2017. szeptember 26., kedd, Jusztina napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/nem-torolnek-multik-miatt-kotelezo-tagsagot-2205538/

Nem törölnék a multik miatt a kötelező tagságot

A 19 megyében összesen 1480 küldöttjelöltet indít a novemberi kamarai választásokon a 17 szakmai szervezettel szövetséget kötött Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) – jelentette be tegnap Jakab István, a szervezet elnöke, az Országgyűlés alelnöke. A cél az volt, hogy valamennyi agrár-élelmiszeripari ágazat és a kereskedelem képviselete biztosított legyen, ezért a listán a szövetségesek képviselői a jelöltek több mint negyven százalékát teszik ki. Kamarai elnöknek Győrffy Balázst, a Magosz alelnökét, a köztestület jelenlegi vezetőjét jelölték.

A kihívó szervezet, vagyis a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ) kilenc megyében tudott listát állítani, ugyanakkor a nagygazdaságokat képviselő szervezet köreiből többen a Magosz színei­ben indulnak. Jakab István szerint az előző választási ciklushoz hasonlóan ez alkalommal sem listázták a jelölteket, a Magosz és szövetségesei által vezetett köztestület a MOSZ-tagok érdekeit is képviseli, ez a következő ciklusban sem változik.

Megvalósult az agrárbéke, a Magosz tovább ápolná a partneri kapcsolatokat

Fotó: Havran Zoltán

Megvalósult az agrárbéke, a Magosz tovább ápolná a partneri kapcsolatokat

Jelezte, hogy a két jelölőszervezet jövőképe merőben eltér egymástól. – A MOSZ a kötelező kamarai tagság eltörlésével kampányol. Súlyos hiba lenne, ha néhány multicég érdekében szétvernék azt a kamarai hálózatot, amely az ágazat valamennyi szereplőjét segíteni tudja – emelte ki. Mint mondta, csak úgy lesz versenyképes az agrárbiznisz, ha az ágazatok közötti párbeszéd biztosított. Ehhez is szükség van a kötelező tagságra, ahogyan a 650 fős falugazdász- hálózatot sem lehetne fenntartani e nélkül.

Győrffy Balázs jelezte: az egyik legnagyobb eredmény, hogy az előző választási ciklusban 11 szakmai érdekképviselettel kötött partnerség nyomán megszületett az agrárbéke, a feldolgozók és a termelők között partnerség alakult ki. Az ágazat előtt álló számos kihívás közül a generációváltást, az öröklés kérdését, a termelői együttműködést, a vízgazdálkodást és az áfacsökkentést emelte ki.

Hirdetés

Kiemelt

Jelentős forráshoz jutott a környezetbarát közlekedés

Összesen 22,4 milliárd euró jut brüsszeli forrásból az alternatív üzemanyagok terjesztésére, így minden korábbinál nagyobb támogatást kap a tiszta közlekedés.

Poszt-trauma

Rákay Philip KO-t mért a HVG-re

Nekik tömény gyűlölet az igazság.

Szanyi belegabalyodott a kerítésbe

Talán egyszer majd Szanyi-kórnak nevezik el a jelenséget.

Jobbikos elszólás: Simicska az egész ellenzéket segíti

„Helyes törekvés”.

Baljós árnyak jelentek meg Lendvai Ildikón

Az idő vasfoga nem kegyelmezett.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!