek korszerűsítésére szánt uniós forrás keretét. A Vidékfejlesztési program irányítóhatósági feladatait ellátó tárca közleménye szerint megszületett a döntés az említett pályázatokról. Mivel az eredeti, húszmilliárd forintos keretet jelentősen túligényelték a gazdálkodók, így a Miniszterelnökség az eredetileg erre a célra elkülönített összeget közel tízmilliárd forinttal toldotta meg.

Az ehhez szükséges többletforrást a más pályázatokon megmaradt összegek átcsoportosításával biztosította a tárca. A döntésnek köszönhetően a közeljövőben 552 szarvasmarhatelep újulhat meg, mintegy 29,6 milliárd forintos európai uniós támogatást felhasználva. A nyertes pályázók kérelmei az ügyfélkapujukon hamarosan a jóváhagyott státusba kerülnek, a támogatói okiratokat elektronikus úton kapják meg a nyertesek.

Az állattartó telepek korszerűsítését célzó fejlesztésekre a Vidékfejlesztési program keretében eredetileg hetvenmilliárd forintot különített el a szaktárca. A pályázatok elbírálása folyamatos, a szarvasmarha mellett eddig a sertéstartóknak szánt források elosztásáról döntött az irányító hatóság. A Miniszterelnökség itt is megemelte a keretet, a tervezett húszmilliárd forint helyett közel húszonötmilliárd forintot ítéltek oda a nyertes gazdálkodóknak. A következő hónapokban így összességében 181 sertéstartó telep korszerűsítését végezhetik el uniós forrás felhasználásával az állattartók.

Úgy tudjuk, még ebben a hónapban eredményt hirdetnek a baromfi-, a juh- és kecske-, valamint a többi állattenyésztési pályázatban is. Mivel ezen felhívások is nagyon népszerűnek bizonyultak, elképzelhető, hogy a tervezettnél itt is nagyobb összeget ítél majd oda a tárca.

Szintén az állattartóknak kedvezett az a közelmúltbeli módosítás, amely enyhíti a foglalkoztatotti létszámra vonatkozó elvárásokat. Az új feltételek szerint a pályázatban vállalt létszámot csak a beruházás megvalósulását követően kell teljesíteniük a gazdálkodóknak.

Hirdetés

Kiemelt

Ünnep, idézőjel nélkül

Olyan nap volt ez a mostani október 23-a, amilyennek lennie kellett. Benne volt minden, ami tükrözi, visszaadja a mai helyzetet.

Poszt-trauma

Nagy Bandó András gyűlöletbeszéde

A Soros-kommandó szövegét Jóistennel mondatja ki.

Imre, te mit tennél?

Ez nem egy koncert, itt nincs esőnap, október 23. ma van.

Visszanyal a fagyi

A fake news és a baloldal.

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!