Az élelmiszerek áfacsökkentésében a költségvetés lehetőségeinek, teherbíró képességének függvényében lehet előrehaladni – közölte tegnap Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Bár sajtótájékoztatóján konkrét termékkört nem említett, annyit elárult: ha csak rajta múlna a következő áfacsökkentés, az a tartós tejekre vonatkozna.
Elmondta: ha az Országgyűlés június közepén jóváhagyja a jövő évi költségvetés tervezetét, akkor 2018-tól a hal is bekerül a kedvezményes, 5 százalékos áfakörbe. Egyebek mellett az emberi fogyasztásra alkalmas élő halra, illetve az ikrára, haltejre, halmájra és egyéb belsőségekre is vonatkozik majd az alacsony adókulcs. Az államtitkár szerint a hal áfájának mérséklése változatlan fogyasztás mellett mintegy 4-5 milliárd forint kiesést okozhat a költségvetésnek. A fogyasztás azonban várhatóan emelkedik majd, ez pedig mérsékli majd a költségvetésből hiányzó összeget.
Emlékeztetett arra, hogy a piaci tisztulást és a növekvő fogyasztást eredményező adócsökkentések első állomása az élő és félsertések áfájának 2014-es mérséklése volt. Ezt követte 2015-ben a szarvasmarha és a juh köztes termékeinek áfája, majd 2016. január elsejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús általános forgalmi adója is. A folyamat az idén sem állt meg, január 1-jétől pedig a friss tej, a baromfihús és a tojás áfája mérséklődött 5 százalékra.