2017. november 22., szerda, Cecília napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/nem-hoz-uj-gyarat-cukorkvota-eltorlese-magyarorszagon-2279050/

Nem hoz új gyárat a cukorkvóta eltörlése Magyarországon

MTI
Bár szeptember 30-án megszűnik az Európai Unió cukorrendtartása, és a termelési kvótákat is eltörlik, szakértők szerint ez egyelőre nem hoz drasztikus változásokat a szektorban. Magyarországon csak egy gyár, a Magyar Cukor Zrt. kaposvári üzeme működik, és piaci alapon szinte kizárt, hogy újabb épüljön – noha a rendszerváltáskor még 12 üzemelt – írta a Világgazdaság pénteken.

A cukorrépatermő területeket csak jelentős támogatásokkal lehet fenntartani, és a 2020 után változó agrártámogatási rendszer körülményei között az lesz a kérdés, hogy milyen módon lehet biztosítani a gyárnak a hazai alapanyagot. Várhatóan az uniós fogyasztói piacon sem lesz nagyobb változás, mert bár az ömlesztve érkező nádcukornak lehet némi ármérséklő hatása, az nem várható, hogy kiváltsa a répacukrot – írta a lap.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint egy új cukorgyár építése 1,5 millió tonnás kapacitással legalább 120 milliárd forintos beruházást és 25-30 ezer hektár cukorrépa-területet jelentene.

Hirdetés

Kiemelt

Kövér László: a jövő évi választás az európai politikára is hatással lesz

Jelenleg egy olyan átalakítás zajlik Európában, ahol az államok, a nemzeti kultúrák eltörlése, valamint egy identitás nélküli tömeg kialakítása a vél – mondta Kövér László.

Poszt-trauma

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Nemcsak trollkodik, manipulál is a Momentum

Az új SZDSZ és a kocsmai stílus.

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!