2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/nem-esett-vissza-tojaspiac-2205088/

Nem esett vissza a tojáspiac

Körültekintőbben válogatnak a kínálatból a magyarok, keresik a hazai árut
Nem okozott pánikot a hazai piacon a tiltott rovarölő szerrel szennyezett tojások ügye. A hatóság időben lépett, így a vásárlói bizalom sem csorbult. A Magyar Időknek nyilatkozó kereskedők szerint a forgalom az utóbbi hetekben sem csökkent, a vásárlók zöme ugyanakkor jóval tudatosabban teszi a kosarába a termékeket.

Bár az elmúlt hetekben nemcsak külföldi, hanem magyar tojásokban is talált tiltott rovarölő szert a hatóság, úgy tűnik, a magyar vásárlók bizalma továbbra is rendületlen.

A Magyar Időknek nyilatkozó áruházláncok tapasztalatai azt mutatják, hogy az európai uniós tojásbotrány ellenére nem kerül kevesebb tojás a magyarok kosarába.
Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szerint a magyar hatóság megfelelő gyorsasággal lépett fel az európai rovarölőszer-szennyezési ügyben, így a vásárlói bizalom sem sérült.

A CBA boltjaiban ezért nem tapasztaltak visszaesést a forgalomban a tojásbotrány kirobbanását követően. Ugyanakkor az elmúlt hetekben láthatóan javult a vásárlói tudatosság, egyre többen nézik meg, hogy mit tesznek a kosarukba.

– A vásárlók a megszokottnál gyakrabban fordulnak kérdéseikkel a kollégáinkhoz, a legtöbbször a termék eredetét szeretnék megtudni – emelte ki. A franchise-hálózat egyes boltjaiban külön tájékoztató táblák segítik a tojásokon található jelölések értelmezését. Így a fogyasztók könnyen megbizonyosodhatnak arról, hogy az adott termék hazai termelőtől származik-e.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Spar Magyarország sajtóosztálya is. Megkeresésünkre jelezték: a korábban megszokottnál többen nézik meg a tojásokon található jelölést, az értelmezéssel kapcsolatban pedig elvétve kérnek segítséget az áruházlánc alkalmazottaitól. Bizonytalanság nincs a fogyasztók körében, a forgalomban nem volt változás az elmúlt időszakban.

Ugyanakkor jelezték: a tojást továbbra is folyamatos ellenőrzés mellett veszik át, a termékek nyomon követhetősége minden esetben biztosított. A szállítmány kísérő okmányai között pedig többek között az állatorvosi igazolásnak is szerepelnie kell.

Fotó: Bach Máté

A hatóság gyors reagálásának köszönhetően megmaradt a vásárlók bizalma

Hasonlóan nagy hangsúlyt fektetnek a beszállítók és a termékeik ellenőrzésére a két hazai diszkontláncnál is. Az Aldi sajtóosztályától megtudtuk: a 125 magyarországi üzletben kizárólag hazai forrásból származó tojás kapható, ahogyan a Lidlben is magyar tojást vásárolhatnak a fogyasztók.

Jelezték: a beszállítókkal szemben eddig és ezután is kompromisszumokat nem ismerő, magas elvárásokat támasztanak, ami a fogyasztói bizalomhoz is hozzájárulhat. A vásárlók ugyanis az elmúlt hetek tapasztalatai szerint sem vesznek kevesebb tojást, mint korábban.

A vásárlói bizalom növelését célozta a hazai termelők legutóbbi akciója is. A piaci szereplők nemrég egy nyilatkozatot adtak ki, amelyben jelezték, hogy saját gazdaságaikban és üzemeikben nem használtak fipronil­alapú rovarirtó szereket, illetve alapanyagaikat ellenőrzött telepekről szerzik be. A Baromfi Terméktanács honlapján szereplő lista szerint eddig csaknem hatvan termelő csatlakozott a kezdeményezéshez.

A hazai célellenőrzés eddig több hazai és importtojásban is határérték feletti fipronilszintet mért. Az utóbbi időben főként a román termékek buktak meg a vizsgán, a tojások mellett pedig szeptember elején Romániából származó, fagyasztott kistestű tyúkban is kimutatták a szer jelenlétét.

Hirdetés

Kiemelt

Hosszabb a szezon a Balatonnál

A hazai kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek 15,3 százalékát, vendégéjszakáinak 20 százalékát regisztrálták az év első hét hónapjában a Balatonon.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!